In timp ce multe greseli facute cand antrenezi bicepsii pot micsora eficienta exercitiilor, tot trebuie sa incerci, neintrerupt, schimbarea pozitiei prizei pe bara la flexiile din stand, chiar daca tehnica ta de executie e aproape perfecta. Schimbarea pozitionarii prizei la aceste flexii cu bara, altereaza tipul de rotatie a bratelor.
Flexii cu bara – priza larga vs priza ingusta
Priza larga
Cand tii bara cu o priza apropiata de latimea umerilor, bratele se afla in asa-numita pozitie anatomica, drepte, nerotite. Cand folosesti o priza mai larga decat latimea umerilor, coatele stau mai departate de trunchi, iar bratul este ridicat din articulatia umarului, pozitie care se mai numeste rotatie exterioara.
Cu cat priza este mai larga, cu atat ai o rotatie exterioara mai mare. Cu cat avem o rotatie exterioara mai mare (folosirea unei prize largi), cu atat mai mult este implicat capul scurt, interior (cel apropiat de trunchi) al bicepsului.
Priza ingusta
Asadar, schimband modul de efectuare a exercitiilor este doar un mod de adaugare de varietate la antrenamentul tau. Poti efectua schimbarea latimii prizei la flexiile cu bara din stand si daca utilizezi o bara EZ care este mai „blanda” cu incheietura pumnilor.
Flexii cu bara. Cum se executa corect.
La flexiile cu bara pozitia este din stand in picioare. Se apuca bara cu o priza de tip supinatie, se expira la ridicarea barei (pana la nivelul gatului) si se inspira cand se revine la pozitia initiala. Intrucat este un exercitiu stresant pentru articulatii si coloana vertebrala, alege greutatea pe bara astfel incat sa executi corect miscarea.