Fandari cu gantere – libertate de miscare
La antrenamentul picioarelor, de exemplu, in cazul unor exercitii ce par asemanatoare la prima vedere, am remarcat ca, daca utilizez greutati libere, implic si activez muschi sau capete ale acestora care, atunci cand lucrez la aparat, nu participa la efectuarea miscarii. Iata de ce aceste fandari cu gantere reprezinta unul dintre exercitiile care imi solicita picioarele in acel mod unic, propriu structurii mele, si care, prin libertatea de executie oferita, nu imi incorseteaza sub nicio forma traiectoria miscarii.
Fandari cu gantere – mod de executie
Exercitiul, desi pare simplu, presupune cunoasterea si aplicarea catorva tehnici care sa il faca sigur si eficient. Apucati doua gantere nu foarte grele si, pornind din pozitia stand in picioare cu distanta intre talpi de aproximativ 10 cm, inspirati adanc si pasiti larg in fata. Coborati lasand greutatea pe piciorul din fata. Piciorul din spate va cobori pana cand genunchiul este aproape de sol. Mentineti spatele in pozitie verticala si priviti catre inainte. Expirati, ridicati-va impingand puternic cu piciorul din fata si ajutati-va la mentinerea echilibrului de piciorul din spate. Fandari cu gantere pot fi executate alternativ cu fiecare picior, insa pot fi facute serii pe un picior, apoi pe celalalt. In cazul in care efectuati serii pe un picior, nu este necesar ca in pozitia de revenire sa alaturati talpile, pentru ca veti pierde din intensitatea exercitiului. De asemenea, pasul facut in fata trebuie sa fie suficient de larg, astfel incat genunchiul piciorului din fata sa nu depaseasca linia degetelor aceluiasi picior, iar intreaga miscare trebuie sa fie lenta si controlata. In caz contrar, ligamentul genunchiului este foarte intins, iar riscurile unei accidentari sunt crescute.
Muschii implicati de acest exercitiu sunt fesierii, cvadricepsii si bicepsii femurali. Cu cat pasul pe care il faceti in fata este mai larg, cu atat este mai implicat fesierul acelui picior. Un pas efectuat scurt, izoleaza mai bine cvadricepsul. In programul meu de antrenament, fandarile cu gantere se regasesc, de obicei, in perioadele de definire sau ca alternativa la hiperextensiile pentru cvadricepsi, efectuate la aparat, si execut 4 serii alternative de cate 20-25 repetari pe fiecare picior.
Exercitiul este unul de intensitate mare si veti fi placut surprinsi sa constatati ca zone pana acum neexplorate ale muschilor picioarelor vor fi activate. Personal, apreciez ca fandarile cu gantere in maini sunt mai sigure decat cele cu bara pe ceafa, intrucat spatele poate fi mentinut in pozitie verticala mai usor, iar sportivul beneficiaza de o stabilitate mai mare.
Fandari cu gantere – eficienta maxima
Deci, daca picioarele va sunt plictisite de vechiul program de antrenament, delectati-le cu niste fandari cu gantere de calitate si savurati febra musculara de a doua zi!
Daniel Oprea
campion national si balcanic