Odata cu prima vizita pe care am facut-o in America, la inceputul anilor ’90, am avut ocazia sa vorbesc cu multe nume celebre ale culturismului profesionist. Evident, am incercat sa aflu, in primul rand , cum trebuie sa ma antrenez ca sa fiu cat mai masiv.
Intors in tara, am aplicat cu succes aceste informatii, lucru care m-a mentinut pana la varsta de 45 de ani, cand am castigat ultimul meu titlu de campion national, in ciuda faptului ca nu foloseam substante dopante, asa cum faceau unii adversari ai mei. Reuseam sa-i bat pentru ca, in esenta, ma antrenam mai inteligent decat ei. Aveam „know-how-ul”, cum zic americanii.
Acum, cand m-am retras definitiv din competitiile de seniori, cred ca nu mai e cazul sa tin aceste secrete pentru mine.
3 reguli invatate de la americani si antrenament complet pentru bicepsi
In acest articol voi diseca antrenamentul pentru bicepsi, urmand ca pe viitor sa ma ocup si de celelalte grupe.
Ce am invatat de la americani este ca a face intotdeuna antrenamentele intr-un anumit fel este calea care duce cu siguranta la incetinirea progreselor si, ulterior, la stagnare. Asta stim si am tot repetat in revista de-a lungul anilor.
Ce am invatat nou insa, a fost faptul ca exista trei chei pentru pornirea cresterii musculare si cele mai mari progrese le faci cand le folosesti pe toate trei in acelasi timp.
Cele trei chei sunt: tensiunea mecanica, stresul metabolic si trauma musculara.
Tensiunea musculara se obtine cu greutati mari. Cel mai bine e sa folosesti exercitii de baza si exercitii usor trisate sau cu repetari fortate.
Trauma musculara se obtine cel mai bine cu exercitii in care stresul maxim al greutatii in timpul exercitiului este prezent cand muschiul este intins la maximum. Americanii fac, de altfel, un gen de executie, la anumite exercitii, in care greutatea este lasata sa cada pana cand muschiul este in elongatie aproape maxima si acolo opresc brusc miscarea ganterei sau a barei si pleaca inapoi cu ea. Astfel, apar niste microrupturi la fibrele musculare, care genereaza un raspuns din partea organismului de tipul: „trebuie sa reconstruiesc fibrele rupute, dar sa le fac mai mari si mai puternice pentru a rezista acestui efort.
Stresul metabolic se obtine cel mai bine cu ajutorul unor exercitii care ofera tensiune continua si o solicitare mare in punctul in care muschiul este contractat la maximum. De obicei, ele blocheaza sangele in muschi si se obtine o pompare excelenta.
Tot pentru crestere maxima a musculaturii, americanii m-au invatat ca e bine sa combini mai multe tipuri de proteina, imediat dupa antrenament, pentru ca fiecare are avantaje si tu vrei sa le obtii pe toate, nu-i asa?
Am adus ideea in tara si asa a aparut Ideal Protein, cu proteina cu absorbtie lenta si absorbtie rapida, concentrat pe care l-am folosit cu mare succes timp de 15 ani.
Antrenament complet pentru bicepsi
Iata cum trebuie sa arate un program pentru bicepsi care foloseste aceste principii:
Pentru tensiune mecanica: tractiuni la bara, cu priza de tip supinatie, la latimea umerilor sau mai mica; flexii cu bara sau gantere din stand.
Pentru trauma musculara: flexii cu bara sau gantere la banca Scott;
Pentru stesul metabolic: flexii la scripete sau flexii concentrate.
Fa 4-5 serii din fiecare tip de exercitiu, ia doua cupe de Ideal Protein si dupa antrenament o sa vezi de ce am obtinut atatea titiluri de campion national 😉
” in ciuda faptului ca nu foloseam substante dopante, asa cum faceau unii adversari ai mei. Reuseam sa-i bat pentru ca, in esenta, ma antrenam mai inteligent decat ei.”
Si aici se termina articolul, nu mai e nimic de zis.
😉
Ba cred ca mai ESTE ceva. Faza cu cu cupele alea de proteina de la Redis. Nici sa ma pici cu ceara nu cred ca el consuma o proteina asa de slaba calitativ
Pai de,ce sa zica si omul daca e sponsorizat de Redis?decat Ideal Protein mai bine mâncare buna…ideal protein nu e altceva decat făina îndulcita!
e bine ca mai sunt unii ca voi care spun adevarul. Acum ce sa-i zici lui Uceanu. vrea si el sa traiasca. e normal nu ?