Glutamina: un varf de lance in dezvoltarea musculara

Glutamina se inscrie in grupa aminoacizilor neesentiali, pentru ca poate fi folosita in organism din alt aminoacid, acidul glutamic. Cu toate acestea, poate fi considerat un aminoacid conditional esential, pentru ca, in efortul fizic intens intervine in refacerea si ameliorarea simptomelor post efort.

Glutamina: un varf de lance in dezvoltarea musculara, mentinerea sanatatii si anti-aging

glutamina

Glutamina are doua mari calitati: asigura sanatatea sistemului imunitar cu bacterii benefice in intestine si are efect in refacerea energetica post antrenament.

Spre deosebire de creatina, nu provoaca retentie de apa. Insa, implicit, are efecte anabolizante prin aportul pozitiv de nutrienti la nivelul absorbtiei digestive.

Pe planul sanatatii, este folosita de medicina moderna inclusiv pentru a creste natural nivelul secretiei de GH (hormonul de crestere, intitulat si hormonul anti-imbatranire). Spre deosebire de alti aminoacizi, glutamina este prezenta in mare parte in muschi, dar si in rinichi, ficat, creier sau plamani.

Exista formule pentru cresterea musculara, gen BCAA, care, insa au un continut insuficient de glutamina, motiv pentru care administrarea de glutamina separat este o solutie mult mai eficienta. Astfel, cresc sansele ca dupa absorbtia ei in tractul digestiv sa ajunga si la tesutul muscular.

Absorbtia glutaminei in digestie si in celulele renale arata ca e nevoie de un nivel crescut al acestui aminoacid in corp. Organele interne isi absorb cantitatea necesara functionarii, apoi restul ajunge in sange si, implicit, in muschi.

Deci, uneori, desi administram glutamina pentru cresterea musulara, ea ne va fi furata de sistemul digestiv, intestinul subtire sau rinichi. Astfel, nu va ajunge in muschi.  Va trebui crescuta administrarea de glutamina. La culturistii de performanta, de exemplu, se administreaza frecvent doze de aproximativ 1g/kilocorp.

Exista contraindicatii ale administrarii de glutamina in functie de varsta, activitate cotidiana sau sex?

glutamina

Din studiile publicate, pentru oamenii sanatosi, glutamina nu trebuie sa lipseasca din gama voastra de suplimente. Am descoperit in 2016 ca exista medicamente pentru sustinerea organismului in chimioterapie pe baza unei formule de L-glutamina. Deci, medicina moderna se foloseste de acest aminoacid pentru a sustine corpul bolnavului in lupta cu cancerul.

A nu se intelege ca sustin ca glutamina trateaza aceasta boala. Insa, asa cum L-Carnitina este folosita in anumite afectiuni ale muschiului cardiac, L-Glutamina este un adjuvant in multe situatii medicale.

Sa revin si la rolul in refacerea energetica al glutaminei. Pe langa sustinerea refacerii celulelor distruse in timpul efortului, glutamina intervine major in refacerea rezervelor de glicogen muscular si din rezervele stocate in ficat. De asemenea, combate febra musculara prin dispersia mai rapida a acidului lactic acumulat la nivel muscular.

Prin toate aceste procese in care intervine, de la sinteza proteinelor si refacerea celulelor musculare, pana la efectele de combatere a secretiei de cortisol in efort, glutamina este cel mai important aminoacid neesential din aceasta gama.

Cum se administreaza glutamina

Puteti tesa modul de administrare relativ simplu. Incepeti cu o doza unica de 5 grame, apoi cresteti doza treptat. Glutamina poate fi administrata dupa somn si dupa efort. In timp, veti vedea beneficiile administrarii constante, printr-o stare generala buna si un tonus muscular crescut. Administrarea unei doze de glutamina, inainte de somn, va asigura un aport crescut pe timpul noptii, cand toate celule corpului se refac.

Exista teorii, in sportul german, care sustin chiar administrarea glutaminei dizolvata in lichide in timpul efortului, care se bazeaza pe absorbtia rapida si astfel asigura un suport energetic organismului in efort.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate