TopCulturism – exercitii, programe de antrenament, nutritie, sanatate

Ciclizarea carbohidratilor – o mare eroare pentru culturisti?

ciclizarea-carbohidratilorDe mai multi ani exista retete de slabire bazate pe scaderea ciclica a cantitatii de carbohidrati. Exista diferite strategii, dar toate au ceva in comun: recomanda consumarea unei cantitati moderate spre mari de carbohidrati dupa un numar de „x” zile si cantitati mici de carbohidrati pentru un numar de „y” zile.

Care este problema cu „ciclizarea carbohidratilor”?

Problema care se iveste, cand vine vorba de culturisti, este ca aceste diete nu tin seama de programul de antrenament.  Spre exemplu, se poate sa iti antrenezi picioarele intr-o zi in care se presupune ca trebuie sa mananci 50 g de carbohidrati. Asta este clar o mare eroare. Cum sa termini seriile de geno, presa flexii si indreptari pentru femurali cu atat de putina benzina in rezervor?! Pe de alta parte, la sfarsitul antrenamentului nu esti lasat sa mananci destui carbohidrati ca sa umpli rezervoarele de glicogen, golite de efortul muscular.

In plus, se poate ca in programul alimentar sa trebuiasca sa mananci 100 sau 200 de grame de carbohidrati in ziua cand nici nu mergi la sala. Este clar ca acest fel de a cicliza hidratii este anapoda. Are mai mult sens sa dai corpului carbohidrati cand are nevoie de ei si sa te feresti de ei cand stii ca nu vor fi utilizati corespunzator (adica atunci cand nu exista riscul sa fie depozitati sub forma de  grasime).

Este simplu sa faci asta. Masa de dinaintea antrenamentului trebuie sa contina 50-100 de grame de carbohidrati complecsi (limita dintre acestea doua este data de greutatea ta), din surse precum: fulgi de ovaz, cartofi, orez. De indata ce programul tau de antrenament s-a terminat, consuma un concentrat bogat in proteine si carbohidrati, iar dupa o ora consuma o masa obisnuita care sa contina 50-100 g carbohidrati.

La toate celelalte mese ale zilei, daca doresti sa pierzi din grasimea corporala, singurii carbohidrati trebuie sa provina din vegetale proaspete.

In zilele in care nu te antrenezi deloc, consuma ceva carbohidrati doar la prima masa a zilei. In zilele in care faci doar exercitii aerobice (bicicleta, alergare,inot), mananca carbohidrati doar dupa antrenament.

dupa MuscularDevelopement 

Exit mobile version