TopCulturism – exercitii, programe de antrenament, nutritie, sanatate

2021 cel mai fit an din viata ta – 12 ponturi pentru succes

Adopta strategiile simple de mai jos si foloseste-ti obiectivele de fitness pentru a obtine corpul la care visezi.

Sa fie oare 2021 anul in care vei straluci? Daca vrei cu adevarat ca anul acesta sa profiti de orice oportunitate si sa pui in practica programul de fitness pe care ti-l doresti de mult timp, ai mai jos cele mai bune ponturi care te vor ajuta sa reusesti.

La inceput de an, cu motivatia la cotele cele mai inalte, foarte multi dintre noi ne incepem calatoria catre acel corp fit, de vis, cu care vom straluci pe plaja sau la petreceri. Din pacate, nu toti reusim sa ducem la bun sfarsit acest obiectiv, dar cu planificarea adecvata si cu strategiile corecte, poti fi unul dintre cei care asteapta vara cu un corp gata de plaja, asa cum visai demult…

2021 vine cu o provocare interesanta, in conditiile in care pandemia inca nu s-a incheiat, astfel ca pentru multe persoane mersul la sala nu este, in niciun caz, o optiune. Antrenamentele acasa au devenit mai populare ca niciodata, iar daca imbratisezi beneficiile acestui tip de antrenament vei descoperi ca iti va fi mult mai la indemana sa iti atingi obiectivele.

Iata mai jos 12 ponturi care te vor ajuta sa incepi. Razbuna-te pe 2020 dominand noul an!

1. Creaza o agenda de fitness

Daca ar trebui sa alegi un singur lucru obligatoriu pentru a avea succes in aceasta calatorie, acesta ar fi, fara doar si poate, sa pui pe hartie un plan bine stabilit. Cei care cred ca pot sa improvizeze pur si simplu, sau ca nu au nevoie sa isi faca planificari pentru ca sunt suficient de motivati, vor fi primii pe care ii vom regasi lipiti de canapea, cu o punga de Doritos in mana, chiar mai devreme de februarie!

Gaseste-ti o agenda sau un jurnal care sa arate cool si in care sa incepi sa iti notezi toate lucrurile legate de fitness. Desi poti folosi si o aplicație pentru telefon, multe persoane au parte de un succes mai mare daca isi notează totul pe hartie.

Ce poti scrie in agenda?

Va trebui sa iti rezervi 10 minute in fiecare zi pentru a nota detaliile ce tin de antrenament si de dieta. De asemenea, vei avea nevoie de un timp alocat in fiecare saptamana, in care sa te uiti peste jurnal si sa reflectezi asupra modului in care au mers lucrurile si asupra a ceea ce ai putea face diferit in saptamana urmatoare.

Fiecare dintre aceste elemente este extrem de important pentru succesul tau, asa ca nu lasa nimic la voia intamplarii. Iata de ce o agenda in care sa iti poti urmari progresul si sa iti treci tot ce ai de facut in sfera fitnessului este absolut obligatorie.

2. Alcatuieste harta unui program de antrenament

Fara un plan de antrenament, e ca si cum ai bajbai in intuneric. Nu trebuie sa fie neaparat ceva extrem de detaliat, ci poate fi vorba si despre un program simplu. De pilda “luni e ziua pentru piept, miercuri e ziua pentru spate sau pentru picioare, vineri e ziua pentru umeri”.

Daca reusesti sa iti faci un plan mai amanuntit, cu atat mai bine! Treci in agenda fiecare exercitiu, alaturi de numarul de repetari pe care iti propui sa le faci.
Pana si cei mai celebri sportivi din lume spun ca jurnalul de antrenament i-a ajutat foarte mult la inceputul carierei.

Fostul jucator de baschet din NBA, Jason Kidd, actualmente antrenor profesionist, spune ca pe vremuri isi scria in jurnal nu numai obiectivele, ci si tot ce se intampla in viata sa, intr-o zi in care avea performante importante – ce manca, ce oameni erau in jurul sau, care era regimul de antrenament la acel moment si asa mai departe…

Atunci cand nu obtinea rezultatele dorite, solutia era sa isi consulte notitele si sa reflecteze asupra schimbarilor pe care trebuia sa le faca.

