Ce este echilibrul energetic?
Ai auzit de atatea ori termenii “echilibru energetic”, “deficit energetic”, “aport energetic”, “consum energetic” – daca vrei sa intelegi ce este echilibrul energetic, imagineaza-ti corpul ca pe o masina care functioneaza 24 de ore pe zi, sapte zile pe saptamana. Sunt sigur ca nu te astepti ca masina ta sa te duca dintr-un loc in altul fara sa fie periodic realimentata, asa cum nu poti sa pui benzina in rezervor mai mult decat volumul sau. Si totusi, multi oameni asa procedeaza cu propriul corp – incercam sa functionam “pe gol” cu orele si apoi bagam “combustibil” pana nu mai putem. Cercetarile specialistilor in nutritie sportiva arata cat de autodistructiva este aceasta strategie.
Sa presupunem ca vrei cu adevarat sa elimini grasimea si te-ai decis sa alergi in fiecare dimineata, pe burta goala. Cea mai simpla cale de a face rost de energie este catabolizarea tesutului muscular. Organismul poate converti aminoacizii, “caramizile” tesutului muscular, in glucoza – zaharul care sustine energetic activitatile umane. O persoana care alearga inainte de a manca, de fapt distruge chiar tesutul pe care urmareste sa il dezvolte, ceea ce este un lucru categoric contraproductiv.
A doua cale este probabil si mai obisnuita pentru multi oameni – si din nefericire conduce in final la crestere in greutate. Acestia lasa o perioada lunga de timp intre mese iar, cand le este foarte foame, devoreaza tot ce le iese in cale. In mod garantat, vor avea o descarcare de insulina in sange mult mai mare decat ar fi trebuit sa aiba in mod normal. Iar asta inseamna mai mult depozit adipos.
Si de obicei oamenii combina cele doua strategii contraproductive si isi transforma organismul intr-o masinarie perfecta de distrus muschi si depozitat grasime. Exercitiile intense reduc apetitul pe termen scurt, dar, cand te obisnuiesti cu acestea, pofta de mancare va deveni proportionala cu efortul fizic. Deci, daca vei alerga 10 km pe stomacul gol, apoi vei manca suficient cat pentru o cursa de 15 km, efectul final va fi ca vei pierde o parte din tesutul muscular si vei depune grasime din masa de dupa alergare.
Echilibrul energetic este raspunsul la aceste dileme. Studiile au aratat ca cele mai bune rezultate se obtin atunci cand este mentinut acest echilibru in limitele unei diferente de 300-500 kcal, de-a lungul zilei, intre aportul si consumul energetic.
Echilibrul energetic – principii de baza:
Mananca imediat ce te trezesti dimineata.
Mananca ceva inainte de antrenament, indiferent de momentul zilei cand vei face efort. Nu numai ca alimentele consumate previn utilizarea tesutului muscular ca material energetic pentru efortul aerob, dar acestea maresc numarul de calorii pe care le ardem in timpul si dupa antrenament. Un studiu realizat in 1996 la Universitatea din New York arata ca antrenamentul efectuat dupa o masa amplifica rata metabolica.
Mananca imediat dupa antrenament, cand corpul este golit de resursele sale energetice. Actioneaza rapid sau vei incepe sa consumi muschii ca resursa energetica.
Programeaza-ti in total 5 sau 6 mese mici pe zi.
Multe dintre studiile de nutritie au aratat ca sportivii care au introdus trei gustari pe zi, pe langa mesele principale, au eliminat din stratul adipos si au castigat masa musculara, acestea fiind doar principalele beneficii din randul celor pe care si le-ar dori un sportiv, pe langa care am mai putea aminti forta si rezistenta la efort. Bineinteles, poti pur si simplu sa adaugi cateva sute de kilocalorii la regimul alimentar si sa scazi in greutate, dar trebuie sa redistribui cantitatea totala zilnica de calorii, astfel incat sa mananci mai des, dar mai putin la fiecare masa. Oricum ai proceda, cea mai proasta abordare este restrictionarea brutala a cantitatii de calorii in speranta unei reduceri dramatice si bruste a greutatii.
Dr. Serban Damian
Domnule Doctor,
Cu cât timp înainte de antrenament trebuie să mâncăm (neapărat) ceva? Dacă mâncăm imediat înainte de antrenament, iar în timpul antrenamentului bem multă apă pentru a evita deshidratarea, sucul gastric nu va fi diluat, conducând la întârizierea procesării hranei?
Cu ani în urmă am citit pe forum că ar trebui să căutăm să nu mâncăm nimic cu minim două ore înainte de antrenament. E adevărat?
Atata timp cat exista HCl enzimile proteolitice vor fi convertite. Aceasta conversie are loc chiar si in prezenta inhibitorului de pompa protonica. Chiar daca luam aceste medicamente tot vom sparge proteinele. Deci nu este cazul sa iti faci probleme din cauza apei. Eu personal iau o masa cu o ora inainte de antrenament.