Hiponatremia – ce este si de ce este atat de periculoasa
Sunt sigur ca pana in prezent ai fost sfatuit cel putin o data sa eviti excesul de sare pentru ca, asa cum toti stim, aportul crescut de sodiu este insotit de o serie de riscuri pentru sanatate. Cand vine vorba despre sportivi, problema se poate pune intr-un mod diferit: acestia, datorita activitatii fizice intense care atrage dupa sine o productie foarte mare de transpiratie, se pot gasi la un moment dat in situatia de a avea prea putin sodiu in sange, in special in timpul antrenamentelor sau competitiilor.
Sportivii au nevoie de o cantitate de sodiu mai mare decat persoanele sedentare si trebuie sa inlocuiasca orice pierdere de sodiu prin transpiratie astfel incat organismul sa functioneze la parametri optimi.
Hiponatremia, adica o concentratie scazuta de sodiu (natriu) in sange apare in special la sportivii de anduranta, cum ar fi atletii care alearga pe distante mari, dar se poate manifesta si la culturistii care se antreneaza timp indelungat, in special daca efectueaza exerciii aerobice intr-un mediu calduros.
O concentratie optima de sodiu in sange este absolut necesara pentru transmiterea impulsului nervos si buna functionare a muschilor. Chiar si o scadere moderata a natremiei poate conduce la probleme de sanatate serioase. Un factor favorizant pentru instalarea hiponatreimiei este mediul cald si umed.
In timpul exercitiilor de mare intensitate sodiul se pierde prin transpiratie, iar o greseala pe care o fac unii sportivi este inlocuirea lichidului pierdut prin transpiratie cu apa simpla, ceea ce va reduce concentratia sodiului din sange.
Atletii pot pierde chiar si peste 2g de sare raportat la litru de sudoare pe ora, asadar un efort sustinut, de cateva ore, poate sa produca o depletie de sodiu in valoare de cateva zeci de grame de sodiu. Inlocuirea sodiului pierdut este esentiala atat pentru performanta, cat si pentru sanatate.
Hiponatremia – Simptome
Primele simptome ale hiponatremiei pot fi greu de sesizat si pot coincide cu cele ale deshidratarii:
– crampe musculare;
– greata;
– dezorientare;
– vorbire dificila;
– confuzie.
Daca vor consuma doar apa in acest moment, considerand ca sunt deshidratati, sportivii pot agrava situatia, iar in situatii mai grave se poate ajunge si la convulsii, coma sau chiar deces.
Hiponatremia – Tratament
La primele semne de greata, crampe musculare sau dezorientare, sportivul trebuie sa consume o bautura speciala de rehidratare ce contine si sodiu sau alimente sarate (branza, biscuiti sarati, suc de rosii, supa de taitei cu pui etc.).
Cea mai buna atitudine este cea preventiva, in care sportivul estimeaza pierderile prin transpiratie si le inlocuieste treptat, in timpul efortului fizic. In unele cazuri extreme, este absolut necesara interventia personalului calificat (medici).
Fara a pierde din vedere faptul ca fiecare organism reactioneaza diferi in fata unei situatii date, pentru a preveni hiponatremia este bine sa tii cont de urmatoarele sfaturi:
– in timpul efortului fizic de durata consuma o bautura de rehidratare care sa contina sodiu;
– consuma alimente sarate inaintea efortului aerob de durata sau in timpul acestua;
– cantareste-te inainte si dupa antrenamente sau competitii lungi;
– atunci cand supui organsimul unui efort fizic indelungat, cresteti aportul de sare pentru a putea consuma si numai apa evitant hiponatremia;
– evita folosirea, fara indicatii precise, a antiinflamatoarelor nesteroidiene (aspirina, ibuprofen), adica medicamente care cresc riscul de hiponatremie la sportivi.
Dr. Serban Damian
Si ca sa va ajut cu un sfat, puteti sa va preparati singuri o astfel de bautura acasa, care sa o beti in timpul antrenamentelui, si care e la indemana oricui:
La 1L de apa se adauga: o lingurita rasa de sare, un varf de cutit de bicarbonat de sodiu, 2 lingurite de miere.
Asta e cea mai eficienta reteta pentru o bautura revitalizanta intra-workout, n-o sa va zica nimeni asta, pentru ca este foarte usor de preparat, asa ca va baga pe gat alde Vitalade sau Gatorade….