Ce greseli de alimentatie s-ar putea sa faci cand alergi
Nu iei micul dejun si nu mananci inainte de antrenament
Daca nu iei micul dejun 5 zile pe saptamana, iar la sfarsit te gandesti ca s-ar putea sa te ajute, mai ales daca te-ai inscris intr-un maraton sau intr-un semimaraton, afla ca procedezi gresit. Rata metabolica a scazut si nu mai poti absorbi nutrientii si digera mancarea rapid. E posibil sa sfarsesti prin a te simti balonat si lipsit de energie. Ia micul dejun in fiecare zi si include, pe langa proteina si fluide, si carbohidrati, principala sursa de energie in cazul antrenamentelor. Si masa de dinainte de antrenament (si prin antrenament intelegem alergat), este importanta. Pentru ca glicogenul din muschi sa reziste, ai nevoie de combustibil, indiferent ca alergi putin si scurt sau faci sesiuni de peste o ora de alergat.
Astepti prea mult timp dupa alergat pana iei masa din nou
Cam la 2 ore dupa ce te-ai antrenat, ar trebui sa consumi o masa bazata pe carbohidrati si proteine. Asa te vei pregati pentru urmatoarea sesiune de alergat prin restabilirea nivelului insulinei din sange. Nu uita ca lichidele sunt, de asemenea, importante si nu ma refer in mod special la apa, ci si la supe sau bauturi proteice, milkshake-uri, etc.
Inlocuiesti prea multe mese cu batoane proteice
Desi unele batoanele proteice pot inlocui una sau mai multe mese, nu trebuie sa faci din asta o obisnuinta. Ele nu sunt create sa inlocuiasca toate mesele zilei de vreme ce nu au toti nutrientii de care avem nevoie. In functie de fiecare produs in parte, este bine sa citesti instructiunile si sa vezi daca te poate ajuta sa ai mai multa energie in timpul alergarii sau dupa.
Mananci prea multa proteina si prea putini carbohidrati
Carbohidratii sunt preferatii organismului pentru producerea de energie. Proteina este esentiala repararii tesuturilor musculare si pentru accelerarea metabolismului, dar nu elimina carbohidratii din dieta ta, daca vrei sa ai cu adevarat energie pentru parcurgerea unor distante lungi.
Si nu uita! Este important ca aportul caloric sa fie suficient pentru a sustine nu numai sesiunile de alergat, dar si activitatile zilnice, recuperarea, etc. Prea putine calorii pot duce la pierderea masei musculare.