Cheat Meal! Pro sau contra?!

Orice program alimentar sau dieta contine un cheat meal sau chiar un intreg cheat day. De ce? Pentru a permite sportivului sa urmeze timp cat mai indelungat regimul, reducand tentatia generata de interdictia de a manca anumite alimente interzise. Multi nutritionisti sunt de acord cu aceasta „scapare”, in timp ce altii condamna asa-numitele cheat meals, pe motiv ca ar ruina complet efectele unei diete sanatoase.

In realitate, cheat meal-ul este, in fapt, asa cum o spune si numele, o trisare. Practic, o dieta nu trebuie trisata, insa cheat meal-ul este o solutie de compromis pentru a rezista tentatiilor alimentare. Fereste-te de greselile frecvente din alimentatie si iata care sunt avantajele si dezavantajele acestei practici atat de raspandite printre culturisti si nu numai.

CONTRA Cheat Meal

cheat-meal-pro-contra

Corpul nu se va adapta in totalitate unei diete sanatoase

In consecinta, nici efectele dietei sanatoase nu se vor intruni pe deplin. Atunci cand schimbi dieta, spre exemplu pentru a obtine un deficit caloric, corpul tau trece si el printr-o schimbare:  organismul trebuie sa schimbe anumiti hormoni si sa produca mai multe enzime care sa transforme grasimea in principala sursa de energie si hrana. Atunci cand recurgem la un cheat meal, impiedicam aceasta transformare sa se definitiveze.

Tentatia poate strica intreaga dieta

Un cheat meal presupune permisiunea de a manca un aliment interzis (fie el si junk-food) pentru satisfacerea poftei. De cele mai multe ori, alimentele interzise sunt si cele care dau dependenta. Astfel, un cheat meal te poate face sa cazi in tentatie si sa nu mai acorzi atentie cantitatilor. O masa exagerata sau, si mai rau, o zi intreaga de satisfacere a poftelor poate sa anuleze efectul unei intregi saptamani de eforturi si regim sanatos.

Senzatia de vinovatie

Cu siguranta ai experimentat-o macar o data. Atunci lucrezi din greu pentru a obtine corpul dorit si tii un regim strict, un cheat-meal te poate face sa te simti bine… atat cat stai la masa. Senzatia imediat urmatoare este, de cele mai multe ori, una de vinovatie, intrucat apare constiinta faptului ca tocmai ai facut un pas… inapoi.

Efecte asupra sanatatii

Sportul presupune un stil de viata sanatos. Trebuie sa recunoastem ca, de cele mai multe ori, un cheat meal presupune mancare nesanatoasa. Asadar, nu putem nega faptul ca aceasta masa mult dorita si asteptata va fi un minus la sanatate pentru tine.

PRO Cheat Meal

cheat-meal-pro-contra

Te ajuta sa tii dieta pana la capat

Scopul principal al unui cheat meal este acela de a te impiedica sa renunti la dieta prea devreme din cauza restrictiilor alimentare. O zi sau o masa fara restrictii ridica moralul si face tranzitia mai lina spre un stil de viata sanatos. Unele persoane au nevoie de o schimbare mai lenta si nu se pot adapta unei tranzitii bruste in alimentatie. Asadar, un cheat meal este indicat.

Vine la indemana la evenimentele sociale

Atunci cand decizi sa tii un regim alimentar strict, apare o problema majora in viata sociala: ce faci la nunti, evenimente speciale si mese sociale? De cele mai multe ori, alimentele consumate in aceste contexte nu sunt nici pe-aproape fata de ceea ce trebuie sa consumi tu, conform dietei. Asadar, iti poti programa aceste „cheat meals” cu ocazii speciale, astfel incat sa impaci viata sociala cu cea… alimentara. 🙂

Potoleste senzatia de foame continua

Cand esti la regim, desi te hranesti corespunzator, resimti o senzatie de foame continua. E perfect normal. Acest lucru se explica atat din punct de vedere psihic, cat si fizic. Psihic, interdictia de a consuma anumite alimente induce o stare de pofta pe care majoritatea o traducem prin foame. Fizic, organismul tau cere aceleasi alimente pe care le consumai anterior, transmitandu-ti senzatia de foame, desi practic ii oferi toate substantele necesare pentru a functiona normal. Asadar, o masa de trisat iti va potoli aceste senzatii care te pot face sa renunti la dieta sau sa trisezi necontrolat.

Te ajuta sa mananci organizat

Daca te abtii cu greu de la anumite alimente, dieta poate fi un adevarat cosmar. Multe persoane au tendinta sa mai „guste” cate ceva zilnic, de pofta, in cantitati mici, crezand ca acest lucru nu afecteaza dieta. Astfel, toate aceste „gustari” dezorganizate nu fac decat sa anuleze efectul dietei. Asadar, 3 cheat-meals sau 1 cheat-day/saptamana te ajuta sa te abtii pana la momentul stabilit de tine.

Concluzii?

Toate argumentele de mai sus sunt complet valide. Atat punctele tari, cat si cele forte, trebuie asumate si cantarite, iar mai apoi adaptate fiecarui sportiv. Unele organisme nu resimt drastic schimbarea de dieta, in timp ce altele au nevoie de mici „scapari” pentru a putea rezista pe tot parcursul regimului. In acest sens, este recomandata o decizie calculata si responsabila. Un cheat meal nu poate strica intreaga dieta, atat timp cat se tine cont de cel mai important criteriu: ponderatia! Daca nu vorbim de cantitati exagerate, o mica trisare poate fi chiar benefica.

Cat poti manca la un cheat meal? In functie de greutatea corporala:  intre 3 si 6,5 g de carbohidrati/kilogram de masa corporala si 2 g de proteine/kilogram de masa corporala. Pofta buna!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate