Exercitii unilaterale vs exercitii bilaterale
Cauza precisa a acestui deficit nu este cunoscuta, dar unii oameni de stiinta cred ca atunci cand antrenezi ambele brate, ca in cazul flexiilor cu bara pentru bicepsi, impulsul nervos dinspre creier spre muschi (in acest caz bicepsii) este redus. Cand antrenezi cate un brat, beneficiezi de semnalul nervos complet, ceea ce duce la o contractie musculara mai puternica.
Deficitul bilateral este mai mare in muschii mici, comparativ cu grupele musculare mai mari. Asta datorita probabil unui semnal neural mai mare la grupele musculare mai mari, precum muschii spatelui sau ai coapselor, comparativ cu grupele mici, precum bicepsii.
Mergand pe aceasta idee, se pare ca antrenamentul unilateral este mai eficient pentru grupele musculare mai mici, comparativ cu cel pentru grupele mari. Asta ar explica de ce flexiile pentru bicepsi cu o gantera, in care este folosit un singur brat sau bratele sunt folosite alternativ, sunt mai populare decat genuflexiunile pe un picior. Un studiu recent a descoperit ca in cazul extensiilor facute cu ambele picioare acestea au o forta cu 7% mai mica decat forta cumulata a celor doua picioare cand lucreaza independent. Deci, practic vorbind, cel mai bine este sa introduceti exercitiile unilaterale dupa cele bilaterale. Aceasta este o practica uzuala a majoritatii campionilor, care se refera la exercitiile unilaterale ca exercitii de izolare si le fac dupa ce le termina pe cele de baza.