Construirea unui corp perfect inseamna mult mai mult decat niste muschi mari. Daca iti doresti sa ajungi la o forma care sa te multumeasca, cea mai buna intrebare la care trebuie sa raspunzi este „Care este forma respectiva?” Avand raspunsul este mult mai simplu sa-ti planuiesti antrenamentele si sa stai motivat; fara un raspuns te vei antrena la intamplare.
De ce ne dorim ca barbatii sa fie lati in umeri?
De ce este ceva atragator la femei sa aiba o talie ingusta si solduri sanatoase?
Raspunsurile acestor intrebari au la baza cercetari riguroase. Ca sa sintetizam, de cele mai multe ori percepem anumite trasaturi fizice ca fiind atragatoare la membrii ambelor sexe: un fizic in forma de x la barbati inseamna virilitate si forta, in timp ce un corp de clepsidra la femei inseamna fertilitate si bune calitati de mama.
Vedem ceea ce este atragator partial prin ochii aceluia care isi cauta perechea, vedem aceste corpuri ca fiind sexy datorita unor calcule dovedite stiintific. Nu este nicio greseala: calcule!
Proportia de aur si corpul perfect
Creierul uman este programat sa caute simetria si echilibrul peste tot, asa cum este programat sa fie atras de ea si sa incerce sa o creeze. Si astfel, ceea ce cu totii consideram a fi un corp frumos este, cel putin partial, bazat pe ceea percepem ca un corp ce proiecteaza anumite caracteristici ce implica simetria trupeasca… bazata pe cifre precum “proportia de aur”.
Proportia de aur este un numar care apare peste tot cand vine vorba despre corpul uman, de la lungimea bratelor si a picioarelor comparativ cu cea a torsului, si pare sa defineasca ce proportii arata mai bine; cu alte cuvinte ce proportii sunt mai atractive.
Artistii si sculptorii stiu despre proportia de aur de foarte mult timp si s-au folosit de ea pentru a crea sculpturi si opere de arta reprezentand figura umana ideala. Pana si chirurgii plastici si stomatologi o folosesc pentru a restructura fizionomia umana.
Cum folosim aceasta informatie ca sa ne atingem scopurile legate de fitness si sa obtinem corpul pe care ni-l dorim?
Ei bine, primul pas ar fi sa realizezi ca ideea de “corp perfect” pentru care lucrezi atat de mult, este alcatuita din trei componente:
1. Ideile intrinsece despre simetrie
2. Ideile create si aplicate de societate
3. Preferintele si ideile personale.
Am discutat deja despre aspectele intrinsece si simetrice, asadar sa vorbim in continuare despre ideile general acceptate la nivelul societatii si pe care aceasta le valideaza, cu privire la ce anume inseamna “corpul perfect”.
In principiu asta inseamna ca societatea in care traiesti influenteaza ce anume vede un individ ca fiind important pentru a avea un corp care sa arate bine, si este general specific societatii respective, trecand dincolo de simpla simetrie.
Spre exemplu, in societatea occidentala, este extrem de apreciat abdomenul cu patratele (celebrul “6 pack”), niciun alt tip de corp neputand fi numit “perfect” si nefiind desavarsit, daca nu exista “6 pack”. Pentru stramosii nostri, in schimb, corpul perfect avea si putina grasime pe ici pe colo.
Dincolo de ideile impuse de societate, conteaza si propriile idei despre ce anume inseamna un “corp perfect”. Ele sunt in general deasupra oricaror idei evolutionare sau sociale si destul de specifice fiecarui individ in parte. Pentru unii dintre noi poate insemna sa ai o anumita masura a bratului, in timp ce pentru o femeie poate insemna sa aiba o cantitate mica de grasime corporala si sa poata purta o anumita masura la blugi, insa fara sa isi piarda din formele voluptuoase.
Deci care este proportia de aur mai exact?
In termeni matematici, proportia de aur este o comparatie intre oricare doua aspecte care ne fac sa le proportionam intr-un mod ideal. Algebric vorbind, daca ai doua numere, A si B, trebuie sa faci in asa fel incat (A+B) impartit la A sa fie egal cu A impartit la B.
In majoritatea cazurilor, vom avea o proportie de 1:1,618, care apare de altfel in mod natural in orice zona a corpului uman. De pilda, daca lungimea mainii are valoarea 1, atunci lungimea combinata a mainii si antebratului are valoarea aproximativa de 1,618.
Daca privim si la alte zone ale corpului, fata este un alt exemplu foarte bun. De fapt, chipul uman abunda in exemple ale proportiei de aur. Capul formeaza un dreptunghi de aur, in care ochii se afla in mijloc, iar gura si nasul sunt ambele plasate la sectiuni de aur ale distantei dintre ochi si varful barbiei.
Numerele sunt peste tot, in locuri pe care nu le putem controla.
Care sunt proportiile corpului pe care le putem controla prin dieta si sport?
Daca talia ta are masura 1, atunci scopul tau va trebui sa fie asa iti dezvolti muschi cu o masura de 1,618.
Vom vorbi prima data despre barbati. John Romaniello, unul dintre cei mai renumiti experti in industria de fitness din lumea sportiva si autor de blog, da un exemplu pornind de la propria sa experienta. “Cand sunt in conditie foarte buna (dar nu pregatit pentru competitie), am o talie de 76,2 cm. Umerii mei masoara aproximativ 122,4 cm, ceea ce inseamna ca indexul este aproximativ corect, ajungand la 1,606. Daca as vrea sa ajung mai aproape de proportia de aur, va trebui fie sa imi mai maresc circumferinta taliei, fie sa mai scad putin in marimea umerilor. Ma simt destul de fericit cu aceste masuri, deci nu o sa fac nimic”.
