TopCulturism – exercitii, programe de antrenament, nutritie, sanatate

Dieta Paleo – o dieta eficienta din epoca de piatra

dietRecomandarea multora dintre nutritionistii moderni este aceea de a ne reintoarce la dieta stramosilor sau a „oamenilor grotelor”. Miscarile de tip raw vegan, cresterea numarului de vegetarieni, dar si tendinta oamenilor de a reveni la bio sau organic demonstreaza faptul ca alimentatia oamenilor „grotelor” era mult mai potrivita.

Dieta Paleo – pe ce se bazeaza?

Principiile acestei diete au fost discutate pentru prima oara acum 70 de ani, intr-o carte scrisa sa Weston A. Price, care a studiat societatile primitive inca existente pe glob in zonele izolate, in triburile din padurea Amazonului, de exemplu, sau in jungla africana ori insulele Polineziene.

Un alt studiu care a analizat 200 de indivizi „primitivi”care traiesc si care nu au fost expusi la hrana procesata a zilelor noastre pare sa confirme faptul ca Dieta-Paleo (dieta din paleolitic) este intr-adevar o idee buna, acestia neavand probleme de sanatate, in special boli degenerative specifice acestor vremuri.

O asertiune cheie a dietei Paleo este aceea ca genele omului nu au progresat din vremea in care traiau in pesteri. Asta inseamna ca organismul uman raspunde cel mai bine unui stil de alimentatie tipic planului Paleo. O deviere rezulta in deschiderea caii spre instalarea bolilor, asa cum se intampla in societatea moderna.

Versiunea moderna a Dietei Paleo

In varianta sa moderna, Dieta Paleo interzice consumul de alimente procesate, dar si cereale si produse lactate (acestea nu erau disponibile in paleolitic). Ideea este ca, deoarece corpul omenesc nu s-a adaptat la procesarea cerealelor si lactatelor, consumarea lor cauzeaza probleme.

Dieta Paleo nu accepta alimente precum porumb si cartofi deoarece acestia introduc reactii necaracteristice cum ar fi absorbtia rapida a carbohidratilor cu indice glicemic mare, care duce la cresterea nivelului insulinei. Asta inseamna ca nu se reduce numai nivelul de glucoza din sange, dar este favorizata si depunerea de grasime corporala.

Sustinatorii dietei Paleo afirma ca planul alimentar al oamenilor primitivi era unul incarcat de mancare bogata in proteina, in special carne si peste.

Solutia pe care o propun ei este sa imitam acest obicei si sa consumam numai carne, mai ales carne slaba de vita sau de pui, fara pielita, curcan, peste si alte surse de proteina cu foarte putina grasime. Pestii grasi, precum este somnul si macroul sunt cazuri particulare, acestia fiind bogati in acizi omega-3, foarte benefici organismului. Dieta include si nuci, alune, seminte de fructe, etc.

O dieta Paleo trebuie sa contina: 38% proteina, 23% carbohidrati si 39% grasimi. Chiar daca ratia de grasimi pare mare, retineti ca doar 10% trebuie sa fie grasime saturata.Volumul mare de fructe, vegetale, nuci si seminte duce la ingerarea a peste 35 g fibre pe zi, iar cantitatea mare de fibre ne tine departe de boli.

Principala problema pe care o ridica dieta Paleo este insuficienta calciului si a vitaminei D. Consumarea unui supliment vitaminic este o solutie, precum si expunerea la soare timp de 15 minute pe zi.

Dieta Paleo pare a fi o dieta ideala, nu numai pentru ca este in acord cu geneticul uman, dar si din cauza abundentei de nutrienti asigurati, care s-au dovedit eficienti in prevenirea majoritatii bolilor degenerative.

dupa Ironman

 

Exit mobile version