Dureri la genunchi – cauze si biomecanica
Majoritatea antrenorilor care au invatat tehnici corespunzatoare pentru efectuarea genuflexiunilor resimt dureri destul de slabe sau chiar deloc in cadrul antrenamentelor. Expertii in biomecanica denumesc cartilajul din spatele genunchiului „flexie fiziologica”. Acesta nu este uniform in densitate. Atunci cand efectuezi o genuflexiune, presiunea este pusa asupra partii mai groase a cartilajiului pentru a dispersa forta. Extensia picioarelor la aparat pune cea mai multa presiune pe partea cea mai subtire a cartilajului.
Si totusi, exista persoane care au dureri la genunchi tocmai din pricina genuflexiunilor. Pentru unii lucrurile merg chiar mai departe de atat, cartilajul fiind atat de afectat, incat le este foarte greu sa duca exercitiile pana la capat. Anatomia umana variaza. Unii oameni au caneluri mai adanci la genunchi, lucru care le permite sa faca miscari in sus si in jos mult mai usor. Altii au forme diferite la partea din spate a cartilajului.
Dar pe langa aspectele legate de inzestrarea genetica, o tehnica proasta de lucru poate, de asemenea, sa duca la aparitia durerilor la genunchi. Prea multe antrenamente, spre exemplu, pot crea sun sistem de tip „balama”, unde rotula este impinsa mult prea in fata.
O alta cauza a aparitiei durerilor la genunchi este si folosirea unor greutati mult prea mari. Presiunea creste pe masura ce faci prea multe seturi, repetari si greutati peste masura posibilitatilor de lucru, mult prea des, dar si atunci cand faci genuflexiuni mult prea des in cadrul programului de antenament. Tendoanele de deasupra si de dedesuptul rotulei, inclusiv rotula, pot sa devina dureroase. Daca ti se intampla asta, trebuie sa renunti la genuflexiuni si alte tipuri de exercitii care pun presiune la nivelul genunchiului, pentru a permite vindecarea.
Metode prin care poti reduce durerile la genunchi
1. Invata cum sa faci genuflexiuni – cauta pe cineva care sa te antreneze, de preferat un trainer profesionist, care sa iti arate tehnicile de lucru.
2. Revizuieste-ti metoda de lucru din ultimele luni si vezi daca ai un plan pentru greutatile pe care le folosesti atunci cand faci genuflexiuni. Nu cumva de fiecare data te antrenezi cu greutati mult prea grele?
Daca durerile la genunchi deja au aparut, ia o pauza. Cand simti ca au inceput sa se vindece, revino la antrenamente, dar foloseste greutati mai mici la inceput si un program corect de marirea a greutatilor. Tine minte, nu trebuie sa cresti volumul de fiecare data.
Antreneaza-te din greu, antreneaza-te inteligent!
dupa Ironman