TopCulturism – exercitii, programe de antrenament, nutritie, sanatate

Interviu cu Radu Ulici

Un sportiv foarte tanar si ambitios, s-a remarcat la CN de juniori din 2010, cand a castigat medalia de bronz la juniori mici, categoria +70 kg. Peste un an, a concurat la juniori mari la Slobozia, unde, pe langa titlul national laradu ulici 80 kg, a castigat si openul.

Ma numesc Radu Ulici, am 19 ani, sunt nascut pe 23 iulie 1992, in orasul Viseul de Sus, judetul Maramures. Momentan, locuiesc in Arad cu parintii mei, unde lucrez ca antrenor personal la o sala.

Cand ai inceput antrenamentele de culturism?

 – Am inceput sa practic acest sport, in adevaratul sens al cuvantului, pe 22 ianuarie 2010; atunci am pasit pentru prima oara intr-o sala avand aproximativ 70 de kg si 35 cm la brat. Pana atunci mai facusem exercitii acasa la un prieten cu ceva improvizatii. De atunci si pana acum, am acumulat 18 kg si 10 cm la brat.

Cum ai ajuns sa concurezi?

Dupa 3 luni de antrenament, prin pura coincidenta, dl. Iosif Szabo m-a remarcat la un concurs unde eram spectator. Atunci am acceptat sa concurez la Campionatul National de juniori carea avea sa fie peste o saptamana, la Buzau. Am intrat la categoria +70 kg juniori mici si am luat medalie de bronz. Din acel moment, mi-am impus sa fiu cel mai bun oriunde as merge.

Dupa inca aproximativ 3 luni, am mers in septembrie la Memorialul Popa Anatol, de la Calarasi, unde am castigat locul 1 la categoria 75 kg juniori si openul. A urmat participarea la Cupa Romaniei, unde am obtinut locul intai la 75 de kilograme juniori, dupa care am hotarat sa ma pregatesc intens pentru Campionatul National din 2011. Eram hotarat sa castig categoria, indiferent cine mi-ar fi fost adversar. Am concurat la 80 de kg juniori, avand la cantar 75 de kg si 80 de grame. Am hotarat sa raman la 80 pentru ca la 75 era colegul meu, Petrica Visovan, caruia vreau sa-i multumesc pe aceasta cale, pentru ca m-a ajutat foarte mult in pregatirea din ultimele zile. Ma asteptam sa castig categoria, dar in niciun caz openul. A fost ca un vis care nu s-ar fi implinit fara ajutorul parintilor mei, care m-au sustinut financiar si moral.

 Spune-mi cateva date antropometrice.

Inaltime, 172 cm, cam 88 de kilograme acum, in extrasezon, 45 cm la brat si 64 cm la coapsa.

 Care este grupa ta preferata de muschi si cum o antrenezi?

Nu pot sa spun ca am o grupa preferata, toate imi plac si, daca ar fi sa aleg una, nu stiu, poate as alege umerii, pe care-i antrenez astfel: impins cu haltera de la piept din sezand, 4 serii a 8-10 repetari, plus la final un set descrescator; ridicari alternative cu gantere in fata, 3 X 8-10; ramat cu bara, 3X 8-10; fluturari laterale cu gantere din sezand, 4 X 8-10.

 Care este secretul cresterii tale in masa musculara, intr-un timp atat de scurt? Cum te antrenezi?

– Eu cred ca nu exista un secret al  masei musculare, ci doar ambitie, investitie si dorinta de a reusi. De obicei, antrenamentul meu este hardcore, greutati mari, superserii, serii descrescatoare, repetari negative, repetari fortate. Nu concep antrenamentul fara greutati mari; parerea mea este ca nu ai cum sa adaugi masa musculara daca nu iti depasesti limitele. Tocmai de aceea am avut nenumarate accidentari la genunchi, coloana etc. Antrenamentele sunt dure, pana la epuizare, in perioada de masa fac 5-6 antrenamente pe saptamana.

 Ce mananci in sezonul off si ce mananci in pregatirea de concurs?

In offsezon nu tin cont de nimic, deoarece metabolismul si stilul meu de antrenament imi permit sa mananc orice fara sa adaug strat adipos, pot sa ma consider un norocos. In perioada de pregatire pentru concurs, dieta mea este foarte stricta deoarece vreau ca totul sa fie perfect, de aceea mananc doar piept de pui fiert, mult albus de ou, in general, fiert sau crud, in combinatie cu un supliment proteic si un fruct in blender, prajit, foarte rar. Mai mananc orez si legume (morcovi, cartofi, mazare, pastai).

 Care sunt planurile tale de viitor?

In continuare, scopul meu este sa fiu cel mai bun, asa ca nu o sa renunt niciodata, chiar daca sponsorii intarzie sa apara sau probabil nu or sa apara niciodata intr-o tara in care nu e sponsorizat cel care e campion, ci acela care are pile bine puse, unii stiu despre vorbesc si sper sa se faca ceva in privinta asta. Deocamdata iau o pauza de la concursuri, din cauza unei accidentari si datorita problemelor financiare. Daca pana anul viitor se vor ivi sponsori care sa ma ajute sa merg la campionatul european, atunci o sa merg, daca nu, asta e, sunt resemnat.

 

prof. Cristian Neagu

Exit mobile version