TopCulturism – exercitii, programe de antrenament, nutritie, sanatate

Incepator la sala? Iata ce trebuie sa faci!

incepator-la-sala

Primele vizite in sala de forta pot fi usor derutante la inceput. Ca incepator la sala, e firesc sa nu stii din start ce aparate sa incerci, cum sa te incalzesti corespunzator, ce obiective sa iti setezi sau ce fel de exercitii sa executi. Ai nevoie de indrumare profesionista si de sfaturi, precum si de motivatie ca sa continui, fara sa fii coplesit de noul mediu care vine la pachet cu o avalansa de informatii noi. Asadar, am cateva sfaturi pentru tine, menite sa te ajute sa iti pui ordine in plan si sa ai o experienta cat mai productiva ca incepator la sala.

Alimentatie si antrenament de baza pentru un incepator la sala

Probabil te-ai interesat deja de diete pentru masa musculara si felul in care trebuie sa te antrenezi pentru inceput. Cu siguranta ai auzit multiple variante si nu stii pe care sa le aplici. Iata cateva reguli de baza in ceea ce priveste antrenamentul si alimentatia:

6 reguli de antrenament pentru un incepator la sala

Pauze intre antrenamente

Nu te suprasolicita. Este bine sa rezervi o zi de pauza intre antrenamente. Desi unele voci recomanda antrenament intensiv si constant, cel mai eficient este sa faci antrenamente full-body si sa faci pauza de o zi pana la urmatoarea vizita la sala.

Persevereaza! 

Probabil ca auzi in stanga si in dreapta culturisti care nu vor sa rateze niciun atrenament si te intrebi cum pot fi atat de dedicati acestui sport. Ei bine, specialistii spun ca e nevoie de 21 de zile pentru a dezvolta un obicei. Acest sport trebuie sa fie, de asemenea, un obicei, un stil de viata. Dupa 21 de zile este posibil sa incepi sa ai aceleasi deprinderi si aceleasi frustrari atunci cand ratezi un atrenament. Asadar, persevereaza!

Nu uita de incalzire! 

Inainte de orice tip de exercitiu, este recomandat sa faci o incalzire in prealabil, in care sa simulezi miscarile din exercitiul propriu-zis. Astfel, iti pregatesti muschii si eviti intinderile, entorsele si alte accidentari mai grave. Acesta este un sfat obligatoriu inclusiv pentru cei mai avansati.

Mananca inainte si dupa antrenament

Pentru incepatori, sunt indicate mesele bogate dinainte si de dupa antrenament. Suplimentele sunt la fel de importante, insa pentru a asigura energia necesara de dinaintea antrenamentului si refacerea de dupa, este nevoie de mese complete, din ingrediente naturale, cu surse bogate de calorii.

Odihneste-te si controleaza nivelul de stres

Pentru ca stresul si oboseala se reflecta asupra fizicului, acestea pot sa incetineasca sau sa estompeze aparitia efectelor antrenamentelor. Este bine sa te odihnesti corespunzator si sa elimini, pe cat posibil, viciile cum ar fi fumatul, alcoolul si gandirea negativa care iti pot ingreuna fizicul.

Repetari si seturi pentru categoriile de muschi

Ca incepator, forta iti va creste la 6-12 repetari, iar pentru grupele mari de muschi poti creste putin numarul. Grupele de muschi mici se lucreaza cu 2-3 exercitii a cate 2-3 seturi, in timp ce grupele mari se lucreaza cu 3-5 exercitii a cate 3-5 seturi. Intotdeauna este bine sa lucrezi mai mult grupele mari decat cele mici, pentru a obtine un aspect armonios si bine conturat.

Exit mobile version