Majoritatea culturistilor aleg impinsul cu bara de la ceafa, ca exercitiu de baza. Nu pot nega valoarea acestui exercitiu, din moment ce generatii intregi de campioni si-au construit umeri masivi cu el.
Totusi, in ultimul timp, mai multi specialisti, campioni si oameni de stiinta, au descoperit, folosind aparate de masurare a activitatii musculare, ca impinsul de la piept cu bara e putin mai eficient decat impinsul de la ceafa cu bara. Pe de alta parte, in cazul impinsului de la ceafa cu bara, umerii sunt rotiti intr-o pozitie exagerata si nefavorabila, facandu-i vulnerabili la accidentari. In concluzie, e mai sigur si mai eficient sa faci impins cu bara de la piept.
Acesta este motivul pentru care am ales si recomand insistent alegerea impinsului cu bara de la piept in defavoarea impinsului de la ceafa cu bara. In ce priveste impinsul cu gantere pentru umeri, cred ca cel mai bun stil de executie este cel pe care l-a folosit, pe vremuri, primul Mr. Olympia, Larry Scott, stil preluat si de Arnold.
Pe masura ce impingeti ganterele in sus, trebuie sa le rotiti si sa ajungeti, in varful miscarii, cu palmele orientate in afara corpului, in fata. Pozitia seamana cu cea in care ajungeti cand impingeti bara deasupra capului.
Ideea e sa miscati mult coatele dinspre in fata spre lateral atunci cand ganterele urca.
In fine, mai exista si impinsul deasupra capului, la aparat. Exista diferite aparate, cele mai eficiente sunt cele la care miscarea este convergenta, adica, mainile se apropie pe masura ce urca. Avantajul lucrului la aparate este acela ca sunt mai putin solicitate incheieturile, miscarea fiind stabilizata si cu o cursa prestabilita. Se reduce riscul accidentarilor, iar, daca rotiti coatele ca la varianta cu ganterele, descrisa mai sus, exercitiul devine mai eficient.
Iata 3 exercitii de impins pentru umeri care va pot construi niste umeri impresionanti. Alegeti unul dintre ele si efectuati intre 4-8 serii o data sau de doua ori pe saptamana, pe langa fluturari cu ganterele sau la scripete. Restul depinde de potentialul dumneavoastra genetic, de alimentatie si de suplimentele folosite.
Florin UCEANU