Schemele sunt mai bune decât mantrele. Nu sunt perfecte, dar se concentrează mai mult pe detalii, permit mai multe nuanțe și au mai puține excepții. Aceste legi guvernează modul în care metabolismul funcționează și răspunde la dietă, exerciții fizice și stilul de viață. Sunt produsul cercetărilor realizate de-a lungul anilor și desigur, continuă să fie dezbătute și dezvoltate pentru a ne face să înțelegem mai bine acest aspect. Înțelegerea acestor 5 legi are un impact pozitiv asupra dietei, exercițiilor fizice, pierderea grăsimii și stilului de viață sănătos.
Cele 5 legi ale metabolismului
Legea 1 – Legea Compensării Metabolice
Legea 2 – Metabolism Distributiv
Legea 3 – Legea Eficienței Metabolice
Legea 4 – Legea Individualității Metabolice
Legea 5 – Legea Entropiei Psihice
Mănâncă mai puțin, fă mai mult sport? Nu așa repede!
Aceasta este o teorie generală, dar care adesea omite detalii importante, precum excepțiile de la reguli și nuanțele.
Ca un concept general, această regulă alimentară este adevărată, dar mai mult în teorie, pentru cineva care stă pe canapea și nu face nimic. Poate fi o idee bună pe termen scurt, dar nu mai mult, deoarece corpul uman are obiceiul de a compensa. Să mănânci mai puțin și să faci mai mult sport poate tulbura echilibrul metabolic. Rezultatul? Vei fi într-o continuă cursă de scădere și creștere în greutate.
Legea 1 – Legea Compensării Metabolice
Această lege subliniază caracterul adaptativ și reactiv al metabolismului. Metabolismul se află permanent în căutarea echilibrului și a stării de homeostazie. Așadar, atunci când îl împingi într-o direcție, el va reacționa.
Aceasta înseamnă că trebuie să aplici o altă metodă decât „mănâncă mai puțin, fă mai mult sport”. Majoritatea oamenilor foloseste această simplă mantră, văzându-și metabolismul ca pe un calculator; crede că el funcționează liniar, predictibil și stabil. Dacă scad cât trebuie, utopia slăbirii se împlinește. Complet greșit!
Ce se întâmplă atunci când mănânci mai puțin? Ți se face foame, energia ta scade, iar pofta de mâncare crește cu atât mai mult.
Ce se întâmplă atunci când faci mai mult sport (mai mult, mai des și exerciții mai grele)? Ți se face foame, energia ta scade, iar pofta de mâncare crește cu atât mai mult.
Fiecare corp răspunde diferit (aceasta este altă lege), dar dacă împingi sistemul metabolic în această direcție, el va reacționa, și nu numai în ceea ce privește foamea, pofta de mâncare și alte senzații, dar de asemenea, încetinește rata metabolică. Acest aspect al decelerării metabolice privind compensarea este cunoscut drept „termogeneză adaptativă”. Cu alte cuvinte, prin mecanisme nu prea bine cunoscute, metabolismul își va reduce semnificativ rata de ardere a caloriilor. Unele studii sugerează un declin de până la 25% în consumul zilnic de energie. Aceste schimbări par să fie cauzate de combinația mai multor factori: scăderea masei musculare, schimbări în secreția leptinei/tiroidei, lipsa mișcării.
Să spunem că avem doi oameni de 90 de kilograme, dintre care unul a ajuns la acea greutate prin dietă, iar altul nu. Cel care a ținut dietă va avea o rată metabolică mai scăzută cu 300 de calorii. Compensarea metabolică constă în declinul metabolic, asociat cu nevoia presantă de a mânca tot timpul.
Ce e de făcut? Nu exagera cu dieta și exercițiile fizice, alternează perioadele și învață să citești semnalele corpului!
Legea 2 – Metabolism Distributiv
Cea de-a doua lege se referă la incapacitatea metabolismului de a funcționa în mai multe direcții. Corpul uman funcționează pe baza unui ciclu anabolic (de creștere) și catabolic (de scădere). Ori acumulează grăsime și masă musculară, ori le pierde. Le poate face pe ambele, dar este foarte solicitant și costisitor ca timp.
Există două excepții de la această regulă:
- Cei care iau steroizi anabolici
- Începătorii în ale dietelor
Ambele grupuri par capabile să reacționeze la dietă și exerciții exact așa cum își doresc. Pierd grăsime și își dezvoltă masa musculară. Restul trebuie să avem grijă. Această caracteristică a metabolismului este motivul pentru care majoritatea oamenilor ajung să se încadreze într-una dintre cele două categorii:
Skinny Fat: dacă faci foarte mult sport și mănânci ca o vrăbiuță, vei arde grăsimi, dar și mușchi. Vei slăbi, dar nu vei fi tonifiat.
Muscle Fat: dacă ridici greutăți și în același timp, acumulezi grăsime sau nu o dai jos, e ca și când ai îmbrăca o jachetă peste două pulovere – vei arăta masiv.
Totul depinde de fiecare individ în parte, de dieta adoptată și de programul de exerciții fizice. Acum se știe că o dietă bogată în proteine și un program de exerciții fizice centrate pe ridicarea greutăților ajută metabolismul.
Una dintre cele mai întâlnite greșeli este omiterea ridicării de greutăți (cea mai bună cale pentru dezvoltarea musculară) și concentrarea exclusiv pe cardio. Alta este evitarea carbohidraților și a proteinelor. Carbohidrații sunt un stimulator major al insulinei, ca și proteinele, de altfel, iar insulina este un hormon anabolic de majoră importanță. Fără insulină, dezvoltarea masei musculare este compromisă.
În ceea ce privește această lege, ideea de bază este nuanțarea dietei și a antrenamentului fizic. Găsește echilibrul: nu prea mult, nu prea puțin, ci atât cât trebuie. Ai nevoie atât de carbohidrați, cât și de cardio, dar dozate fiecare in functie de organismul tau.
Legea 3 – Legea Eficienței Metabolice
Nu există mecanism 100% perfect, iar organismul uman nu face excepție.
Un sistem metabolic eficient este acela care extrage caloriile și le stochează mai ușor, pierzând mai puțină energie prin căldură. Un sistem metabolic mai puțin eficient nu extrage caloriile la fel de bine, ci pierde multe din ele prin căldură. Dacă dorești să scapi de grăsime, atunci îți dorești un sistem metabolic mai puțin eficient.
In general, eficiența metabolică este determinată de gene și hormoni. De exemplu, cei a căror tiroidă funcționează normal produc mai multă căldură metabolică, iar metabolismul lor este mai puțin eficient. Cei cu secreție tiroidiană scăzută produc mai puțină căldură, iar metabolismul lor este mai eficient. De aceea, cei din urmă răspund mai încet la diete.
Anumite părți ale corpului sunt mai predispuse la a stoca grăsime și mai puțin eficiente la a scăpa de ea: șoldurile, fundul, coapsele, în cazul femeilor. Aceste zone sunt mai sensibile la insulină și au mai mulți receptori alfa decât beta.
Legea Eficienței Metabolice se îmbină cu Legea Compensării Metabolice. Dieta face metabolismul mai eficient, parte din termogeneza adaptativă. Un impact asupra eficienței îl au și macronutrienții, toxinele și microbii din intestin.
Atunci când vine vorba de macronutrienți, nu toate caloriile sunt egale:
Proteinele
Proteinele sunt macronutrienții cei mai sățioși și termogenici. Înlocuiește carbohidrații și/sau grăsimile cu proteine și metabolismul va arde mai multă energie.
