Exercitii pentru brate – exista un antrenament minune?
Zilele trecute un titlu al celor de la Ironmagazine.com mi-a atras atentia si m-a determinat sa accesez articolul – „Secretele profesionistilor in antrenarea bratelor”. Nu mare mi-a fost mirarea cand am vazut, imediat sub titlu, un disclaimer in care autorul, Ron Harris, recunoastea ca a folosit acest titlu „senzational” special pentru a starni curiozitatea, intrucat nu exista secrete atunci cand vine vorba despre exercitii pentru brate, ci cel mult cateva tehnici sau trucuri folositoare.
Asadar, pentru cei care inca se afla in cautarea unui antrenament minune care sa le transforme bratele peste noapte, sfatul meu este sa intelegeti ca fiecare persoana are un genetic diferit si reactioneaza diferit la anumite exercitii, iar singura metoda de a obtine rezultate consta in rabdarea si dedicarea, nu intr-o astfel de scurtatura imaginara.
Totusi, intrucat articolul mi s-a parut foarte interesant, desi nu ofera o reteta perfecta pentru brate uriase (care nici nu exista), m-am gandit sa traduc cateva fragmente pentru cei interesati de acele exercitii pentru brate care i-au ajutat pe marii campioni in culturism.
Exercitii pentru brate – munca din spatele cortinei
– Dorian Yates, de 6 ori Mr. Olympia, nu avea niste bicepsi fantastici atunci cand a trecut la profesionisti, insa doar cativa ani mai tarziu situatia s-a schimbat radical. Cresterea bicepsilor s-a datorat in special flexiilor la aparatul Nautilus si flexiilor concentrate cu gantera. Flexiile cu bara, un exercitiu extrem de eficient pentru multi, a fost exclus de Dorian din antrenamentul sau atunci cand si-a dat seama ca umerii deja masivi cresteau si mai mult. Odata ce a scos deltoizii din ecuatie, a inceput sa vada imbunatatiri la bicepsi.
– Pentru Branch Warren, o peroana cu un genetic nu foarte fericit in ceea ce priveste bratele, o tehnica eficienta a constat in antrenarea bratelor de 2 ori pe saptamana, dar in mod diferit. Intr-un antrenament folosea greutati mari, aceleasi pe durata intregului set, in timp ce celalalt antrenament consta in superseturi si serii cu greutate descrescatoare.
– Ed Nunn, renumit pentru bicepsii sai, jura ca singurul exercitiu folosit consta in flexii cu bara EZ, cu aproximativ 11kg pe fiecare parte, 7 jumatati de repetari partea inferioara pana la mijloc, 7 partea superioara, de la jumatate la final si 7 repetari complete.
– Vince Taylor, una dintre cele mai subestimate legende ale acestui sport, cu brate exceptionale din punct de vedere al masei si al formei, a obtinut acest fizic folosindu-se exclusiv de cabluri. Cei mai multi dintre noi considera ca greutatile libere sunt mai bune, insa reusita lui Vince ne poate convinge sa nu mai ignoram cablurile atunci cand vine vorba despre exercitii pentru brate.
– Daca ai un genetic extraordinar, iar bratele tale cresc foarte usor, nu are sens sa petreci foarte mult timp concentrandu-te pe aceste grupe musculare. De exemplu, Phil Heath isi antrena bratele doar cu cateva saptamani inainte de concurs, iar nici macar Evan Centopani nu avea o zi de antrenament dedicata exclusiv bratelor, antrenandu-le dupa piept sau umeri.
Asadar, dupa un astfel de sir de exemple, nu-mi ramane decat sa te intreb ce exercitii pentru brate functioneaza in cazul tau?