Frank Zane, despre odihna

frank zane

Ce parere are Frank Zane, castigatorul Mr. Olympia in 1977, ‘78 si 79 despre odihna dupa antrenament

Nu am nicio indoiala, pe masura ce imbatranesti e bine sa te antrenezi mai rar. Odata cu scaderea productiei de hormoni a corpului, ce are loc treptat dupa varsta de 30 de ani, recuperarea dupa antrenamentele grele dureaza din ce in ce mai mult.

Cand aveam 20-30 de ani, ma antrenam 6 zile pe saptamana, o zi partea superioara a corpului, o zi cea inferioara. Ma simteam bine si puternic la fiecare antrenament. Pe la 25 de ani, am inceput sa-mi antrenez spatele, bicepsul, antebratul, coapsele, gambele si abdominalii la un antrenament, iar pieptul, umerii, tricepsul si abdominalii la celalalt. Fiecare antrenament dura 3 ore.

Mai tarziu, cand m-am mutat in California, am trecut la impartirea in trei a grupelor musculare. Piept si spate in prima zi, picioare in ziua a doua, umeri si brate in ziua a treia. Apoi ciclul se repeta, tot 6 zile pe saptamana. Abdominalii ii lucram la sfarsitul fiecarui antrenament.

Modificarile cunoscute de antrenamentele lui Frank Zane de-a lungul timpului

Mai tarziu, antrenamentele grele au inceput sa ma secatuiasca de energie atat de mult incat imi trebuia sa iau pauza tot week-end-ul ca sa-mi revin si deci sa ma antrenez doar 5 zile pe saptamana.

Dupa ce am castigat al doilea titlu al meu la Mr. Olympia, am trecut la o noua impartire. Ma antrenam 3 zile la rand, dupa care luam o zi pauza. Spate, bicepsi, antebrate, abdominali, in prima zi, coapse, gambe, abdominali in a doua, piept, umeri, tricepsi si pauza in a patra. A mers bine, antrenamentul asigura ceva mai multa refacere si am luat 4 kg in greutate pana la urmatorul Mr. Olympia, ultimul castigat de mine.

M-am antrenat asa pana pe la 50 si ceva de ani. Apoi am descoperit ca umerii mei au nevoie de mai multa odihna, asa ca am trecut la sistemul: spate, umeri, piept in prima zi, abdominali, coapse, gambe in a doua zi si tricepsi, bicepsi, antebrate, abdominali in ziua 3.

6 Comments

  • Un program de antrenament nerecomandat incepatorilor sau intermediarilor. Nici cei avansati nu cred ca ar avea ceva rezultate, decat cu ceva la bord, s-au mai schimbat metodele de antrenament pentru rezultate maxime, pe vremea aia se mergea maxim pe volum ( multe serii, antr de 3 ore), acum stim mai bine cum lucreaza corpul.

  • In perioada lui Zane culturistii nu faceau deloc cardio,asa ca foloseau un volum exagerat ca sa consume calorii si sa se defineasca inainte de concurs.Nu cred ca se antrenau asa tot anul- cu tot ”gear-ul” ar fi fost praf.In plus articolele au fost scrise pt.revistele Weider,asa ca e normal sa sustina un volum ridicat.

  • mda… eu am folosit tipul acesta de antrenament timp de 1 an, 1 an si jumatate mai precis doar ca a fost impartit doar in 3 zile pe saptamana (luni: piept umar-triceps-abdominali, miercuri: abdominali-lombari-coapse-gambe, iar vineri: spate-trapez-biceps-antebrat). Vreau sa spun ca antrenamentul a fost foarte bun, luand 12 kg de masa musculara. Nefiind incepator, aveam nevoie de un antrenament intens si asta mi s-a parut cel mai bun

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate