TopCulturism – exercitii, programe de antrenament, nutritie, sanatate

Deshidratare si hiperhidratare – prevenirea lor in cazul sportivilor

deshidratare si hiperhidratareApa este esentiala organismului: ajuta organismul in procesul de digestie si excretie, mentine sanatatea pielii, sprijina efortul fizic, etc. Dar pana unde este limita intre deshidratare si hiperhidratare? Mai intai, sa vedem ce inseamna fiecare.

Deshidratarea

Deshidratarea este definina ca pierderea de fluide din organism, care trebuie sa fie mai mare de 2 procente din totalul greutatii corporale. Deshidratarea duce la depunerea unui efort mai mare in cazul antrenamentelor, scadearea volumului de sange si a productiei de transpiratie, toate ducand la cresterea temperaturii corpului. Pentru ca organimsmul incearca sa previna supraincalzirea, lucreaza mai mult pentru a trimite sange la nivelul pielii pentru producerea transpiratiei. Drept rezultat, avem mai putine fluide in fluxul sangvin, esentiale pentru conducerea oxigenului la muschi, la plamani si la alte organe.

Deshidratarea are un impact negativ mai ales in cazul exercitiilor aerobice, dar nici celalalte nu fac exceptie. Ea duce nu numai la scaderea performantei fizice, ci a celei cognitive. Lipsa de sodiu din organism, care apare odata cu deshidratarea, duce si la aparitia crampelor musculare.

Deshidratarea este de 3 tipuri: usoara, moderata sau severa. In ultima faza, aceasta poate pune in pericol viata. Primele semne de deshidratare pot sa nu fie tocmai evidente. Apar durerile de cap, oboseala, confuzie. De obicei, toate acestea se trateaza prin rehidratarea orala, dar exista cazuri cand este nevoie de ajutor medical. Poti verifica starea de deshidratare urmarind mai multe semne, cum ar fi:

Hiperhidratarea

Desi apare mai rar decat deshidratarea, hiperhidratarea se poate face simtitia in cadrul sensiunilor lungi de exercitiu, cand transpiratia nu este realizata, dar nevoia de a consuma apa sau alte lichide se manifesta constant. Hiperhidratarea duce la potentiale dezechilibre de electroliti, inclusiv hiponatremia, o destul de severa. Hiponatremia este o problema cu care se confrutnta mai ales sportivii, care sufera pierderi excesive de apa  in timpul antrenamentelor si competitiilor.

Prevenirea deshidratarii si hiperhidratarii in cazul sportivilor

Primul lucru pe care trebuie sa il stiti este ca sudoarea contine electroliti, la fel ca si apa. Ambele trebuie inlocuite pentru a preveni dezechilibrele electronice. Asadar, in timpul activitatii fizice, este important ca sportivii sa consume mai ales sodiu si alti electroliti.

Nevoia de hidratare difera de la individ la individ, dar si in functie de conditiile de mediu si natura exercitiilor fizice. Pentru a preveni oricare dintre cele doua fenomene, sportivii trebuie sa-si calculeze gradul de transpiratie. Aceasta se calculeaza in felul urmator:

A = Schimbarea de greutate in timpul exercitiilor: greutatea de dupa antrenament – greutatea de dinainte de antrenament= ?

B= Cantitatea de fluide consumata in timpul exercitiilor=?

C = Durata antrenamentului=?

Gradul de transpiratie = rezultatul A + B / C

Rezultatul ecuatiei iti spune care este cantiatea de apa pe care ar terbui sa o bei in timpul antrenamentului efectuat.

Bauturile speciale pentru sportivi

Alege bauturi care sunt special create pentru sportivi, cele care contin carbohidrati si electroliti si care sunt usor absorbite de care organism. Aceste bauturi reprezinta combustibilul de care muschii au nevoie. Alte bauturi, precum cele carbogazoase sau alcoolul pot incetini procesul de rehidratare, deci nu este recomandat consumul lor inainte de antrenament. Nu faceti insa din asta un obicei. Bauturile pentru sportivi sunt recomandate atunci cand este nevoie de un efort fizic sustinut. Consumarea lor in afara sesiunilor de antrenament duce la ingrasare, datorita cantiatii mari de carbohidrati pe care o contin.

Asadar, nu uita sa te hidratezi bine, mai ales in cazul in care esti sportiv, pentru a avea rezultate remarcabile.

Exit mobile version