Durerile de spate sunt frecvent inregistrate atat la cei ce practica un sport, cat si la sedentari. Ele pot varia de la o durere usoara, sacaitoare, pana la forme severe, incapacitante. Cauzele durerilor de spate sunt complexe si variate. Le vom trece in revista doar pe cele care au legatura directa cu practicarea culturismului.
Inca de la inceput vreau sa precizez ca aceste probleme ale spatelui nu sunt produse de practicarea culturismului, ci de practicarea INCORECTA a culturismului !
Coloana vertebrala este compusa din 33 de vertebre care actioneaza unitar in scopul mentinerii verticalitatii, protectiei maduvei spinarii, redistribuirii presiunilor si facilitarii miscarilor de flexie-extensie. Daca aceste vertebre se inflameaza, se deplaseaza sau exercita presiune anormal pe discurile intervertebrale, apare durerea lombara. Coloana este sustinuta de ligamente si muschi, ce pot suferi intinderi sau leziuni. Acestea aduc la spasm muscular exprimat prin dureri dorsale.
S-a constatat ca 70-75% din problemele spatelui apar la cei ce practica un sport. Dintre sporturi, cele cu potential mare de afectare a spatelui sunt fotbalul, voleiul, baschetul, sporturile cu racheta si probele de alergare viteza sau pe plan declinat. Alte sporturi au potential mai mic de afectare: jogging, schiul, hocheiul si culturismul. Acest lucru se poate explica si prin faptul ca in aceste sporturi se acorda o mai mare atentie prevenirii traumatismelor. In culturism si alte sporturi, traumatismele care duc la aparitia durerilor de spate sunt provocate de miscari gresite, ce duc la mici intinderi sau leziuni microscopice ale musculaturii si tendoanelor, si de obicei sunt usor de tratat.
O alta cauza este hernierea discurilor intervertebrale. Este de obicei cea mai severa afectiune a coloanei vertebrale in regiunea lombara. Se produce prin “alunecarea” laterala sau posterioara a unui disc intervertebral. Apare mai ales la persoane sub 50 de ani, dar se constata si la varstnici. Discul intervertebral este compus dintr-o substanta de consistenta moale, dar si elastica, ce are rolul de a absorbi socurile mecanice dintre vertebre. Portiunea centrala a discului poate fi comparata cu interiorul lichid al unei mingi de golf, care iese la exterior printr-un punct de slaba rezistenta sau leziune. El realizeaza o compresiune asupra nervilor, ceea duce la aparitia durerii la nivel lombar, cu iradiere in membrul inferior de aceeasi parte. La varstnici discurile isi pierd din elasticitate si consistenta lichidiana, se micsoreaza si astfel fetele articulare ale vertebrelor se apropie anormal, producand iritarea nervului adiacent.
La culturisti, cele mai multe probleme apar la miscarea de ridicare a unei greutati de la planul solului, cu spatele curbat si eventual usor rotat in plan axial. De aceea este ESENTIALA invatarea corecta a exercitiilor precum ramatul sau indreptarile si purtarea unei centuri late, care sa fixeze regiunea lombara. Trebuie avut mereu in minte ca aceste exercitii (precum si orice alta miscare de ridicare a unei greutati de la sol) se executa cu spatele drept, chiar in usoara extensie. Miscarea trebuie controlata pe tot parcursul ei. Sunt interzise miscarile bruste. De asemenea, este recomandat mai ales la incepatori acordarea unei atentii deosebite asupra exercitiilor ce au rolul de dezvoltare a musculaturii lombare si abdominale.
