Rolul energetic al glucidelor rezulta din dubla lor proprietate, aceea de a se gasi atat ca substante de rezerva (amidon, glicogen), cat si ca glucide nestructurate.
Tipuri de glucide si alimentele in care se gasesc
Cuvantul „glucide” vine din grecescul glikis, care inseamna dulce si, intr-adevar, majoritatea au gust dulce si de aceea au fost numite si zaharide. In functie de comportarea lor chimica, glucidele se impart in 3 clase:
Monoglucidele reprezinta principalele furnizoare de energie si sunt cele mai recomandate inaintea efortului fizic. Din ele se sintetizeaza si glucidele complexe, lipidele si protidele. Cele mai cunoscute monoglucide sunt glucoza si fructoza.
Glucoza se mai numeste si dextroza si este probabil cea mai cunoscuta glucida in randul culturistilor, mai ales in randul celor care folosesc creatina. Astfel, datorita compozitiei sale chimice si a comportarii (solubilitate mare in apa, activitate optica si reactivitate in mediile alcalin si acid), precum si datorita faptului ca este usor metabolizata de organism, dextroza este recomandata atat pentru absorbtia mai buna a creatinei, cat si pentru o mai mare energie la antrenament. Glucoza este o substanta alba, cristalina, dulce si se gaseste in cantitate mare in mierea de albine si fructele dulci.
Fructoza este cea mai dulce monoglucida si se gaseste atat in stare libera, cat si in amestec cu glucoza (in fructe dulci, miere, struguri, etc.). Important de retinut este faptul ca fructoza si glucoza sunt principalele monoglucide care formeaza impreuna zaharul liber.
Oligoglucidele sunt substante dulci formate din resturi de monoglucide. Cele mai importante oligoglucide sunt maltoza si lactoza.
Maltoza este o diglucida formata din doua resturi de glucoza si se gaseste in cantitate mare in semintele cerealelor in curs de germinare, mai ales in orezul incoltit. De aceea, se mai numeste si „zahar de malt”. Unul dintre produsele care contin cantitati mari de maltoza este berea. Nu exagerati insa cu consumul ei pentru ca este un produs de fermentatie si contine alcool. Datorita continutului mare de glucide, acesta poate duce cu timpul la ingrasare sau balonare, tocmai din cauza proprietatilor glucidelor de a se depozita, in caz de exces, in organism.
Ca supliment, maltoza se regaseste in produsele pentru masa musculara ca Super Mass- R sau Nutrifort-R, dar si in bauturi, precum Isotonic –R.
Lactoza este o diglucida din laptele tuturor mamiferelor si fermenteaza greu, transformandu-se, sub actiunea bacteriilor lactice, in acid lactic. Lactoza este substanta care da gustul dulce al laptelui si de aceea se mai numeste si „zahar de lapte”. Cea mai mare cantitate se obtine din zer. Lactoza constituie unul dintre criteriile pe baza caruia se stabileste gradul de asimilare al proteinelor extrase din lapte. In suplimentele nutritive, aceasta se gaseste in izolatele proteice din zer, dar si alte suplimente, cum ar fi Proteinmix-R.
Poliglucidele sunt substante formate dintr-un numar mare de resturi de monoglucide si sunt materii prime pentru industria alimentara. Cele mai importante poliglucide sunt amidonul si glicogenul.
Amidonul reprezinta principala sursa de glucide de orgine vegetala si se gaseste in cereale (grau, porumb, ovaz, orez), fasole, mazare si cartofi.
Glicogenul este poliglucida de rezerva din organism si se gaseste in toate tesuturile, mai ales in ficat si muschi.
Din cele descrise mai sus reiese, deci, ca un pranz format dintr-o granitura de orez sau cartofi fierti, alaturi de o friptura, constituie un adevarat „reactor” de energie pentru sala.
Poliglucidele se aseamana polistructural foarte mult cu carbohidratii, de aceea acestia le pot inlocui ca suplimente nutritive (ex: Energocarb).
Ionut Tintisan