Mike Mentzer, un simbol al culturismului
Inventatorul sistemului Heavy Duty, care are la baza ideea ca mai putin e mai bine, Mike Mentzer, a avut o gramada de fani atat in timpul carierei (in special dupa ce a ajuns pana pe locul 2 la Mr. Olympia folosind sistemul sau), dar si la zeci de ani dupa ce si-a incheiat cariera sportiva si a decedat.
Cum se antrena Mike Mentzer?
Multi fani se intreaba cum se antrena Mike Mentzer, daca isi urma propriile sfaturi. Iata ce povesteste John Little, prietenul sau care l-a vazut de nenumarate ori la antrenamente:
“Trebuie sa tineti cont de faptul ca sistemul lui de antrenament a evoluat in timp. Inainte de victoria sa de la Mr. America in 1976, Mike isi antrena tot corpul la un antrenament, de trei ori pe saptamana, si folosea aproape exclusiv aparate cu placi, cabluri si came.
In 1979 insa, Mike se antrena impartind corpul in doua. Astfel, antrena picioarele, pieptul si tricepsul la un antrenament, iar spatele, umerii si bicepsul la celalalt. Facea o serie la fiecare exercitiu si alegea doua exercitii pentru o grupa.
Piept: fluturari cu ganterele sau la aparatul Peck-Deck, urmate fara pauza de impins cu bara pe plan inclinat.
Picioare: extensii la aparat, urmate imediat de presa, apoi de ridicari pe varfuri din stand pentru gambe.
Triceps: extensii la scripete, urmate imediat de flotari la paralele.
Pana in 1980, anul in care a concurat ultima oara la Mr. Olympia, Mike a modificat treptat programul si ajunsese sa ia doua zile de pauza intre antrenamente, astfel: facea luni picioare, piept si triceps, iar joi facea spate, umeri si biceps. Repeta primul antrenament duminica, iar urmatorul miercuri.
Pe masura ce anii au trecut, Mike Mentzer, ca antrenor, a notat ca elevii sai aveau nevoie, in general, nu de 2 zile de de pauza, ci de 4 zile sau mai multe intre antrenamente pentru a nu se opri din crestere. Unii aveau nevoie de 7 pana la 10 zile de pauza intre antrenamente pentru a face progrese consistente, chiar magice, spunea el”.
Florin Uceanu
18 titluri de campion national