Miscarile noastre necesita un anumit echilibru intre lungimea si forta unor grupe de muschi opuse, care inconjoara o articulatie. Fenomenul este cat se poate de firesc si ajuta la stabilizarea osului prin intermediul muschilor opusi facilitand miscarea.
Ce este dezechilibrul muscular?
Situatia opusa poarta numele de „dezechilibru muscular” si apare atunci cand muschii opusi despre care vorbeam mai inainte ofera niveluri diferite de tensiune. Mai precis, o grupa musculara lucreaza mai mult decat de obicei, iar cealalta mai putin sau chiar deloc. Cand un muschi este prea incordat, articulatia tinde sa se miste in acea directie si nu in directia opusa lucru care ar putea compromite articulatia aparand dureri sau chiar fisuri. Spre exemplu, cvadricepsul si bicepsul femural sunt grupe musculare opuse. In caz de dezechilibru muscular, se va pune o presiune nejustificata pe ligamentul articular. Un femural prea strans nu va permite articulatiei o extensie completa, iar stresul de la nivelul cvadricepsului va creste.
Tipuri de dezechilibru muscular
Dezechilibrul muscular se imparte in doua categorii: de o parte si de alta (drept versus stang) sau fata-spate (grupe antagoniste). Cele mai multe dureri muscularo-scheletice apar din cauza diferentelor de tip fata-spate, mult mai raspandite decat cele prima categorie. Cauzele care declanseaza dezechilibrul muscular sunt, de asemenea, de doua tipuri:
- Biomecanica – apare in urma miscarilor repetate intr-o anumita directie sau dintr-o singura postura.
- Dezechilibru Neuromuscular – care se bazeaza pe predispozitiile genetice de a exercita anumite miscari folosind anumiti muschi. Cand efectuezi un exercitiu, corpul tau creeaza un „sablon de recrutare neuromusculara”, acest lucru fiind mult mai usor de realizat la inceputul antrenamentului. Pe masura ce repeti aceleasi miscari, neurotransmitatorii nu vor mai fi la fel de activi.
Cum diminuam dezechilibrul muscular?
Cea mai cunoscuta metoda este cea a folosirii exercitiilor inzolate. Intr-un exercitiu izolat, membrele se misca independent unul fata de celalalt. De exemplu, impinsul din culcat cu bara nu este un exercitiu izolat, pe cand fluturari cu gantere din culcat poate fi considerat un exercitiu izolat deoarece bratele functioneaza independent unul fata de celalalt. Data viitoare cand mergi la sala, fa exercitii cu gantere, la cabluri sau la aparate, nu doar exercitii cu haltera. De asemenea, nu ar strica sa faci si o serie de exercitii simple, cum ar fi cele pentru articulatia mainii, a cotului, a umerilor si a picioarelor.