Creatina – efecte secundare? Ce spun studiile
Despre creatina s-a vorbit mult si se va mai vorbi mult intrucat acest supliment s-a dovedit a fi unul dintre cele mai eficiente pentru persoanele care doresc sa-si dezvolte masa musculara si sa-si imbunatateasca performanta sportiva. Totusi, printre cei care folosesc creatina exista ingrijorarea ca acest supliment nu ar fi unul destul de sigur din punct de vedere al sanatatii, ca ar exista efecte secundare mai mult sau mai putin grave.
Pentru a clarifica situatia, am cautat studii despre potentialele efecte secundare ale creatinei si voi prezenta, in randurile care urmeaza, concluziile catorva dintre ele, sperand ca aceste informatii te vor ajuta sa iei cea mai buna decizie pentru sanatatea ta. Studiile sunt numite in josul paginii.
Popularitatea creatinei se datoreaza in special eficientei acesteia in ceea ce priveste accelerarea cresterii musculare si a fortei, daca facem o comparatie intre cei care se antreneaza folosind acest supliment si cei care nu il administreaza, dar respecta acelasi program de antrenament.
Studiile care demosntreaza eficienta creatinei nu sunt putine la numar si as aminti aici unul dintre acestea, efectuat de Pennsylvania State University, in urma caruia s-a constatat, inca o data, ca persoanele care au folosit creatina au obtinut o crestere semnificativa a fortei (la genuflexiuni si impins din culcat) si au acumulat de doua ori mai multa masa musculara decat un grup similar de sportivi care s-a antrenat fara sa foloseasca creatina.
In privinta efectelor secundare, se aduc in discutie manifestari neplacute precum greata, disconfort abdominal, diaree, crampe musculare, spasme musculare si chiar rupturi musculare. Un studiu care a durat 3 ani si-a propus observarea acestor efecte pe un grup de practicanti de fotbal american care a primit creatina; in urma studiului, nu a fost sesizat niciun efect secundar din cele enumerate mai sus.
Un alt studiu, intins pe 4 ani si publicat in Medicine and Science in Sport and Exercise, a obtinut rezultate similare dupa ce un grup de 175 sportivi a primit fie 10g de creatina zilnic, fie un placebo pentru o perioada de aproximativ 1 an. Cu exceptia unor cazuri izolate de greata sau diaree, nu au fost remarcate alte probleme.
Creatina – efecte secundare neglijabile, beneficii importante
Departe de a fi o substanta periculoasa, creatina exercita un efect protector asupra inimii si a muschilor si pare a fi benefica si in bolile neurologice. Administrarea creatinei, timp de cateva luni, unui grup format din barbati si femei cu un nivel crescut de colesterol, a redus nivelul sangvin al LDL („colesterolul rau”) cu aproximativ o treime.
Un alt studiu, publicat in revista Metabolism demonstreaza eficienta sporita a unui program de antrenament combinat cu administrarea creatinei fata de antrenamentul simplu. Nu au fost inregistrate efecte adverse de niciun fel.
Aceste studii vin sa demonstreze siguranta folosirii creatinei, insa este de dorit sa se efectueze studii pe loturi mai mari de participanti si pe durate mai lungi de timp pentru a se elimina orice suspiciune, cat de mica.
In general, se recomanda ca persoanele care sufera sau au suferit de afectiuni renale/ hepatice sa isi monitorizeze constant starea de sanatate in timpul administrarii acesteia.
Dr. Serban Damian