Exercitii pentru spate – ramat la cablu lung: priza larga vs priza ingusta
Exercitii pentru spate – ramat cu priza larga.
Prin luarea unei prize largi pe bara, vei deplasa actiunea miscarii mai mult spre partea superioara a dorsalilor. Nu va disparea complet implicarea dorsalilor, dar focusarea se va face in fibrele musculare superioare, precum la ramat cu haltera cu priza larga sau ramat T cu priza larga. Foloseste un maner suficient de lung, astfel incat sa poti alege o priza cu 10 cm pe fiecare parte mai larga decat latimea umerilor. Preferabila este o bara in forma usoara de V sau una dreapta, dar cu capetele indoite pentru un confort si o miscare mai naturala a incheieturii palmei. In opozitie cu varianta ramatului la cablu lung cu priza ingusta, cea cu priza larga iti permite o miscare mai ampla, iar bara poate lovi trunchiul la o inaltime ceva mai mare. Reprezinta unele dintre cele mai bune exercitii pentru spate.
Exercitii pentru spate – ramat cu priza ingusta.
Aceasta varianta este excelenta pentru marele dorsal, in special partea lui inferioara. Cu mainile apropiate, datorita prizei, umerii se misca automat stransi aproape de corp, permitand dorsalilor inferiori sa lucreze eficient pe toata cursa miscarii. De multe ori poti vedea pe unii care ridica mainile, aducand manerul intr-o pozitie superioara, aproape de nivelul pieptului, dar aceasta practica nu face decat sa micsoreze efortul dorsalilor inferiori din cauza ca umerii si coatele se indeparteaza de corp, in contradictoriu cu ceea ce acest exercitiu urmareste sa faca.
Avantaj: priza larga. Fiecare varianta lucreaza dorsalii, dar care dintre ele lucreaza portiunea mediana a spatelui – romboizii si trapezul median? Ai auzit probabil ca varianta cu priza ingusta lucreaza partea mediana, pentru ca bratele sunt apropiate. Ei bine, cheia: aici are mai putin legatura cu mainile si mai mult cu umerii. Iata care este trucul: in pozitia de contractie maxima, cand bara atinge trunchiul, la varianta cu priza larga, urmareste umerii, partea superioara a bratelor, perpendiculare pe trunchi, si poti trage o linie de la umeri care trece printre partea superioara si inferioara a spatelui. Aceasta este linia muschilor care lucreaza. In contrast, cand alegi o priza apropiata, nu poti trage o astfel de linie. Asadar, pentru o dezvoltare completa, utilizati ambele prize, alternandu-le de la un antrenament la altul.
Alexandru Bolborici
dupa Musclemag
articol aparut in revista Culturism&Fitness nr. 206 (3/2010)