Exercitiile aerobice, adica inotul, ciclismul, alegarea, jocurile cu mingea, etc, ajuta la protejarea inimii prin scaderea presiunii sangvine, scaderea colesterolului din sange si a nivelului trigliceridelor, scazand in acelasi timp si incidenta formarii de cheaguri de sange, care deseori sunt cauza infarctului.
Pe de alta parte, aceste exercitii scad nivelul total al colesterolului imbunatatind, in acelasi timp, si proportia dintre colesterolul de inalta densitate (cel bun) si colesterolul de joasa densitate (cel rau).
Cea mai grava boala cardiaca implica schimbari bruste ale ritmului inimii. Desi in filme vedem cum doctorii iau masuri eroice care salveaza intotdeuna viata pacientilor ce au suferit un atac de cord, adevarul este ca mai putin de un procent supravietuiesc unor asemenea evenimente.
Ritmul inimii este controlat de sistemul parasimpatic si sistemul simpatic. Sistemul parasimpatic incetineste bataile inimii, in timp ce sistemul simpatic le accelereaza. Problema celor predispusi la dereglari de ritm cardiac este aceea ca sistemul simpatic este mult mai dominat de cel parasimpatic ducand la un dezechilibru in ritmul cardiac si catre aritmii.
Exercitiile aerobice ajuta la prevenirea unor asemenea probleme prin marirea tonusului sistemului parasimpatic. Aceasta este explicatia pentru faptul ca numarul de batai pe minut, in repaus, ale inimii, scade semnificativ la sportivii bine antrenati. O alta cale, care ajuta la prevenirea aritmiei cardiace, este marirea cantitatii de acizi grasi Omega-3 din alimentatie prin consumarea zilnica a unei mici cantitati de peste oceanic sau ulei de peste.
dupa Ironman