Impins din culcat cu gantere – puncte forte
Practicantii de culturism aleg impinsul din culcat cu gantere, in principal, din 2 motive:
1. Ganterele permit variatie in pozitia palmelor si aceasta poate insemna o senzatie mai confortabila pentru umeri;
2. Folosirea ganterelor iti permite sa recrutezi parti ale pectoralului care nu pot fi „atinse” cu impinsul din culcat cu bara.
Unii sportivi trec la impinsul din culcat cu gantere din cauza durerilor in capsula umarului cauzate de impinsul din culcat cu bara. Ei spun ca rasucirea ganterelor usor spre interior poate reduce ori elimina durerea de umeri. De asemenea, sustin ca simt impinsul cu gantere in mod diferit.
Daca rotesti ganterele pentru ca palmele sa fie fata in fata, poti sa le lasi mai jos decat daca ganterele ar fi in linie ca la un impins cu bara. Astfel poti intinde pectoralul mai mult si poti simti exercitiul mai bine.
Daca insa ai un umar instabil, impinsul cu gantere poate accentua durerea de umar si senzatia de miscare excesiva in umar, motiv pentru care nu trebuie sa te gandesti automat ca impinsul din culcat cu gantere te va lasa sa te antrenezi daca ai o problema. Poti agrava situatia.
Daca ai suferit o operatie de reconstructie a ligamentelor umarului, atunci impinsul din culcat cu gantere poate distruge rezultatul operatiei din cauza intinderii excesive permise de acest exercitiu.
Impins din culcat cu gantere – exista si riscuri…
Alt lucru ce trebuie luat in considerare este acela ca sportivii foarte puternici se accidenteaza frecvent cand incearca sa ridice ganterele in pozitie de start. S-a intamplat, ce-i drept mai rar, ca sportivii sa-si rupa tendonul unui biceps cand incercau sa puna ganterele jos dupa un exercitiu. Desigur, vorbim despre sportivi care pota face impinsul din culcat cu gantere foarte grele, de 40-70kg fiecare sau mai mult.
Florin Uceanu
Cea mai mare problema e sa iei ganterele in miini si sa te lasi pe banca. Nu numai ca poti sa te accidentezi (la spate, la biceps, la umeri) dar miscarea respectiva iti „fura” o parte din energie. Pe cind la bara e mai simplu, ai bara pe suport, deasupra capului, si o iei usor. Cred ca ar trebui inventat un dispozitiv unde sa asezi ganterele inainte de exercitiu in asa fel incit sa le iei usor.
Eu personal le pun pe un suport folosit la fitness (e un suport solid din plastic, inalt cam de 200-250 mm). De fapt folosesc doi suporti, unul peste altul, in asa fel incit ganterele sa ajunga la nivelul bancii, de unde pe pot lua fara sa fie nevoie sa ma aplec mult in fatza, caz in care imi expun spatele la accidentari. Dar nici metoda asta nu e grozava, cel mai bine ar fi, dupa cum spuneam, un dispozitiv care sa-ti permita sa le iei DUPA ce te-ai intins pe banca, ceva similar suportului de haltera.