Carbohidratii
Carbohidrații sunt următorii cei mai sățioși și termogenici, dar totodată, foarte variabili. Carbohidrații cu multe fibre sunt ineficienți. Carbohidrații prelucrați, cu mai puține fibre, sunt mai eficienți. Indicele glicemic și insulina cinetică relaționate cu carbohidrații reprezintă o măsură eficientă. De asemenea, pot conține amidon rezistent.
Un studiu interesant a arătat că poți reduce caloriile din orez gătindu-l cu ulei de nucă de cocos, răcit și reîncălzit.
Grăsimile
În ciuda celor susținute de pseudoștiințe și blogosferă, grăsimile sunt macronutrienții cei mai puțin sățioși și termogenici. Cu alte cuvinte, reprezintă cel mai eficient combustibil pe care-l poți consuma și stoca. Totuși, combinate cu proteine, potențialul de sațietate este mai pronunțat, sporind ineficiența metabolismului.
Eficiența metabolică are legătură și cu toxinele și bacteriile ce trăiesc în colon.
Toxinele
În contextul eficienței metabolice, toxinele sunt poluanți organici persistenți. Aceste componente se acumulează în mediul înconjurător (reziduuri de pesticide, ambalaje de plastic, poluanți industriali etc) și sunt concentrate în grăsimea animală.
Așadar, toxinele se regăsesc mai ales în carnea cu multă grăsime. Da, chiar și în hrana organică. Până și în cafea și unt.
Bacterii din tractul digestiv
„Bug-urile” sunt bacterii din tractul digestiv ce îți influențează eficiența metabolică. Se poartă precum prietenul acela enervant care îți tot fură cartofii prăjiți din farfurie. Cantitatea și tipurile de „bug-uri” influențează mult funcționarea metabolismului. Nu numai că îți folosesc caloriile, dar transmit constant semnale corpului și drept consecință, ajustează termostatul metabolismului.
În momentul de față, „bug-urile” reprezintă un domeniu de cercetare în creștere.
Legea 4 – Legea Individualității Metabolice
Din punct de vedere metabolic, suntem unici. Așa cum ne deosebim prin trăsături fizice și de personalitate, metabolismul diferă de la persoană la persoană, în funcție de digestie, sensibilitatea la anumite alimente, sensibilitatea sau rezistența la insulină, susceptibilitatea la boli, adicție și multe alte aspecte.
De exemplu, un iubitor de ciocolată nu va putea respecta o dietă ce exclude acest aliment.
Nu ni se potrivește tuturor aceeași dietă, pe motiv că suntem diferiți și trebuie să respectăm distincțiile individuale.
Legea 5 – Legea Entropiei Psihice
Se mai numește și „legea drenării energiei mentale”. Entropia este termenul științific pentru pierderea energiei. Știm că puterea de voință este ca o baterie. Se poate descărca și încărca.
Cercetările au arătat că această baterie poate fi descărcată de orice gând, judecare, planificare, analizare a lucrurilor pe care le-am făcut, le facem sau vrem să le ducem la îndeplinire. Avem o rezervă psihică, iar când aceasta se golește, devenim mai vulnerabili în ceea ce privește revenirea la obiceiurile anterioare.
Această lege este complet ignorată în diete și industria sănătății. Odată ce înțelegi Legea Entropiei Psihice, începi să realizezi că puterea voinței este mult mai complexă. Nu este vorba de a avea sau a nu avea putere de voință, ci de a o dezvolta prin conștientizare de sine și practică.
S-a dovedit că stresul descarcă bateria puterii de voință, activând centrii plăcerii din creier și inhibând centrii motivației.
Ce anume încarcă bateria puterii de voință? Activitățile relaxante, creative, meditația, recunoștința. Această lege se referă la căutarea intenționată și conștientă a activităților ce odihnesc, relaxează, reîncarcă și refac energia psihică, epuizată repede în stilul de viață modern. Aceste activități ar trebui să devină punctul central și prioritatea oricui își dorește un metabolism ce funcționeză la un nivel ridicat, mai ales atunci când înaintează în vârstă.
Surse: www.t-nation.com, pexels.com