Ideea de culturism pentru femei este deseori primita cu reticenta de reprezentantele sexului frumos, din cauza parerii populare conform careia muschii prea dezvoltati si conturati ar fi un minus pentru feminitate. Culturismul pentru femei se practica inca din anii ’70, iar reprezentantele acestui sport au promovat o imagine pe care multe femei o gasesc neatractiva: picioare mult prea groase, muschi prea reliefati sau brate proeminente care nu se identifica deloc cu delicatatea si supletea promovate de tendintele actuale. Ei bine, aceasta imagine este una profesionista, potrivita pentru concurentele care au transformat culturismul intr-un stil de viata, al carui etalon estetic este, intr-adevar, departe de idealurile de feminitate promovate la momentul actual. Cu toate acestea, inclusiv supletea, fermitatea si formele armonioase promovate in revistele glossy au la baza lor si exercitii de… culturism. 🙂
Culturism pentru femei- scurt istoric
In ultimii 30 de ani, practicile in culturism pentru femei s-au schimbat radical, diferentele dintre reprezentantele culturismului feminin din anii ’80 si cele din prezent fiind destul de drastice. Daca Tonya Knight, un star al anilor ’90, avea un corp atletic, cu muschi bine definiti, fara proeminente exagerate, astazi un show figure de varf are in top doar concurente al caror aspect nu este neaparat apreciat de femeile din exteriorul lumii culturismulu. Iata diferentele:
Beneficiile culturismului feminin
Aerobicul, fitness-ul si alte activitati preferate de femei pentru a-si mentine corpul in forma, nu reusesc sa aduca anumite avantaje pe care culturismul, practicat chiar si la nivel incepator, ar putea sa le aduca. Culturismul nu trebuie sa fie neaparat un sport de performanta in viata unei femei, insa poate sa rezolve multe din problemele pe care aceasta la intampla in procesul de modelare a corpului. Practic, culturismul sculpteaza corpul, dandu-i o forma finala definita, corectandu-i defectele. Iata beneficiile:
- subtierea taliei
- prevenirea si disparitia celulitei
- abdomen plat (sau sculptat, in functie de preferinte)
- elasticitatea pielii
- pierderea de kilograme
- fermitate
- scaderea riscul de accidentari prin imbunatatirea generala structurala a organismului
- cresterea rezistentei la efort
Daca pierderea de kilograme se poate obtine si prin alte activitati fizice sau diete, celelalte beneficii ale culturismului nu pot fi intrunite in celelalte sporturi. Dezvoltarea muschilor prin exercitiile specifice culturismului duce, practic, la modificarea si corectarea intregii constitutii. Corpul va capata o forma zvelta si un tonus mai bun cu doar o zi sau doua pe saptamana dedicata culturismului.
Ce parti ale corpului poate corecta culturismul la femei
Daca aerobicul si fitness-ul nu au dat roade in corectarea anumitor parti ale corpului ce pot fi considerate mici defecte, exercitiile specifice culturismului pot da roade imediat, atat timp cat sunt executate cu rigurozitate si se mentine continuitatea in antrenament. Asadar, iata ce poate corecta culturismul pentru femei:
- Grasimea de pe abdomen – spre deosebire de fitness, care are rolul de a reduce tesutul adipos si atat, culturismul lucreaza si muschii din zona abdomenului, avand dublu efect: reducerea grasimii si aplatizarea abdomenului prin definirea muschilor din aceasta zona. De aici si pana la obtinerea binecunoscutului „six-pack” nu este decat un pas, dar acest lucru ramane la latitudinea celor care isi doresc sa isi evidentieze musculatura abdomenului.
- Celulita – foarte greu de eliminat, celulita poate fi combatuta si prin alte solutii, cum ar fi yoga sau pillates, insa culturismul lucreaza muschii din zonele afectate de celulita, avand un efect foarte benefic asupra pielii si fiind cea mai eficienta metoda de eliminare a acestei probleme.
- Aspectul „pufos” – aerobicul are proprietatea de a accelera arderea grasimilor, insa multe femei se confrunta cu o alta problema, odata ce ating numarul de kilograme pe care si-l doreau: aspectul „pufos”, atat pe abdomen, cat si pe brate si pe picioare. Pielea isi pierde din proprietatile elastice odata cu scaderea in greutate, iar straturile de tesut adipos care raman capata un aspect flasc. Singura solutie pentru a obtine un corp tonifiat, care sa arate bine si pe sub haine, este reprezentata de exercitiile cu greutati, care sa contureze mai bine linia corpului.
- Sanii prea mari – exista multe femei care au probleme din cauza marimii sanilor. Practicarea exercitiilor speciale pentru muschii pectorali vor diminua tesutul adipos din care sunt formati sanii, marind muschiul si conferind o forma placuta, ferma, ridicandu-i in acelasi timp.
- Centimetrii in plus din talie si de pe coapse – problema centimetrilor in plus din cele mai problematice zone – coapsele si talia – va disparea odata cu antrenamentele dedicate acestor grupe de muschi. Exercitiile localizate pe aceste grupe musculare ard repede grasimile, iar subtierea taliei este una din primele schimbari care apare odata cu inceperea antrenamentelor de culturism.