Presupunand ca s-a produs un mic accident si apar dureri la nivel lombar, ce masuri imediate ar trebui luate? In primul rand se impune intreruperea oricarei activitati fizice care ar putea solicita mijlocul. In cazurile cele mai severe, repausul la pat este obligatoriu. Se recomanda asezarea celui in cauza pe o suprafata de consistenta mai ridicata (o saltea mai tare, eventual o scandura sub saltea, sau chiar direct pe podea). Doua pozitii sunt recomandate:
– asezat pe spate cu o perna plasata sub genunchi
– asezat pe o parte, cu genunchii adusi la piept si o cu o perna intre ei
Daca se constata contractura spastica a musculaturii, este indicata aplicarea locala de gheata si/sau masaj. Aceste masuri diminueaza spasmul si durerea asociata, dar se recomanda numai in perioada acuta a afectiunii. Mai tarziu, pentru a scadea rigidiatea musculaturii lombare se poate aplica local caldura, sub forma unor comprese sau bai calde. Pentru reducerea spasmului muscular, a inflamatiei articulatiilor si ligamentelor si a durerii se poate asocia o medicatie antiinflamatorie usoara.
Cu ajutorul fizioterapiei, spasmul si inflamatia musculaturii dorsale pot fi reduse semnificativ. In plus, la indicatia unui specialist in fiziokinetoterapie, sportivul poate urma un antrenament specific de reabilitare si fortificare a anumitor grupe musculare pentru a preintampina aparitia altor episoade dureroase. Acest antrenament are rolul de a ameliora flexibilitatea si forta structurilor lombare. In unele cazuri, mai ales la cei care stau mult timp asezati pe scaun se poate recomanda purtarea unui corset special care mentine rectiliniaritatea coloanei si scade nivelul durerii.
De tinut minte: mici modificari ale stilului de viata, in ceea ce priveste felul de a dormi, de a sta asezat sau in picioare ne pot scapa de mari probleme. De multe ori este suficient un control minim al posturii pentru a preveni aparitia altor episoade dureroase. La persoanele supraponderale o scadere in greutate chiar de numai 5 kg poate fi benefica, astfel micsorandu-se presiunea care “apasa” pe coloana lombara.
… va urma
dr. Serban Damian
Ar fi interesant daca ati detalia modul in care se poate preveni accidentarea spatelui. Adica pozitia ce trebuie mentinuta si in special exercitiile ce trebuiesc executate pt. intarirea musculaturii (gen indreptari cu bara) si descrierea cit mai buna a FORMEI CORECTE (ca sa nu ne accidentam).
un articol bun, avand in vedere ca toti care practica acest sport au avut macar odata in viata aceste dureri, asteptam si partea a doua
ar fi foarte util, d-le Serban Damian, si despre ”cocoasa” si umeri lasati in fata si daca se pot remedia cumva…
bafta
As mentiona si o problema grava care afecteaza spatele si poate fi ‘mascata’ de practicarea acestui sport (si nu numai). Este vorba despre Spondilita Anchilozanta, care apare in general la tineri, in jurul varstei de 30 de ani, si se manifesta prin dureri persistente de spate (de obicei mai intense noaptea) si intepeneala. Pentru ca se instaleaza treptat, durerea este de multe ori atribuita in mod gresit ‘fortarilor’ de la sala, miscarilor bruste, pozitiei incorecte, saltelei incomode, etc.
Atentie deci la:
– dureri cronice, care tin mai mult de o luna chiar cu pauze ocazionale
– dureri nocturne repetate de spate (‘salteaua’)
– dureri in regiunea joasa lombara, bilaterale, sau care alterneaza de pe o parte pe alta
Daca problemele persista, apelati (si) la un consult reumatologic.
Factorii de risc includ sexul barbatesc, varsta de 25-35 ani, rude apropiate cu aceeasi problema. Conform statisticilor din SUA, boala afecteaza circa 1% din populatie, deci nu e chiar foarte rara.
Din pacate, diagnosticul corect intarzie mult (5-10 ani), iar unul dintre motive este faptul ca multi medici (ne-reumatologi) nu stiu sa recunoasca afectiunea sau nu o iau in calcul. Fireste, majoritatea durerilor de spate au cauze mai triviale, dar cand vorbim de probleme cronice, trebuie avuta in vedere si spondilita.