Dieta perfecta, in functie de necesitatile fiecarei persoane
Sa recunoastem: nu exista “dieta perfecta”, ci anumite sfaturi de alimentatie pe care este bine sa le urmam pentru a ne construi dieta in functie de necesitatile organismului nostru si de obiectivele noastre.
De aceea, este foarte important sa lasam deoparte toate “dietele-minune” vehiculate in presa si sa ne indreptam atentia catre principiile de baza ale unei alimentatii sanatoase, pe care apoi sa le adaptam situatiei noastre. Pentru ca, nu-i asa, necesitatile organismului unui sportiv sau ale unei persoane care isi doreste dezvoltarea masei musculare sunt diferite fata de cele ale unui sedentar.
Iata, asadar, cele 5 aspecte esentiale care te vor ajuta sa iti construiesti propria ta dieta… perfecta.
Dieta perfecta in 5 pasi
– Dieta perfecta acopera necesarul caloric zilnic
Necesarul caloric al fiecarei persoane difera in functie de varsta, sex, stil de viata, obiective, tipul de antrenament, frecventa si intensitatea anternamentului. Iar acesta poate fi destul de dificil de estimat, intrucat daca, spre exemplu, ai nevoie de un numar mai mare de calorii pentru a castiga in masa, trebuie sa ai grija ca acesta sa nu fie prea mare si sa conduca la depunerea de grasime.
De asemenea, conteaza si “faza” antrenamentului in care te afli pentru a determina corect numarul de calorii necesar zilnic si pentru a-ti construi o dieta potrivita.
– Dieta perfecta acopera necesarul de vitamine si minerale al organismului
Vitaminele si mineralele pe care le furnizam organsimului nostru sunt la fel de importante precum proteinele, carbohidratii sau grasimile, iar conditia de baza pentru a nu priva organismul de ele este sa avem o dieta variata.
Desigur, suplimentele iti pot veni in ajutor, insa este esential sa incerci sa mananci cat mai variat si sa nu excluzi o anumita categorie de alimente din dieta ta (cum ar fi, spre exemplu, fructele, pe care multe persoane le evita din cauza indicelui glicemic ridicat in unele cazuri)!
– Dieta perfecta acopera necesarul de macronutrimente
Daca un aport prea mic de proteine ne impiedica sa obtinem cresterea in masa pe care ne-o dorim, unul prea mare poate conduce la depunerea grasimii in exces. De asemenea, o cantitate prea mica de grasimi (sanatoase!) iti va ingreuna eforturile de a dezvolta masa musculara, va impiedica absorbtia anumitor vitamine (A, D, E si K) si va deregla apetitul.
Daca iti doresti o dieta perfecta, este necesar sa te informezi cu privire la nevoia de proteine, carbohidrati sau grasimi a corpului tau in fiecare etapa a antrenamentului si in functie de scopul tau, sau sa intrebi un nutritionist. Nu exista o reteta perfecta.
– Dieta perfecta se construieste in timp
Daca pana in prezent stilul tau de viata nu a fost unul exemplar, nici nu va deveni asa peste noapte. Cu alte cuvinte, daca dieta ta nu respecta nici macar regulile de baza ale unei alimentatii sanatoase, primul pas este sa te asiguri ca furnizezi organismului tau toate cele descrise mai sus, iar abia apoi sa-ti pui probleme legate de nevoile specifice pentru indeplinirea obiectivelor de culturism.
In caz contrar, nu doar ca iti vei periclita sanatatea, dar este posibil sa nu reusesti sa te dedici noului stil de viata.
– Dieta perfecta este si una sustenabila
Atunci cand iti construioesti dieta, trebuie sa tii cont si de alti factori, in afara de nevoile efective ale organsimului tau, cum ar fi timpul sau… gusturile. Daca efectiv nu ai timp sa gatesti ce ti-ai propus sau daca un anumit aliment sanatos nu este pe placul tau, cel mai probabil nu vei reusi sa te dedici dietei. Intotdeauna exista solutii alternative, iar daca nu respectam punct cu punct o anumita dieta, nu inseamna ca nu putem avea o alimentatie sanatoasa si adaptata nevoilor noastre.
Pentru tine cum arata dieta perfecta? Iti asculti organismul sau sfaturile celor din jur?
Ca întotdeauna, adevărul se ascunde in lucrurile cele mai simple.
Acest articol poate afecta industria „dietelor miraculoase” deci, nu cumva să-l vadă prea multă lume!
Dar dacă mă gândesc mai bine, cred că ar trebui repetat până când fiecare dintre noi să-l integreze în aşa măsură încât să devină ceva organic, ca atunci când alegem ce să mâncăm totul să fie firesc.
Spor!