3. Fixeaza-ti obiective inalte

Atunci cand ai curajul de a-ti spune obiectivele cu voce tare, se intampla doua lucruri.
In primul rand, castigi in mod inerent o mai buna intelegere a scopului tau. Cu cat esti mai confortabil cu obiectivul pe care ti-l propui, cu atat vei avea mai multa incredere ca poti reusi.

In al doilea rand, devii in mod natural mai responsabil, pentru ca cei carora le impartasesti obiectivul te vor urmari in viitorul apropiat, pentru a sti daca ai facut vreun progres. O mai mare responsabilitate duce la o imbunatatire in ceea ce priveste etica profesionala.
Daca ne referim strict la forma fizica, un studiu efectuat pe un grup de indivizi care intentionau sa slabeasca, a relevat ca subiectii care si-au anuntat in mod public obiectivele legate de eliminarea kilogramelor in plus, au reusit sa dea jos mai multe kilograme decat cei care si-au tinut dorintele secrete.

Identifica un target, fie ca este vorba despre o serie de 50 de flotari, sau despre a slabi 10 kg, despre ridicari cu o greutate mai mare sau despre o alergare cu 5-10 minute mai lunga decat de obicei. Depinde de tine. Nu trebuie decat sa iti stabilesti intentia si sa ai curajul de a o spune tare.

4. Planifica pasii necesari pentru a-ti atinge obiectivele

Stabilirea de obiective este o parte esentiala a succesului, in orice faci. Obiectivele reprezinta forta care te va mentine motivat, chiar si in acele momente in care puterea vointei este la un nivel scazut.

Si totusi, nu este suficient sa iti declami obiectivele: pentru a ajunge dintr-un punct A intr-un punct B vei avea nevoie de un plan de actiune. E de la sine inteles ca niciun obiectiv nu va fi niciodata fructificat doar stand si asteptand sa se intample ceva! Ia decizii si fa chiar tu lucrurile sa se intample. Cea mai grea parte este sa incepi, iar succesul nu va veni peste noapte.

5. Cere mai mult de la tine

Daca vrei sa reusesti sa faci din acest an cel mai bun an al tau de pana acum, trebuie sa ceri mai mult de la tine, in fiecare zi. Ce inseamna asta?

Suntem ceea ce exersam sa fim. Nu te multumi cu putin, ci incearca sa iti antrenezi mintea sa fii hotarat, determinat, rezistent si disciplinat. Sala de sport este locul perfect pentru a exersa toate aceste atribute. Incheie antrenamentul mai in forta decat ai inceput si asigura-te ca iti fortezi limitele, astfel incat sa fii mai bun decat cu o zi inainte.

Vestea buna este ca odata ce adopti aceasta stare de spirit si mentalitate, vei incepe sa vezi cum se instaleaza treptat in toate zonele vietii si vei incepe sa excelezi pe toate palierele.

6. Fa stretching inainte de culcare

Daca iti doresti un obiectiv real, pe care sa il poti atinge relativ usor si care te va ajuta sa faci din 2021 cel mai fit an din viata ta, incearca stretchingul inainte de somn.

Fa-ti un obicei din a-ti intinde musculatura inainte de culcare si vei constata ca nu vei avea parte doar de muschi relaxati, ci vei face un pas important in programul obisnuit de antrenament, un pas pe care cel mai probabil il sari de fiecare data dupa ce iti inchei sedintele de antrenament.

Stretchingul este de multe ori trecut cu vederea, din pacate o greseala foarte mare daca ne gandim la multitudinea de beneficii pe care le are. Poate ca doar stretchingul nu te va face mai slab, mai puternic, sau mai musculos, dar va favoriza indirect performanta, te va ajuta sa tii accidentarile la distanta, si va reduce riscul instalarii febrei musculare post-antrenament, care poate aparea la 24-48 de ore dupa ultima repetare.

Toate acestea te vor ajuta sa lucrezi mai intens la sala, obtinand astfel un nivel mai ridicat de fitness.

7. Bea apa inainte de a manca

Bea aproximativ 200-250 de ml de apa inainte si dupa fiecare masa. In acest fel nu te vei simti doar mai satul, dar vei reusi, de asemenea, si sa te mentii hidratat pe parcursul zilei.
Daca te plictisesti de apa simpla, adauga o felie de lamaie sau de lime si chiar si niste fructe de padure amestecate. Doar o aroma usoara poate face mai simplu sa bei o cantitate mai mare de apa.