Romaniello da, insa, si exemplul unui tip cu o talie de 86 cm si umeri de 113,8 cm. Indexul sau este de aproximativ 1,323, deci mai are cate ceva de lucrat ca sa ajunga la proportia de aur. Sa presupunem ca el ar da jos prin dieta aproximativ 10% din grasimea corporala si si-ar aduce marimea taliei la aproximativ 81cm: chiar daca nu castiga masa musculara, proportia sa a urcat la 1.406. Destul de bine! Urmatorul pas este un antrenament special care sa il faca sa castige in dimensiuni la nivelul umerilor. Va reusi astfel sa adauge aproximativ 7,6 cm la circumferinta totala. La 121,4 cm in umeri si o talie de 81 cm exemplul nostru ajunge acum la o proportie de 1,5, ceea ce e foarte aproape de ideal.
In cazul femeilor este ceva mai problematic, in primul rand pentru ca trebuie sa ne uitam la talie, dar raportat atat la umeri cat si la solduri. Vestea buna este ca exista programe de antrenament menite sa optimizeze proportia umeri-talie-solduri, pentru a aduce corpul unei femei cat mai aproape de forma sa cea mai propotionala, asa cum este definita ea de proportia de aur.
Programele de antrenament pentru proportia de aur
Daca ai incercat sa ajungi la “corpul perfect” – un concept personal bazat pe o combinatie intre proportia de aur, idealurile impuse de societate si obiectivele proprii – si ai avut succes folosind alte programe… gandeste-te cat de mult succes ai putea avea folosind un program gandit anume si stiintific pentru atingerea acestui scop!
Orice persoana interesata sa elimine grasimea si sa isi construiasca masa musculara – fie pentru abdomen, fie pentru fese sau alte zone ale corpului – stie ce inseamna sa treci prin tot felul de programe de fitness si dieta, in incercarea de a deveni cat mai fit, cat mai sanatoasa si de a-si dezvolta corpul perfect. Unele programe au efectele scontate, altele doar partial, in timp ce altele nu au deloc efecte.
Programele de antrenament gandite in mod special pentru atingerea proportiei de aur te vor duce, pentru prima oara, la un alt nivel.
Daca esti barbat si incerci sa iti construiesti un trup impresionant, cu umeri mari si puternici, cu o talie mica, cu grasime redusa si cu abdomen 6 pack, atunci in mod cert vei dori sa iti alegi un antrenament personalizat pentru aceasta. El te va ajuta sa scapi de obsesia greutatii pe care majoritatea programelor o promoveaza.
De asemenea, majoritatea femeilor sunt atat de prinse de obiectivul lor de a elimina din greutate, ceea ce in general nici nu conteaza, pentru ca niciodata nu poti sti cate kilograme ar trebui sa mai dai jos pentru a atinge “perfectiunea”. E vablabil si pentru barbati: cat de mare inseamna “prea mare” este o intrebare careia intotdeauna este dificil sa ii raspundem stiintific. Si inevitabil ajungem sa credem ca niciodata nu este destul de bine, o convingere ce duce la o lipsa de satisfactie fata de propriul corp, la frustrare si la lipsa increderii si a sperantei ca este cu adevarat posibil sa fii in forma buna.
Iata de ce programele de antrenament construite pentru dimensiunile tale au succes: odata ce ajungi la proportia de aur, stii ca ti-ai atins obiectivul. De asemenea, ai o harta care iti permite sa iti dai seama cat de aproape sau de departe esti de obiectivul final. Poate ca nu vei vrea sa parcurgi toata calea catre proportia de aur, dar cel putin stii un lucru sigur: cu cat ajungi mai aproape cu atat mai bune vor fi proportiile tale.
Cum se face un program de antrenament pentru a obtine corpul perfect?
Cel mai important este ca programul se bazeaza pe proportii si inaltime, astfel ca obiectivele legate de numere sunt specifice fiecarei persoane in parte. In asa fel nu va mai fi nevoie sa te compari cu alte persoane, pentru ca acest program nu intentioneaza sa te transforme in altcineva sau intr-un model general acceptat, ci are ca scop sa iti maximizeze potentialul propriului corp, in functie de masurile tale.
Pasul 1: Descopera-ti numerele!
Sunt doar 3 etape pentru a-ti afla numerele. Ai nevoie de un centimetru si un calculator.
1 Masoara-ti circumferinta umerilor intre cele mai indepartate puncte – de obicei pe linia umerilor si a partii de sus a pieptului.
2 Masoara-ti talia in jurul abdomenului astfel incat partea de jos a centimetrului sa atinga partea de sus a oaselor soldului.
3 Imparte primul rezultat la al doilea. Rezultatul obtinut il compari cu proportia de aur (1,628).
Pasul 2: Elimina grasimea
Pentru a atinge raportul de aur, primul lucru care trebuie realizat este reducerea circumferintei taliei. La urma urmei, fiecare centimetru de grasime exilata iti reduce cu 1,6 centimetri circumferinta umerilor pe care trebuie sa-i construiesti. Trucul este de a arde grasimea in timp ce lucrezi la forma V, astfel ca alergarea pe banda nu te va ajuta.
Afla aici cum sa scapi de grasimea de pe abdomen!
Pasul 3: Adauga muschi
Pentru a-ti sculpta spatele la dimensiunea perfecta, încearca un antrenament pentru umeri si spate o data pe saptamana. Aceasta sesiune a trenului superior iti va dezvolta umerii si spatele pentru o forma a corpului care va arata bine atat la plaja, cat si la birou.