Lee Haney, cel care a depasit recordul lui Arnold
Lee Haney este cel care a reusit sa doboare recordul lui Arnold castigand, intre anii 1984 si 1991, 8 titluri consecutive de Mr. Olympia, cu un titlu mai multe decat Terminatorul. Acesi numar de titluri la cea mai importanta competitie de culturism este detinut si de Ronnie Coleman, insa acesta a echivalat recordul abia in anul 2005.
Lee Haney a fost cel mai tanar castigator al titlului de Mr. Olympia, ridicand primul trofeu la varsta de doar 24 ani. Visul sau de a deveni ca Hercule sau Samson, persoanjele mitologice pe care le admira cel mai mult, s-a indeplinit prin munca si staruinta, dar si cu ajutorul parintilor si al unui genetic exceptional…
Lee Haney – o lectie de curaj si devotament
Haney s-a nascut in anul 1959 in Spartanburg, South Carolina, si a copilarit alaturi de fratele sau mai mare si cele doua surori mai mici. Tatal lui Lee era sofer de camion, iar mama casnica, oameni profund religiosi, care i-au invatat pe cei mici ce inseamna disciplina si vointa.
La varsta de 12 ani Lee a primit prima pereche de gantere si un ghid de antrenament („Charles Atlas”) de la parintii sai, de Craciun, insa in acea perioada cu greu gaseai gantere din metal, cele mai multe fiind din plastic, umplute cu nisip. Dupa 2 ani, un antrenor de fotbal a remarcat fizicul atletic si potentialul adolescentului si l-a incurajat sa incerce fotbalul.
Fiind extrem de talentat la fotbal in adolescenta, Lee a primit o bursa de la Livingstone College pentru a juca fotbal, insa sufletul ii ramasese la bodybuilding. Cu ajutorul consilierului de la liceu, caruia i-a marturisit ca nu fotbalul, ci culturismul era sportul pe care dorea sa-l urmeze, dar avea nevoie de bursa, Leer s-a transferat la un alt liceu din orasul sau natal.
Parintii lui Lee l-au sustinut in implinirea visului sau, acela de a deveni un bodybuilder profesionist, desi nu puteau intelege cum fiul lor va reusi sa isi asigure un trai decent din acest sport. Copil fiind, conformatia lui Lee nu prevestea cariera de campion ce avea sa uimeasca o intreaGa lume, din contra: era slab, avea brate subtiri, nu foarte inalt. Odata ce a inceput serios antrenamentul, s-au evidentiat si trasaturile sale fericite: spatele lat, mijlocul subtire, un corp echilibrat, simetric.
La 16 ani a participat la primul concurs, Mr. South Carolina unde, desi nu a primit nicio distinctie, a fost laudat de juriu pentru fizicul sau si incurajat sa continue in culturism.
Mentorul lui Haney din acei ani a fost Danny Rogers, un domn care se antrena la sala din orasul natal al baiatului si care, cum l-a vazut, i-a spus „Bodybuilding-ul este lozul tau castigator. Poti deveni unul dintre cei mai mari bodybuilderi din lume daca vei munci indeajuns”. Asa a descoperit tehnicile de antrenament de baza si si-a consolidat cunostintele despre culturism.
Primul titlu castigat a fost in anul 1979, in cadrul concursului AAU Teen Mr. America. In perioada 1979 – 1991, Lee Haney a concurat in fiecare an, cu exceptia anului 1981, cand a fost supus unei operatii la cotul stang, intrucat ii fusese depistat un chist ganglionar. In acel an si-a deschis primul centru de fitnesss.
In 1982, Haney castiga titlul la categoria grea in cadrul World Amateur Championships, iar in 1983 a castigat marele premiul de la IFBB Las Vegas. In acelasi an a castigat si locul III la Mr. Olympia, dupa Samir Bannout si Mohamed Makkawy, si chiar daca a fost dezamagit de rezultat, a primit in culise cateva trucuri de la Arnold care l-au ajutat sa-i depaseasca propriul record.
In anul 1984, Lee Haney devine cel mai tanar Mr. Olympia castigand primul dintre cele 8 titluri la aceasta competitie. Dupa cum a declarat intr-un interviu publicat de IFBBpro.com, faptul ca a reusit sa invinga legende despre care citea in cele mai faimoase reviste de culturism a fost un adevarat miracol pentru Haney, care a ingenunchiat multumindu-i lui Dumnezeu pentru momentul la care visa de la varsta de 17 ani.
Iata momentul:
Inainte de concursul Mr. Olympia din anul 1991, toata lumea discuta despre Dorian Yates si ale sale proportii impresionante, iar acest lucru l-a ambitionat si mai tare pe Haney, care si-a reevaluat alimentatia si programul de antrenament pentru a combate acest adversar unic. Si a reusit.
Dupa castigarea celui de-al 8-lea titlu, Haney s-a retras din competitii si s-a orientat catre emisiunile televizate pe care le tinea, centrele sportive pe care le coordona si discursurile motivationale cu care ii incuraja pe tineri sa imbratiseze culturismul. A antrenat, de asemenea, sportivi precum Evander Holyfield, Gary Sheffield sau Shannon Sharpe.
Un an mai tarziu, Hanley si sotia sa au deschis Harvest House, un centru menit a-i ajuta pe baietii din mediul rural, care nu se bucurau de sprijinul sau prezenta parintilor, sa se antreneze, sa primeasca sfaturi de la profesionisti, sa participle la tot felul de activitati recreative si sa beneficieze de un start bun in viata.
Harley a fost numit de Bill Clinton presedinte al President’s Council on Physical Fitness and Sports, si-a dezvoltat propria linie de suplimente nutritive si este un mandru tata a doua fete.
Intrebat de cei de la IFBB care este filosofia sa de viata, Haney a raspuns:
“Ceea ce esti este darul lui Dumnezeu pentru tine.
Ceea ce reusesti sa realizezi este darul tau pentru Dumnezeu.”