Fascia plantara este una dintre structurile de rezistenta ale piciorului, care sustine arcul medial longitudinal al talpii. Aceasta fascie este intinsa atunci cand arcul piciorului se aplatizeaza, absorbind forta impactului in momentul in care calcaiul ia contact cu solul. Fascia plantara nu este foarte flexibila si de aceea, in urma acestor socuri repetate, pot aparea mici rupturi la nivelul ei.
Hai sa vedem care sunt semnele si simptomele fasciitei plantare. Durerea la nivelul calcaiului este cel mai frecvent intalnit simptom. Aceasta durere, aparuta dimineata, reprezinta un semn clasic al fasciitei plantare. Explicatia instalarii in cursul diminetii este urmatoarea: peste noapte, piciorul sta in flexie plantara, datorita relaxarii musculaturii, iar acest lucru permite fasciei sa se scurteze. In momentul cand fascia scurtata este intinsa, apare durerea. Durerea apare si in momentul cand este reluata activitatea fizica dupa o perioada de repaus. In istoricul pacientului, putem gasi relatarea unei cresteri rapide in greutate sau modificarea programului de antrenament. Dintre exercitiile de culturism, care ar putea sa favorizeze aparitia fasciitei plantare, amintesc ridicarile pe varfuri cu haltera pe umeri sau la aparat, insa cazurile sunt destul de rare.
Cauzele aparitiei fasciitei plantare
Includ intinderea excesiva a fasciei sau suprasolicitarea, ceea ce produce microtraumatisme, in special la nivelul insertiei fasciei pe calcaneu.
Factori predispozanti sunt considerati a fi: platfusul, arcuirea excesiva a boltii plantei (talpii), pronatie excesiva, obezitate si crestere brusca in greutate, tendon achilean rigid, cresterea rapida a nivelului activitatii fizice (de exemplu, cineva care se apuca dintr-o data sa faca mult sport), purtarea unor pantofi de proasta calitate, alergarea pe suprafata denivelata, meserii care necesita stat in picioare timp indelungat sau transportarea unor greutati mari, imbatranirea, alergarea pe nisip, factorii ereditari.
Tratamentul fasciitei plantare
Acasa, puteti face exercitii de stretching pentru gamba si laba piciorului si puteti aplica gheata, pana la prezentarea la medic (de preferat, un ortoped). Cheia tratamentului este determinarea cauzei, fiindca, in unele situatii, se poate impune o interventie chirurgicala de corectare. Daca este vorba de un platfus, pacientului ii va fi recomandata purtarea unor talonete care sa inalte bolta piciorului.
Tratamentul medicamentos presupune administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene timp de 2-5 saptamani, insa numai la recomandarea medicului. Este important sa fie evitate acele activitati care irita fascia, cum ar fi mersul in picioarele goale pe suprafata dura. In cazul obezitatii, se impune scaderea in greutate. Se poate indica purtarea unor pantofi speciali care absorb socurile la nivelul calcaielor.
O manevra care poate fi eficienta este masajul talpii prin rularea ei pe un tub de 8-10 cm in diametru (o cutie de conserve, spre exemplu).
In cazuri mai grave, se indica fizioterapie si purtarea unor dispozitive ortopedice.
Dr. Serban DAMIAN