TopCulturism – exercitii, programe de antrenament, nutritie, sanatate

Fitness – un mod de viata

fitnessIn mod normal, daca spui ca practici culturismul sau daca mergi la sala cu regularitate, se presupune ca esti o persoana fit, in forma, nu? Ei bine, in opinia mea, fitness inseamna mai mult decat atat; fitnessul este un mod de viata care, dincolo de cele 3-4 sedinte de antrenament pe saptamana si shake-urile proteice aferente acestora, implica multe alte aspecte.

Fitness = energie, sanatate si longevitate

Probabil, cel mai nimerit ar fi sa pornim discutia despre fitness de la ceea ce reprezinta „The Weider Bodybuilding Lifestyle” ale carui principii se refera la o nutritie echilibrata, la practicarea cu regularitate a exercitiilor fizice, la reducerea stresului si la modificarea in mod pozitiv a comportamentului.

Toate acestea, impreuna, au darul de a creste nivelul de energie a organismului, de a imbunatati starea de sanatate si de a spori longevitatea. Atunci cand esti intr-o forma fizica buna, cu siguranta ai si o stare psihica deosebita, in sensul in care stii ca ai o sansa in plus fata de ceilalti, esti mai puternic, atat fizic cat si mental. Constiinta propriei valori imprima ambitie, disciplina, rabdare, vigoare, sanatate, putere de a merge mai departe si de a nu renunta cand este greu si dorinta de a reusi. Toate acestea sunt virtuti care netezesc calea catre succes.

Fitness inseamna o forma fizica deosebita

Am citit candva despre un studiu stiintific al carui rezultat sustinea ca indivizii intr-o forma fizica buna sunt mai putin instabili emotional, mai sociabili si mai extrovertiti. De asemenea, acestia sugereaza celorlalti prin atitudine ca trasaturile lor de caracter, personalitatea si aptitudinile fizice sunt deosebite. Ca urmare, feed-back-ul din partea celor din jur este unul pozitiv. Elementele care compun fitnessul, ca mod de viata, reprezinta acele criterii care ar trebui avute in vedere de toti cei care fac sport si care ar trebui indeplinite in mod cumulativ, pentru ca, fiecare, luat separat, este important, insa impreuna aceste elemente sunt vitale.

Rezistenta cardiovasculara este probabil cel mai important element in fitness. Aceasta este capacitatea inimii, a vaselor sangvine si a sangelui de a transporta oxigen si nutrienti catre celule si, de asemenea, de a elimina reziduurile din metabolism. Un sistem cardiovascular sanatos si in forma, reduce riscul bolilor de inima si sta la baza tuturor celorlalte elemente ale fitnessului.

Muschii, asemenea unui motor, au nevoie de oxigen si combustibil pentru a produce energie. Atunci cand ne antrenam, muschii solicita mai mult oxigen de la globulele rosii din sange. Vasele care inconjoara muschiul se dilata, lasand sa treaca un aflux mai mare de sange, iar inima si plamanii isi intensifica activitatea pentru a se putea adapta nevoii crescute de oxigen si sange. Antrenamentul aerobic creste capacitatea sistemului cardiovascular si in aceeasi masura mareste forta si rezistenta muschilor. De multe ori, chiar daca esti tanar, sistemul cardiovascular poate sa nu fie in forma daca nu te antrenezi in mod constant, si aici vorbim despre antrenamente aerobice de anduranta, cum ar fi alergarea, ciclismul, inotul etc. Cei sub 35 de ani, care un au problema cardiace, pot incepe un program de antrenament de tipul celui de mai sus si fara un control medical, insa ca incepator este bine sa demarezi cu antrenamente usoare si sa cresti treptat si inteligent intensitatea.

Fitness = o inima sanatoasa

Studiile arata ca antrenamentele aerobice dezvolta capacitatea organismului de a transporta cantitati mari de oxigen catre muschi si, efectuate timp de mai mult de 20 de minute, cel putin de trei ori pe saptamana, la un nivel de efort la care inima functioneaza la parametri optimi, au ca rezultat „efectul de formare” a sistemului cardiovascular, la fel cum antrenamentele cu greutati „formeaza” masa musculara. Cand ma refer la parametrii optimi la care inima ar trebui sa functioneze, am in vedere ca acestia sunt diferiti de la individ la individ, in functie de particularitatile specifice si de varsta. Pentru a stabili nivelul ritmului cardiac la care „efectul de formare” este atins, se foloseste o formula care are in vedere varsta individului. Iata un exemplu: daca o persoana are varsta de 37 de ani, aceasta se scade din 220 si se inmulteste cu 0,8; (220-37) x 0,8 = 146 batai/minut. Incepatorii pot atinge „efectul de formare” si fara a se implica in exercitii de fitness solicitante si pot opta pentru activitati mai usoare, precum mers pe jos intr-un ritm alert, drumetii, plimbari cu bicicleta si altele. Pentru a preveni plictiseala, este bine sa un va opriti doar la un singur tip de exercitiu si sa le combinati astfel incat activitatea sa ramana placuta si motivanta.

 

Daniel Oprea – campion balcanic

 

Exit mobile version