Cea mai buna proteina:zerul, soia sau caseina
Zerul ramane cea mai frecventa alegere dintre proteine pentru culturisti, dar este acesta cea mai buna proteina? Recent, cercetatorii au comparat raspunsul sintezei proteinei in muschi la ingerarea unei proteine rapide (zer hidrolizat si soia) si lente (caseina) in repaus si imediat dupa efectuarea unui exercitiu cu greutati.
Trei grupe de tineri sanatosi au efectuat un exercitiu pentru picioare, apoi au baut un shake continand 10g de aminoacizi esentiali fie din zer hidrolizat, fie din caseina sau izolat de soia. In loc sa faca shake-uri egale ca si cantitate de proteine, cercetatorii au ales cantitatile astfel incat totalul de aminoacizi esentiali sa fie acelasi.
Sinteza proteinei in muchi in timpul repausului a fost mai mare cand subiectii au primit proteina cu absorbtie rapida. Practic, la grupul cu zer, aceasta a fost cu 93% mai mare decat la grupul cu caseiana si cu 18% mai mare decat la cel cu soia.
Cea mai buna proteina, in urma studiilor pe culturisti amatori
Un rezultat similar a fost observat dupa exercitiu: sinteza proteinei in muschi, la cei cu zer, a fost cu 122% mai mare fata de cei cu caseina si cu 31% mai mare decat la cei cu soia.
Aceste rezultate au confirmat un alt studiu care urmarea suplimentarea cu proteina pe o perioada de 10 saptamani de antrenamente. Cercetatorii au comparat efectele izolatului de zer si ale caseinei asupra puterii, compozitiei corpului si glutaminei din plasma pentru a descoperi care este cea mai buna proteina. Intr-un protocol dublu-orb, 13 barbati (practicanti de culturism la nivel de amator) au suplimentat dieta lor normala fie cu izolat din zer, fie cu caseina, in doze de 1.5g/ kilocorp.
Rezultatul: grupul cu zer a castigat mai multa masa musculara decat grupul cu caseina si a pierdut mai multa grasime. De asemenea, grupul cu zer a crescut semnificativ mai mult in forta fata de grupul cu caseina.
Cea mai buna proteina si diferenta dintre zer si soia
Dar iata care este intrebarea: de ce exista o diferenta intre soia si zer, cand ambele sunt proteine cu absorbtie rapida, iar dozele au aceeasi cantitatea de aminoacizi esentiali? Specialistii au sugerat ca diferenta este data de cantitatea de aminoacizi cu catena ramificata (BCAA) care este cu 7% mai mare la zer, dar si de cantitatea de leucina, care este cu 28% mai mare.
Asadar, leucina poate fi factorul cheie pentru maximizarea sintezei proteice in muschi. In acest caz, de ce sa nu adaugam BCAA si leucina la soia sau la caseina? Dar… cine are timp pentru asa ceva?
Alexandru Bolborici
dupa Ironman