Ce parere are Frank Zane, castigatorul Mr. Olympia in 1977, ‘78 si 79 despre odihna dupa antrenament
Nu am nicio indoiala, pe masura ce imbatranesti e bine sa te antrenezi mai rar. Odata cu scaderea productiei de hormoni a corpului, ce are loc treptat dupa varsta de 30 de ani, recuperarea dupa antrenamentele grele dureaza din ce in ce mai mult.
Cand aveam 20-30 de ani, ma antrenam 6 zile pe saptamana, o zi partea superioara a corpului, o zi cea inferioara. Ma simteam bine si puternic la fiecare antrenament. Pe la 25 de ani, am inceput sa-mi antrenez spatele, bicepsul, antebratul, coapsele, gambele si abdominalii la un antrenament, iar pieptul, umerii, tricepsul si abdominalii la celalalt. Fiecare antrenament dura 3 ore.
Mai tarziu, cand m-am mutat in California, am trecut la impartirea in trei a grupelor musculare. Piept si spate in prima zi, picioare in ziua a doua, umeri si brate in ziua a treia. Apoi ciclul se repeta, tot 6 zile pe saptamana. Abdominalii ii lucram la sfarsitul fiecarui antrenament.
Modificarile cunoscute de antrenamentele lui Frank Zane de-a lungul timpului
Mai tarziu, antrenamentele grele au inceput sa ma secatuiasca de energie atat de mult incat imi trebuia sa iau pauza tot week-end-ul ca sa-mi revin si deci sa ma antrenez doar 5 zile pe saptamana.
Dupa ce am castigat al doilea titlu al meu la Mr. Olympia, am trecut la o noua impartire. Ma antrenam 3 zile la rand, dupa care luam o zi pauza. Spate, bicepsi, antebrate, abdominali, in prima zi, coapse, gambe, abdominali in a doua, piept, umeri, tricepsi si pauza in a patra. A mers bine, antrenamentul asigura ceva mai multa refacere si am luat 4 kg in greutate pana la urmatorul Mr. Olympia, ultimul castigat de mine.
M-am antrenat asa pana pe la 50 si ceva de ani. Apoi am descoperit ca umerii mei au nevoie de mai multa odihna, asa ca am trecut la sistemul: spate, umeri, piept in prima zi, abdominali, coapse, gambe in a doua zi si tricepsi, bicepsi, antebrate, abdominali in ziua 3.