TopCulturism – exercitii, programe de antrenament, nutritie, sanatate

Interviu cu Ed Corney (II)

Ed CorneyDescrie-ne programul tau de antrenament din anii „70. Cum te antrenai in acele zile?

Ed: Faceam un antrenamet split timp de 6 zile. Foloseam meeru greutati mari pentru 8 – 10 repetari si antrenam fiecare parte a corpului de 2 ori pe saptamana. Nu faceam deloc cardio pe atunci. Lucram abdomenul inainte si dupa fiecare antrenament, adica de 2 ori pe zi.

Ce anume te-a motivat in cariera ta?

Ed: Oportunitatea de a ma exprima si de a comunica cu publicul. De aceea era atat de important modul in care pozam pe scena. Nici judecatorii, nici publicul nu te vad atunci cand te antrenezi, tii diete si te pregatesti pentru concurs, ei vad doar ce le arati pe scena.

Acel moment de conexiune dintre ei si tine, momentul adevarului este momentul in care te afli pe scena. Acela este momentul cand trebuia sa imi prezint performanta si sa ma exprim, din suflet, la fel ca un muzician in timpul unui concert sau ca un dansator in timpul unui spectacol.

Care a fost cel mai important moment din cariera ta de bodybuilder si de ce?

Ed: Titlul castigat la Masters Olympia 60+ a fost un moment memorabil. Sansa de a ma reintoarce pe scena si de a face ceea ce stiu cel mai bine sa fac in fata unei audiente minunate va ramane vesnic in memoria mea.

Ai castigat la acest concurs de 2 ori (in ’94 si in ’95). Ce te-a determinat sa concurezi din nou?

Ed: Wayne Demilia si Joe Weider m-au contactat in legatura cu acest eveniment.  Vazusera niste imagini cu mine la varsta de 60 ani si au fost impresionati de conditia mea fizica, asadar am acceptat invitatia fara a evita o clipa.

La peste 60 ani aratai fabulos. Cum ai reusit sa ai un astfel de fizic la o varsta la care altii se chinuie sa urce treptele pe scena?

Ed: Ma antrenam si mancam la fel ca intotdeauna. Singura diferenta a fost faptul ca un tip, pe nume Padilla, m-a convins sa ma mai urc si pe banda de alergat din cand in cand.

Dar nu ai facut nicio modificare in antrenamentul pentru aceste concursuri, pentr a-l adapta varstei?

Ed:  In mare ma antrenam la fel ca la 33 ani. Singura schimbare a fost introducerea exercitiilor cardio si eliminarea unor miscari care exercitau o presiune mare pe umarul meu, din cauza operatiei. De asemenea, acum folosesc exercitiile de tragere in loc de cele de impingere, si gantere in loc de bara.

In toti acesti ani de cariera, ce ai invatat despre bodybuilding?  In opinia ta, exista metode de antrenament sau diete care functioneaza mai bine ca altele?

Ed: Uau, as putea scrie o carte despre asta. De fapt, asta fac. Dar, pe scurt, pot spune ca cel mai potrivit antrenament pentru mine a fost cel focusat, intens, cu greutati mari. Nu sunt de partea intensitatii sau a volumului, doar ma antrenez mult si din greu.

In ceea ce priveste dieta, cel mai folositor truc pentru mine a fost concentrarea carbohidrailor in prima parte a zilei, si a proteinelor in ultima parte a zilei.

Ce poti spune despre bodybuilderii din anii ’70, in comparatie cu cei de astazi? Cum s-a schimbat acest sport in opinia ta?

Ed: Din punct de vedere fizic, astazi vedem rezultate mai impresionante. Standardele sunt din ce in ce mai mari. Acest sport nu mai este nisat, este imbratisat de din ce in ce mai multi oameni. De asemenea, firmele de suplimente sunt intr-un numar mult mai mare in ziua de astazi.

Dar, atunci cand tragem linie, putem spune ca este nevoie de aceleasi elemente pentru a forma un campion astazi, la fel ca acum 30 ani: un genetic bun, o concentrare puternica, un antrenament intens, disciplina in alimentatie si experienta in prezentare.

Credinta conform caruia substantele periculoase pot crea un campion este doar un mit.

Cum te-a ajutat pe tine bodybuildingul?

Ed:  Ce pot spune? Bodybuildingul a fost viata mea din momentul in care am pasit pe scena Mr. Fremont in 1967. Cum m-a ajutat? Ii las pe altii sa judece.

Cum te implici in acest domeniu astazi? Te mai antrenezi?

Ed: Sunt foarte implicat in acest sport. Inca apar foarte des in public. Antrenez si inca ma antrenez , ofer si consultanta in domeniul nutritiei si in prezentarea pe scena atletilor de astazi.

Site-ul meu a fost un succes imens si, prin intermediul acestuia, pot tine legatura cu prieteni vechi, membri ai familiei si fani din intreaga lume. De asemenea, de curand mi-am lansat DVD-ul, iar raspunsul publicului a fost extrem de imbucurator.

In ceea ce priveste antrenamentul, sunt 7 zile din 7 in sala, spre spaima personalului si a celorlalte persoane care se antreneaza, ingrijorate dedificultatea si intensitatea antrenamentului meu. Cred ca multi dintre ei sunt deja permanent pregatiti sa sune la 911.

Imaginile cele mai recente cu tine arata eficienta antrenamentului tau, chiar si astazi. Cine te-a influentat cel mai mult de-a lungul vietii si de ce?

Ed: In primul rand, Bob Perata, cel care m-a determinat sa ma urc pe scena in 1967, la competitia Mr. Fremont. De asemenea, datorez extrem de mult familiei. Copiii si nepotii mei au reprezentat un izvor nesacatuit de putere, dragoste si sprijin de-a alungul carierei mele agitate.

De asemenea, trebuie sa-l mentionez pe partenerul meu de antrenament, James Mendoza, care nu doar ca a fost un aliat extraordinar in sala, dar si cel mai bun prieten pe care l-as fi putut avea.  A, si am uitat, cum il cheama? Tipul care e acum guvernator? Fara el si fara un tip din Rochester, pe nume Padilla, multe dintre reusitele mele nu ar fi fost posibile.

Multumesc pentru interviu, Ed. Esti una dintre adevaratele legende ale culturismului. Cum ai descrie cariera ta in acest sport?

Ed: A venit, a trecut, a cucerit.

Ce mostenire ai vrea sa lasi lumii culturismului?

Ed: Vreau doar ca pe piatra mea de mormand sa scrie „V-am spus ca nu ma simteam bine!”.

David Robson

Pentru prima parte a intreviului, click aici.

Exit mobile version