Salile in care m-am antrenat pana acum nu dispuneau, spre ghinionul meu, de un aparat pentru flexia femuralilor bine construit. Ele aveau clasicul aparat, fara cabluri, de flexii-extensii, la care puteai efectua atat extensiile pentru coapse cat si flexiile pentru femurali, iar greutatile erau discurile. Spre deosebire de aparatul de flexii pentru femurali cu scripeti, in care forta aplicata este aproximativ constanta, cel fara scripeti nu este eficient, deoarece forta aplicata difera pe parcursul miscarii. In partea de jos, forta aplicata este aproape nula. Pe masura ce flexam coapsa, forta care trebuie aplicata creste pana la jumatatea miscarii, cand este maxima, dupa care incepe sa scada. Pentru a stimula muschiul, trebuie sa aplici tensiune pe toata lungimea miscarii.
Care ar fi solutia? Ori ne mutam la o sala care are un aparat de flexii pentru femurali cu scripeti, ori ramanem la aceeasi sala si facem flexia coapselor cu… gantera.
Alegeti o gantera mica, cu un maner mai lung. Asezati-va pe burta pe o banca orizontala sau, mai bine, pe o banca inclinata cu capul in sus (vezi foto). Rugati partenerul de antrenament sau pe oricare din sala sa va aseze gantera intre talpi. O data ce ati fixat ferm gantera intre talpi, puteti incepe exercitiul. Partea negativa trebuie efectuata lent pentru a nu exista riscul scaparii ganterei. O sa observati ca tensiunea aplicata femuralilor este aproape constanta pe tot parcursul flexiei.
Recomand efectuarea a 3-4 serii a 12-15 repetari din acest exercitiu dupa care sa efectuati indreptarile cu picioarele drepte, tot pentru 3-4 serii a 12-15 repetari. Succes!
Alexandru Bolborici