Exercitiile aerobice (inot, alergare, ciclism etc) sunt cele mai eficiente forme de antrenament cardiovascular. Cresterea capacitatii de efort a inimii, impreuna cu un tonus mai bun al vaselor sangvine, maresc rezistenta generala la efort a organismului. Te poti antrena mai dur si mai repede cand esti intr-o forma buna din punct de vedere cardiovascular. Pe de alta parte, din moment ce cauza nr. 1 a deceselor este reprezentata de diferite boli cardiovasculare, importanta antrenamentelor aerobice este de la sine inteleasa.
Culturistii nu se omoara de obicei dupa acest gen de exercitii, dar le fac cu scopul de a scapa de grasime, in special inainte de concursuri. Are sens deoarece grasimea poate fi arsa doar in prezenta oxigenului, iar exercitiile aerobice sunt cele in care corpul consuma mult oxigen. Totusi multi culturisti au cazut in capcana supraantrenamentului devenind prea entuziasti in ceea ce priveste exercitiile aerobice. Din pacate, creierul percepe excesul de exercitii aerobice ca o forma de stres si raspunde prin initierea unei cascade de eliberari hormonale ce duc la cresterea secretiei de cortizol, care este un hormon catabolic, ceea ce duce la distrugerea si pierderea de tesut muscular.
Cand nivelul cortizolului este crescut, hormonii opozanti, cei anabolici, care ajuta la construirea de masa musculara, de obicei scad ca nivel. Aceasta explica de ce, de obicei, alergatorii de semifond si fond (de lunga distanta) au un nivel scazut de testosteron (hormon anabolic). Din punctul de vedere al culturistilor, un nivel scazut de testosteron, cuplat cu un nivel scazut de cortizol, este dezastruos. Nu numai ca muschii se atrofiaza in asemenea conditii, dar nivelul crescut de cortizol promoveaza depozitarea grasimilor pe corp obturand fibrarea. Un nou studiu pe animale indica alt mecanism prin care excesul de exercitiu aerobic poate reduce nivelul testosteronului. Doisprezece soareci au fost impartiti in doua grupuri, un grup care a fost pus sa inoate 3 ore pe zi, 5 zile pe saptamana, si un grup care nu a facut nici un exercitiu. Regimul de antrenament, la care a fost pus grupul soarecilor fortati sa inoate, a dus la un declin semnificativ al productiei de testosteron, al productiei de sperma si al masei interne a organelor sexuale.
Consumul crescut de oxigen asociat cu exercitiul aerobic produce foarte multi radicali liberi, care sunt rezultatul metabolizarii oxigenului. In mod normal, mecanismul de aparare al corpului neutralizeaza efectele radicalilor liberi, dar in acest caz nivelul exercitiilor a surclasat sistemul de aparare al soarecilor. Radicalii liberi au tendinta sa atace tesuturile bogate in grasimi polisaturate, cum ar fi membranele celulare si sa compromita functionarea celulelor, ceea ce duce la variate consecinte negative, incluzand cancerul si bolile de inima. In acest studiu s-a demonstrat ca excesul de exercitiu aerobic a dus la afectarea membranelor celulelor testiculare, care sunt bogate in grasimi polinesaturate. Aceasta a dus la descresterea activitatii enzimelor implicate in sinteza testosteronului. De asemeni, a redus fluxul sangvin catre testicule, scazand absorbtia in sange a acestuia.
Studii recente au aratat ca, la oameni, nivelul cortizolului creste dupa o ora de exercitiu aerobic continuu. Deci putem specula ca aceasta ar fi limita si ca nu ar trebui sa depasim o ora de exercitiu aerobic, efectuat continuu, pe zi. Mai mult poate duce la pierderea de masa musculara.
cand e recomandat totusi sa se faca exercitiile aerobice? in zilele in care nu mergi la sala?
Mi-e greu sa cred ce ati scris aici. Catabolismul apare abea la alergatorii de maraton ce sustin un efort imens. In loc sa vorbim din „studii” mai bine ati preciza de unde ati preluat acest studiu.