TopCulturism – exercitii, programe de antrenament, nutritie, sanatate

Lipsa somnului, o amenintare pentru sanatate

O multime de oameni sunt victimele lipsei cronice de somn. Cred ca fiecare dintre noi cunoaste cel putin  o persoana care doarme prea putin. Exista foarte multe motive pentru care se ajunge la aceasta stare – prea multa munca, prea mult stres etc. Daca vorbim despre viata sportiva, trebuie spus ca performanta nu este compatibila cu privarea de somn. In acest articol, voi prezenta cele mai grave consecinte provocate de lipsa somnului.

Lipsa somnului – toleranta alterata la glucoza

In lipsa somnului, sistemul nervos central devine hiperactiv, iar unul dintre efecte este inhibitia functiei pancreasului si astfel se produce mai putina insulina – hormonul necesar glucozei sa intre in celule. Un studiu realizat de catre dr. Van Cuater de la Universitatea Ontario, care a urmarit efectele privarii de somn, arata ca, dupa cateva zile de nesomn, un barbat tanar si sanatos, poate ajunge sa dezvolte toleranta alterata la glucoza, o stare anterioara diabetului zaharat.

Posibila legatura cu obezitatea – hormonul de crestere este secretat pe durata primei perioade de somn nocturn. Pe masura ce imbatranim, timpul cat dormim se reduce din ce in ce mai mult, si asta atrage dupa sine si o diminuare a secretiei de GH. Lipsa somnului la persoanele tinere poate reduce prematur cantitatea de GH secretata, accelerand astfel procesul acumularii de grasime. In plus, daca se asociaza si o diminuare a secretiei de testosteron, acest proces este si mai accentuat, fiind insotit si de hipotrofia masei musculare.

Creste “ pofta” de carbohidrati – acest fenomen este explicat prin faptul ca privarea de somn afecteaza productia unui hormon numit leptina, care este responsabil de senzatia de satietate. S-a constatat ca o reducere a nivelului de leptina atrage dupa sine o nevoie tot mai mare de a consuma alimente bogate in carbohidrati.

Lipsa somnului duce la slabirea sistemului imunitar

S-a observat ca persoanele care sufera de lipsa cronica de somn au mai putine leucocite si o capacitate mai redusa de a se apara in fata infectiilor. Creste riscul de cancer la san – Richard Stevens, cercetator la Universitatea Connecticut, afirma ca este o legatura directa intre cancerul la san si ciclurile hormonale perturbate de lipsa somnului si expunerea la lumina (evident, artificiala) in timpul noptii. Melatonina, un hormon care se secreta noaptea, poate reduce secretia de estrogen. Insa lumina interfera cu eliberarea melatoninei, ceea ce anuleaza efectul asupra secretiei de estrogen, un hormon care creste riscul de cancer la san in anumite conditii.

Lipsa somnului reduce atentia si capacitatea de concentrare

Un studiu recent arata ca persoanele care nu au dormit 19 ore obtin punctaje mai mici la teste de atentie decat persoane cu alcoolemie 0,08%. Este evident ca aceste persoane sunt mai predispuse la accidentari, atat in viata de zi cu zi, cat si la antrenamente, unde nu mai sunt capabile sa manevreze in siguranta greutatile sau isi pot pierde echilibrul.

Creste riscul de ateroscleroza. Lipsa somnului conduce la o crestere importanta a nivelului de cortizol. In asociere cu alti factori, aceasta poate conduce la accelerarea aterosclerozei. In plus, un nivel mare de cortizol predispune la reducerea masei musculare, acumularea de grasime, osteoporoza, depresie, hipertensiune si insulinorezistenta.

Stare depresiva si iritabilitate – lipsa de somn produce depletia  eurotransmitatorilor cerebrali, unii dintre ei avand rolul de a regla starea de spirit. Din acest motiv, privarea de somn conduce, in prima faza, la iritabilitate iar, in fazele avansate, la stari depresive.

dr. Serban DAMIAN

 

Exit mobile version