Energia de lux reprezinta un aspect negativ al alimentatiei si apare in momentul in care proteinele nu mai sunt utilizate in scop plastic (constructiv), ci energetic. Stim deja ca principalele furnizoare de energie sunt glucidele si lipidele. Cu toate ca lipidele furnizeaza prin descompunere o cantitate mai mare de calorii, glucidele raman totusi substantele energetice nr. 1 ale organismului. Acest lucru se datoreaza capacitatii lor de a descompune in molecule mici, usor asimilabile si specificitatii mai mari pentru tesutul muscular. Pe de alta parte, proteinele nu intervin in furnizarea energiei decat ocazional, in lipsa lipidelor si mai ales a glucidelor. Acest lucru trebuie evitat pentru ca proteinele sa-si exercite adevaratul rol, acela de principal constructor muscular.
De ce apare energia de lux si cum o evitam?
Energia de lux este declansata de administrarea unor regimuri alimentare cu proteine corespunzatoare nevoilor de recuperare nutritionala post-efort, dar cu o valoare calorica insuficienta; acest lucru determina oprirea procesului de recuperare, proteinele nemaifiind utilizate in scop plastic, ci metabolizate in scop energetic.
Pentru a evita energia de lux si efectele ei nedorite, trebuie parcursi cativa pasi simpli:
1. Daca inaintea antrenamentului obisnuiesti sa servesti o portie dintr-un supliment nutritiv, asigura-te ca acesta este unul bogat in carbohidrati sau alcatuit exclusiv din carbohidrati pentru ca suplimentarea in acest caz sa fie una exclusiv energetica. Daca bautura este una bogata in proteine, acestea vor fi distruse ulterior in timpul antrenamentului pentru a furniza organismului energia si nu vei rezolva nimic: energia furnizata de proteine este inferioara celei generate de carbohidrati, iar procesul constructiei musculare nici macar nu se declanseaza.
Suplimentarea pre-antrenament trebuie efectuata cu aproximativ 60 de minute inaintea efortului. Bineinteles ca poti consuma superconcentrate proteice si aminoacizi cu cateva ore inaintea antrenamentului pentru ca, in momentul inceperii lucrului cu greutati, procesul absorbtiei si constructiei musculare este terminat. Asadar, inainte de antrenament, mai multi carbohidrati si mai putine proteine pentru ca aportul caloric sa fie adecvat.
2. In timpul antrenamentului nu consuma nici un fel de bautura proteica pentru ca metabolizarea ei in energie de lux va surveni mai mult ca sigur instantaneu. Bea in schimb multa apa pentru a te rehidrata corespunzator. Poti folosi, de asemnenea, un supliment energetic si mineralizant pentru refacerea rezervelor de microelemente prin procesul transpiratiei.
3. Dupa antrenament, cantitatea de proteine trebuie sa fie mai mare pentru ca procesul refacerii si cresterii musculare sa se desfasoare eficient. Carbohidratii nu trebuie insa total eliminati pentru ca, din nou, poate interveni energia de lux datorita faptului ca in organism au loc in fiecare secunda procese de ardere ale caloriilor. In cazul in care folosesti un supliment bogat in proteine si sarac in carbohidrati, aportul caloric necesar suplinirii energiei de lux trebuie furnizat de masa post-antrenament care nu trebuie sarita niciodata.
Proteinele trebuie deci „ajutate” sa-si indeplineasca rolul plastic lasand furnizarea energiei calorice pe seama carbohidratilor (in primul rand) si a lipidelor (in al doilea rand). Vei putea evita astfel enegia de lux, care, din pacare, suna bine, dar face rau.
Ionut Tintisan