8. Depaseste-ti zona de confort

Cu totii avem un program si cateva exercitii in jurul carora gravitam, pentru ca ne simtim confortabil cu acestea. Incearca sa faci un efort pentru a depasi aceasta zona de confort. Asta nu inseamna ca nu iti poti face exercitiile preferate sau antrenamentele obisnuite, dar va fi benefic sa incerci si lucruri noi.

Provocandu-ti corpul in moduri iti vei putea maximiza progresele, iar provocarea nu inseamna doar exercitii. Incearca moduri complet noi de a te antrena: de pilda, in loc sa lucrezi pe bicicleta eliptica, incearca niste ore de boot camp, sau in loc sa mergi la sala sa tragi de greutati, incearca escalada…

9. Incearca suplimentele pre-workout

Daca tot vorbim de schimbare, daca nu ai incercat niciodata suplimentele pre-antrenament, acesta poate fi anul in care sa incepi.

Gasirea suplimentelor pre-workout adecvate pentru tine, cele care sa functioneze perfect, seamana oarecum cu gasirea unui graunte mic de magie. Suplimentele corecte pot transforma orice antrenament obisnuit intr-unul care te face sa te simti exuberant si implinit.

Toate suplimentele pre-antrenament sunt diferite intr-o masura mai mica sau mai mare, asa ca afla care sunt ingredientele produselor care te intereseaza si incearca mai multe variante, pentru a intelege ce este mai bine pentru corpul tau si pentru nevoile tale. Desi nu ai nevoie neaparat de un supliment pentru a avea parte de succes, atunci cand il gasesti pe cel potrivit, vei simti in mod cert o diferenta uriasa!

10. Inconjoara-te de castigatori

Daca vrei sa ai rezultate bune in ceea ce priveste antrenamentele pe care le faci, stai de vorba cu oameni care se antreneaza cu succes. Consulta-te cu ei si incearca sa intelegi exact cum au putut obtine ceea ce iti doresti sa obtii si tu.

Daca nu esti destul de norocos sa cunosti personal oameni de succes, celebri pentru performantele lor sportive, cauta online si invata ce anume fac profesionistii pentru a avea un corp de invidiat. Citeste articole si uita-te la clipuri video sau la testimoniale, pentru a invata metodele exacte pe care le folosesc cei mai buni dintre cei buni.

Astfel, inainte de a ridica o greutate, vei sti care sunt cele mai eficiente exercitii, care sunt cele mai benefice suplimente si care este cea mai nutritiva hrana care iti poate alimenta antrenamentul.

11. Mergi in ritmul tau

Invata si cauta inspiratie, dar nu uita sa iti respecti ritmul personal! Calatoria pe care o faci este a ta si nu a celor din jur. Nimeni nu traieste exact acelasi context ca tine, asa ca este imposibil sa te compari cu oricine altcineva.

Cand ajungi in situatia de a face o comparatie, te vei simti inevitabil mai rau cu privire la propria persoana si la progresele pe care le faci, iar asta te va face sa renunti complet in cele din urma. Este suficient sa stii ca faci tot ce poti, in contextul de care dispui!

12. Fa eforturi sustinute!

Trebuie sa te straduiesti permanent! Sa faci tot posibilul sa respecti un program riguros de antrenament si sa faci tot ce tine de tine pentru a obtine performantele pe care ti le doresti. Un mod sigur de a reusi sa te mentii focusat si determinat este sa iti maresti nivelul de dopamina.

Dincolo de exercitiile constante, poti obtine aceasta stare prin meditatie, ascultand muzica, dormind suficient si consumand alimente bogate in tirozina, printre alti nutrienti. Cu totii stim cand muncim din greu si cand lenevim sau tragem chiulul. In fitness, ca si in viata, trebuie sa fii responsabil si sa te straduiesti constant!

Retine toate aceste ponturi si abordeaza 2021 cu o energie noua, cu o viziune mai buna si cu claritate!

Surse: https://www.bodybuilding.com/content/8-tips-to-make-2021-your-fittest-year-ever.html

https://www.bodybuilding.com/content/the-top-fitness-advice-for-2021-from-world-class-athletes.html

Exit mobile version