In Romania, speranta medie de viata este astazi de 73,98 ani: 70,5 ani la barbati si 77,6 ani la femei. Ne aflam pe locul 109 la nivel mondial in clasamentul longevitatii populatiei, pe primul loc situandu-se Monaco, cu 89,73 ani, cu aproximativ 16 ani mai mult decat la noi.
Toate aceste informatii mi-au ridicat intrebari cu privire la secretele longevitatii, asa ca am ajuns rapid si la rolul pe care il joaca sportul in aceasta ecuatie. Mai precis, cat de important este antrenamentul de fitness-culturism pentru longevitate?
Culturism, fitness – longevitate
Studiile efectuate pana acum indica faptul ca longevitatea este conditionata de doi factori esentiali: genele si stilul de viata. Vestea buna este ca genele contribuie cu doar 25%, in timp ce stilul de viata si mediul in care traim cu restul de 75%.
Pentru a stabili stilul de viata care ne poate ajuta sa avem o viata cat mai lunga, cercetatorii au identificat, la nivel global, mai multe comunitati ai caror membri ating in proportie mare varsta de 100 de ani. Punctele cheie ale cercetarii au fost stabilite in Sardinia (Italia), Icaria (Grecia) si Okinawa (insula apartiand Japoniei), precum si in comunitatea de adventisti din Loma Linda (California).
Ce caracteristici comune au acesti oameni?
In general, dieta acestor oameni contine multe fructe si legume, dar si carne si ulei de masline, in cantitati mai mici. Se pare ca si vinul rosu face parte din dieta persoanelor care traiesc mult, acesta continand o cantitate mare de antioxidanti. Locuitorii din Icaria obisnuiesc sa bea multe ceaiuri diuretice deoarece reduc tensiunea arteriala si afectiunile cardiace sunt mult mai rare.
Studiind comunitatile longevive din intreaga lume, cercetatorii au observat ca viata lor este structurata astfel incat membrii lor sa fie nevoiti sa faca multa miscare in gradina sau in casa.
Si alte persoane care nu fac parte din comunitati longevive, dar care au trait foarte mult, confirma importanta miscarii. De exemplu, americanul Walter Breuning s-a pensionat la varsta de 99 de ani si a trait pana la 114 ani, continuand sa faca sport in fiecare zi, pana la moarte. Cea mai longeviva persoana din istorie, frantuzoaica Janne Calment, a mers pe bicicleta in fiecare zi, pana la varsta de 122 de ani.
Cercetatorii au efectuat, incepand cu 1935, studii de laborator pentru a identifica factorii care au ca efect prelungirea vietii. In cadrul acestor experimente, soarecii de laborator au fost supusi unei diete stricte cu o cantitate redusa de calorii, dar bogata in proteine, vitamine si minerale. Rezultatul? Au trait cu 40% mai mult. Acelasi tip de alimentatie a avut efecte pozitive si asupra unui grup de maimute, supuse regimului timp de 22 de ani, deci rezultatele pot fi aplicate si la oameni. De altfel, Jiroemon Kimura, in varsta de 114, sustine ca secretul longevitatii consta in portii mici de mancare.
Un alt element care pare sa fie important pentru longevitate este mentinerea unei vieti sociale active, in sensul ca trebuie sa ai in viata ta sase persoane importante pentru tine. Foarte important este ca grasimea corporala sa fie cat mai redusa, in special in zona abdominala.
Antrenamentul la sala si regulile longevitatii
Mersul la sala inseamna din start ca relationezi cu alte persoane si, in multe sali, iti poti face prieteni de antrenament cu care ai uneori discutii aprinse pe probleme politice, sociale, sportive etc. Deci, daca mergi la sala constant, este evident ca ai si o viata sociala activa. Portiile mici de mancare si alimentatia saraca in grasimi si carbohidrati, dar bogata in proteine, vitamine si minerale, specifica celor care fac culturism, sunt foarte aproape de cerintele longevitatii, desi, in cazul culturistilor care nu sunt in perioada de definire, caloriile sunt cu mult peste aceste cerinte.
In ceea ce priveste miscarea fizica efectuata zilnic sau aproape zilnic, entuziastii culturismului si fitness-ului sunt in topul persoanelor care raman active dupa adolescenta. Tot ei sunt in top in ceea ce priveste coeficientul scazut de grasime corporala, in special in zona abdomenului.
Sa nu uitam un lucru important: vorbim aici despre practicantii de fitness si cultusim care nu folosesc substante dopante, doar antrenament, regim specific si, eventual, suplimente nutritive. Toate pot duce la o longevitate de exceptie daca sunt folosite corect pe termen lung.
As vrea sa inchei acest subiect oferindu-va si cateva exemple de practicanti ai acestor sporturi care au adaugat ani vietii, dar si viata anilor. Cel mai cunoscut este probabil Jack LaLane, numit in SUA „primul erou al fitnessului”. A promovat, in cadrul emisiunii Jack LaLane Show, in anii ’50, virtutile antrenamentului si ale nutritiei si a trait 96 de ani.
Alt exemplu este indianul Manohar Aich care a implinit anul acesta 102 ani si care inca are bicepsi vizibili. Acesta a fost un culturist de succes, castigand de 3 ori medalia de aur la Jocurile Sportive Asiatice, iar in 1952 titlul de Mr. Univers. In tinerete facea genuflexiuni cu 300 de kg, 100 de flotari pe serie, iar acum, la peste 100 de ani face miscare 90 de minute pe zi.
Pe culturistul american Pax Beale l-am mai mentionat in revista noastra pentru ca facut mai multe demonstratii in Romania, in anii ’50. Fostul campion al SUA are acum 84 de ani si inca arata ca un sportiv de performanta.
Un alt exemplu este un fost Mr. America, Jim Moris, care la 72 de ani inca se antreneaza serios, desi titlul l-a castigat in 1973 si s-a retras din competitii acum 27 de ani. Jim Arrington, in varsta de 81 de ani, arata musculos si atletic si a castigat recent concursul Mr. Muscle Beach, la categoria lui de varsta.
Toti acesti oameni sunt exemple vii care demonstreaza ca longevitatea poate fi influentata, in mod pozitiv, de practicarea corecta a culturismului sau a fitnessului, dar si de alegerea corecta a alimentatiei.