1. Cum arata anatomia dorsalilor?
Dupa cum puteti vedea in imaginea de mai jos, marele dorsal are originea pe creasta osului coxal si sacral, pe vertebrele lombare si pe ultimele 6 vertebre toracale. Toate fibrele musculare ale acestuia sunt atasate pe partea superioara a humerusului, aproape de articulatia umarului. Observati directia fibrelor? Cele superioare sunt perpendiculare pe trunchi, iar cele de jos sunt aproape paralele cu trunchiul. Obiectivul unui exercitiu bun este sa intindem si sa contractam la maximum muschii vizati.
Inainte de a fi ingrijorat de intensitate, greutate, numar de repetari, serii, tensiune, timp, trebuie mai intai sa stabilesti daca exercitiul este bun din punct de vedere mecanic. In mod ideal, trebuie ca exercitiul sa produca rezistenta pe directia de lucru a muschiului.
Din punct de vedere mecanic, obiectivul este sa urmaresti ca insertia muschiului sa se departeze de originea lui, provocand astfel elongatia sau intinderea si sa aduceti inapoi insertia catre origine, provocand scurtarea sau contractia. Directia ideala este cand rezistenta se misca pe o linie paralela cu directia fibrelor, deci trebuie sa tragi spre originea muschilui pentru a obtine contractia maxima.
2. Care este cel mai bun exercitiu pentru spate?
Cea mai buna cale de antrenament pentru marii dorsali este acela care foloseste un unghi de 60 de grade pentru partea inferioara a fibrelor si de 45 de grade pentru cele superioare, directia fiind din lateral, de sus in jos. Cu alte cuvinte, exercitiile de ramat nu sunt atat de bune pentru dorsali precum tractiunile din fata.
Exercitiul meu preferat pentru dorsali sunt tractiunile cu o mana, la scripete, din lateral. Ele sunt efectuate pozitionand o bancuta orizontala perpendicular pe directia de tragere a scripetelui care trebuie atasat sus, astfel incat directia cablului sa faca un unghi de 45-60 de grade cu podeaua. Apuci manerul scripetelui, te asezi pe bancuta, lasi bratul intins in sus, lateral si il tragi spre trunchi. Vei fi surprins cat de bine vei simti dorsalii lucrand si pomparea data. Ca sa nu mai vorbesc despre febra de dupa antrenament!
Daca faci regulat tractiuni la scripete, atunci efectueaza-le numai in fata, nu la ceafa, cu priza supinatie sau cu priza neutra, daca dispui de o astfel de bara. Distanta dintre palme sa fie putin mai mare decat latimea umerilor.
Marele dorsal participa si la miscarile de ramat, dar intr-o masura mult mai mica decat se crede. Aici, humerusul, osul superior al bratulului, pe care se afla insertia dorsalilor, se misca inspre inapoi si nu spre originea dorsalilor ca sa fie un exercitiu eficient.
Efectueaza exercitiul de tragere la cablu si cu siguranta vei obtine un „V” mai pronuntat la spate. Nu uita de alimentatie, suplimente si odihna. Succes!