Stresul a fost intotdeauna o parte a vietii omului, insa lumea moderna pare a fi intr-o permanenta criza de timp, intr-o stare cronica de urgenta, aspecte care fac existenta mai greu de suportat si ne pun in pericol sanatatea. Am vorbit mai pe larg despre stres cu alte ocazii. In acest articol, intentionez sa ating un subiect conex, anume interactiunea dintre exercitiile fizice si stres; sa vedem daca putem sa ne folosim de sport in lupta cu stresul.
Oamenii foarte stresati si care dezvolta o depresie pot necesita ajutor medical, constand in medicamente antidepresive si psihoterapie. Pe de alta parte, excercitiile fizice pot reprezenta ajutoare importante in lupta cu stresul si depresia:
exercitiile ritmice, ca alergatul sau sarit coarda, s-a constatat ca maresc activitatea undelor alfa la nivelul creierului, ceea ce produce o senzatie de relaxare similara cu cea indusa de meditatie.
exercitiile iti elibereaza mintea de ganduri negative. Sporturile de viteza, care necesita concentrare (cum ar fi tenisul), sunt utile in acest sens.
alergatul, ciclismul, patinajul, deci forme de exercitiu solitar, va ofera timp sa va eliberati de resentimente si agresivitate sau, pur si simplu, va ofera sansa sa nu va ganditi la nimic special.
sporturile de echipa au un avantaj special: satisfac nevoia de companie si reduc starea de depresie indusa de izolare.
Efortul fizic din sport va ajuta sa fiti mai creativi si va „improspateaza“ starea de spirit. Exercitiul fizic este o eliberare: va oboseste in sensul bun al cuvantului, reduce tensiunea musculara, calmeaza si ofera sansa unui somn de calitate. Exercitiile stimuleaza secretia de serotonina in creier, o substanta care contribuie la inducerea unei senzatii de relaxare si satisfactie.
Este bine sa alegeti acele exercitii care vi se potrivesc si va plac, sa va stabiliti obiective realiste, sa cresteti gradat efortul si sa faceti loc antrenamentului sportiv in viata voastra. Efortul fizic efectuat zilnic are o multime de beneficii pe plan fizic si psihic si va poate scoate din starea de stres si depresie.
In plus fata de exercitii fizice, un numar de tehnici de relaxare va pot fi de ajutor in lupta cu stresul: meditatia, tratamentul autogen (adica sa invatati sa relaxati pe rand fiecare muschi din corp), vizualizarea unor imagini linistitoare, ascultarea muzicii de relaxare. Invatati sa va coordonati si controlati respiratia.
Nu in ultimul rand, priviti cu un ochi critic programul zilnic si incercati sa faceti modificari care sa va faca viata mai usoara. Cu cat veti deveni mai capabili sa identificati sursele de stres, cu atat veti putea sa faceti ajustarile necesare pentru a le diminua si pentru a trai mai bine si mai linistiti!
Dr. Serban Damian