Impins de la piept pe plan declinat – cele 2 fete ale monedei

Impins de la piept pe plan declinat

Impins de la piept pe plan declinat – atentionari

Dezvoltarea pectoralilor este un punct cheie in programul de antrenament al oricarui sportiv amator sau profesionist. Executiile care se adreseaza pieptului sunt impartite in 2 mari categorii: impins si fluturari. Impinsul de la piept se poate executa cu haltera sau cu gantere, pe diverse planuri de inclinare. Dintre acestea, impinsul de la piept pe plan declinat poate pune unele probleme de natura medicala, pe care as vrea sa le subliniez in continuare.

In primul rand este vorba de hipertensiunea arteriala. Desi multe persoane cred ca aceasta este o boala specifica persoanelor in varsta, exista o forma numita hipetensiune arteriala esentiala, care se instaleaza chiar la adultul tanar.

In prima faza aceasta boala poate fi asimptomatica, adica persoana nu stie ca este bolnava pentru ca nu observa simptome deosebite si nu isi masoara tensiunea arteriala regulat.  Riscul apare la culturistii care au tensiune mare si se antreneaza cu greutati mari, eventual tinandu-si respiratia atunci cand imping greutatea (mai multe despre tehnicile corecte de respiratie aici).

Unii dintre ei pot avea un anevrism arterial la nivel cerebral, adica o dilatare locala a unui vas de sange cu subtierea peretelui vascular. Acest anevrism se poate rupe atunci cand tensiunea creste excesiv si se produce hemoragie cerebrala, cu potential letal.

De aceea este bine ca, din cand in cand, sa va masurati tensiunea arteriala sau sa faceti o vizita la medicul de familie pentru acest lucru. Chiar daca sunteti tineri si aparent sanatosi, un control de rutina nu strica niciodata…

Impinsul din declinat poate pune probleme de acest fel intrucat pozitia specifica exercitiului, cu capul mai jos decat corpul, favorizeaza stagnarea unei cantitati mai mari de sange la nivel cerebral. Cred ca oricine a facut acest exercitiu, in special cu o greutate mare, s-a simtit ametit, a avut urechile infundate sau a experimentat o senzatie de presiune in cap atunci cand s-a ridicat dupa o serie de repetari.

Impins de la piept pe plan declinat – alte probleme ce pot surveni pe durata exercitiului

O alta posibila problema legat de acest exercitiu – impins declinat – este impactul sau asupra articulatiei umarului, datorat unghiului la care se lucreaza. Presiunea exercitata de greutate poate determina compresia unor structuri locale prin impingerea capului humerusului (osul bratului) in acromion (acea portiune a omoplatului care formeaza „acoperisul” articulatiei umarului), tendonul bicepsului si bursa humerala. Rezultatul este o durere locala.

O alta situatie neplacuta este „ciupirea” tendonului rotatorilor  in spatele articulatiei umarului. Cea mai buna atitudine atunci cand apare durere la un exercitiu este sa incetati a mai face acea miscare si sa apelati la alternative. In cele mai multe cazuri durerea trece in cateva saptamani si veti putea relua exercitiul.

Impins de la piept pe plan declinat, un exercitiu eficient daca este executat corect

Pana aici am prezentat doar aspectele negative ale acestui exercitiu, dar sper sa nu trageti concluzia ca trebuie evitat. Impinsul de la piept este un exercitiu foarte eficient pentru dezvolatarea pectoralilor, a deltoizilor, a tricepsului si dintatului anterior. Impinsul pe plan declinat solicita cu precadere portiunea inferioara si mediala a pectoralilor, care au originea pe coaste si stern. Am spus „cu precadere” pentru ca si portiunea superioara este implicata in miscare, dar intr-o masura mai mica.

Dr. Serban Damian

9 Comments

  • Acest exercitiu se poate inlocui foarte bine cu impins la aparat vertical din sezut cu spatele rezemat,iar scaunelul aparatului sa fie fixat ceva mai sus.Unghiul de lucru va fi acelasi ca la impinsul declinat,cu diferenta insa ca exercitiul este executat din pozitie verticala,evitand accidentarile si mai comod. salutari !!!

    • Acest exercitiu il fac si eu, la aparat, bancuta setata maxim sus, corpul inclinat pe spate, bazinul in fata, si iti iese exact unghiul de declinat.
      Bineinteles ca nu se compara cu greutatile libere, dar acest exercitiu nu e asa rau cum scrie in acest articol, mi se pare ciudat chiar, cum ca in ultimul numar din revista Culturism&Fitness, d-ul Bolbo ne spune ca impinsul declinat este cel mai eficient exercitiu pentru pectorali si trebuie inlocuit in favoarea celui inclinat care implica cele mai putine fibre, iar aici ne zice atatea efecte negative ale lui.

  • Binevenit articolul, este important sa stie cel care il utilizeaza la ce riscuri se expune!As completa spunand ca induce si o presiune foarte mare intraoculara si este de evitat pentru miopi, pentru ca agraveaza miopia.

  • e un exercitiu care implica tensiune oculara mare,intr-adevar….dar e singurul pt piept unde poti sa folosesti greutati f mari..un partener bun este esential aici!!!il recomand la fiecare antrenament pt piept bineanteles nu mereu cu greutati mari,dar da o forma pectoralului inferior deosebita…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate