9 ponturi pentru a relua antrenamentele in toiul distantarii fizice si al izolarii sociale.
Stim cu totii cat de importanta este activitatea fizica regulata in vremuri de normalitate. In era noului coronavirus, insa, ea este cu atat mai esentiala!
Daca te simti atras ca intr-un vortex in toata aceasta mare de stiri dureroase si infricosatoare din toate colturile lumii, daca nu iti gasesti odihna si somnul, daca simti nevoia sa bei alcool zilnic, si mai ales in timpul zilei, si daca te simti paralizat de ideea ca traim acum sfarsitul lumii asa cum o stiam odinioara, e vremea sa iti dai un restart si sa iti reiei antrenamentele sau pur si simplu sa incepi sa faci sport daca nu ai facut-o pana acum.
Nu uita cateva dintre beneficiile pe care fitness-ul le are asupra starii tale generale de sanatate: o mai buna functionare cardiovasculara si un risc redus de boli de inima, diabet, tensiune arteriala ridicata, accident vascular si cancer.
Efectele pozitive ale sportului sunt, insa, cu mult mai ample decat acestea, si vorbim aici despre cele care te pot ajuta sa reduci anxietatea pe care o resimti in aceasta perioada.
Sportul reduce stresul, imbunatateste somnul si creste apetitul sexual. In plus, el intareste imunitatea, creste nivelul de energie, gradul de concentrare si productivitatea.
Sportul contribuie la imbunatatirea functionarii creierului si la imbunatatirea memoriei – ambele putand fi afectate de grijile excesive si de lipsa somnului.
Din punct de vedere mental si emotional, beneficiile sunt uriase. Fie ca vorbim despre mersul pe jos, despre ridicarea de gantere, despre asane sau despre orice alt mod in care iti place sa faci miscare, sportul reduce simptomele de depresie si de anxietate. El contribuie la ameliorarea starii de spirit, amplificand sentimentele de fericire si de calm.
De asemenea, te poate ajuta sa te deconectezi de la lume intr-un mod in care putine alte activitati o pot face. Transpira intens si vei uita pentru o vreme de ritmul nebunesc al vietii.
Insa in conditiile in care regulile in vigoare privind distantarea sociala sunt tot mai stricte, iar salile de sport, piscinele, terenurile de fotbal si de baschet sunt inchise, reluarea activitatilor sportive reprezinta o provocare si mai mare.
Acesta este, asadar, momentul sa fim cat mai creativi si sa revenim la esenta.
Iata cateva moduri in care poti face asta.
Citeste si: Antrenament acasa, cand coronavirus inchide salile de fitness
Aerul liber continuu sa fie la indemana
Datorita celor care nu inteleg conceptul de distantare sociala atunci cand se afla in aer liber, din ce in ce mai multe parcuri publice extrem de frumoase au portile inchise pentru moment. Insa chiar si asa, inca mai exista o multime de locuri in care poti iesi sa alergi, sa mergi pe jos, sa mergi cu bicicleta sau sa faci drumetii in natura. Dar nu uita ca poti iesi numai cu membrii apropiati ai familiei (cei alaturi de care locuiesti) si ca trebuie sa mentii distanta fata de alte persoane.
Ia cu tine un prieten, fie el si virtual
Daca ti se pare mult prea plictisitor sa iesi la o plimbare singur, ia cu tine un prieten, la modul virtual. Plecati de acasa la aceeasi ora, prin FaceTime si stati de vorba cat timp va antrenati.
Sport online
Nu mai este nicio surpriza pentru nimeni ca salile de fitness, studiourile de yoga, antrenorii vedetelor si toti cei care traiesc din sport si fitness ofera, in aceasta perioada, ore de sport pe site-urile lor, pe conturile de Instagram, pe canalele de YouTube sau pe alte platforme de social media, unele dintre acestea gratuite, iar altele contra cost. Indiferent ce optiune ai avea, absolut orice format este util in aceste momente, incepand de la cursurile de grup si ajungand pana la orele individuale.
Transforma-ti sufrageria in sala de sport acasa
Daca esti hotarat sa faci sport acasa, nu vei avea nevoie de mult spatiu pentru asta. Gandeste-te cat de putin loc ai, practic, atunci cand participi la o ora de fitness de grup. Poate ca va fi nevoie sa muti ceva mobilier din drum, sau poate ca nu. Chiar si in locuri mici, o mica parte din podeaua din sufragerie, din camera de recreere, din garaj, sau de pe veranda pot fi folosite de cateva ori pe saptamana ca spatiu de antrenament.
Pentru a functiona, creaza un scenariu complet. Nu trece din spatiul de birou pe care ti l-ai creat mai nou acasa direct in „sala de sport” de acasa, in aceleasi haine. Pune-ti echipamentul de antrenament, cu tot cu incaltamintea sport. Acordeaza-te mental cu muzica perfecta pentru a te revigora.
Gantere DIY
Daca nu ai echipamente acasa, poti recurge la calea traditionala, si sa folosesti astfel conserve mari ca greutati libere, benzi de nylon ca benzi de rezistenta si prosopele mici ca discuri pentru alunecare.
Siguranta este pe primul loc
Fa o incalzire adecvata. Unul dintre cele mai simple moduri de a te rani este sa te lansezi intr-o cursa sau sa incerci sa faci genuflexiuni, fandari sau sarituri in aer sau orice alta miscare intensa sau in forta, atunci cand corpul tau nu este incalzit. Incalzirea ar trebui sa dureze intre 5 si 10 minute.
Racire sau stretching dupa antrenament
La fel cum nu poti trece instant de la 0 la 60 de grade, nu trebuie sa te opresti din sport in mod abrupt. O racire care sa dureze aproximativ 5 minute, urmata de cateva miscari de stretching pentru tot corpul, te vor ajuta sa scazi gradat pulsul si sa eliberezi acid lactic. In acest fel vei reduce durerile musculare in ziua urmatoare. Intinderile ajuta de asemenea muschii sa se recupereze si imbunatateste flexibilitatea si raza de miscare.
Ia o masa usoara sau o gustare cu o ora inainte de a face sport, si hidrateaza-te bine inainte, in timpul si dupa antrenament.
Si seniorii au nevoie de miscare
Persoanele cu varste mai inaintate care locuiesc in apartamente pot incerca pe cat posibil sa mearga pe holuri, precum si sa execute diverse exercitii pe scaun. Chiar si ridicatul si asezatul pe scaun de cateva ori pe zi te va ajuta sa iti mentii mobilitatea.
Mentine o rutina
In loc sa spui ceva vag, precum “o sa ma antrenez azi”, trece in calendar un moment si un timp anume dedicate sportului, de cateva ori pe saptamana. Trateaza aceste momente ca si cum ai avea o programare la un medic specialist sau o intalnire cu un avocat, ceva ce pur si simplu nu poti amana sau anula.
Segmenteaza antrenamentele
Specialistii recomanda cel putin 150 de minute de activitate aerobica moderata pe saptamana. Daca optezi pentru reprize de 30 de minute de 5 ori pe saptamana, nu uita ca poti imparti fiecare dintre aceste segmente de 30 de minute in sedinte de cate 10 minute. Functioneaza la fel de bine ca si intervalurile complete.
Si pana la urma… cine stie? Daca te apuci sa faci sport in timpul izolarii provocate de noul Coronavirus, poate vei reusi sa mentii aceeasi rutina si atunci cand lumea va reveni la normal!
Te-ar putea interesa si: Program de exercitii fizice pentru acasa