Atunci cand decizi ca vrei sa te apuci de ridicat greutati, stai toata ziua cu gandul la ele. Te duci la sala ca un nebun, incerci sa dai tot ce poti, sa te bucuri de ceea ce faci. Indiferent ca vrei sa scapi de grasime sau chiar vrei sa pui masa musculara, cel mai adesea uiti ca trebui sa incepi cu dieta. Si te bazezi pe faptul ca stii ca mananci bine. Ai renuntat la fast-food, dar chiar crezi ca dieta ta este cea mai buna pentru a obtine rezultatele dorite?
Am sa-ti listez cateva mancaruri pe care probabil ar trebui sa le incluzi pe lista ta de cumparaturi.
O lista de cumparaturi cu de toate
Surse bune de proteina
1. Oua – mai ales la micul dejun. Poti sa mananci 6 albusuri sau 2 oua intregi.
2. Piept de pui fara pielita – curat, ieftin, calitate superioara de proteina.
3. Friptura din muschi de vita – are mai multa grasime decat pieptul de pui, dar este o sursa excelenta de proteina. Ceva ce trebuie neaparat sa ai in off-season.
4. Platica si cod – peste destul de ieftin.
5. Somon – peste gras, foarte sanatos. Cel salbatic este mai scump, dar rezultatele se vad mult mai repede.
6. Ton – daca iti faci griji cu privire la cantiatea de sodiu, atunci e bine sa-l ocolesti.
7. Carne de curcan – foarte bun la micul dejun si mai ales in off-season.
8. Branza de vaci – proteina cu digestie usoara. Foarte buna intre mese si inainte de culcare.
9. Fructe de mare si peste-spada.
Proteine de care ar trebui sa te feresti:
Carne de pui cu pielita – pielea adauga grasime.
Pui pane – faina adauga carbohidrati care nu-ti aduc niciun beneficiu.
Carne prajita, condimentata, care arata foarte gustos – sigur are adaosuri si chimicale!
Bacon – mult prea gras.
Peste din baltile artificiale – nu stiu in ce masura puteti sa va feriti, dar trebuie sa stiti ca acesta are mai putini acizi grasi omega-3 decat cel salbatic si are mui mult agrasime nesanatoasa pentru ca este crescut rapid.
Carne de vita grasa – orice carne care are grasime peste 15% poate fi considerata grasa pentru tine.
Surse bune de carbohidrati
1. Fulgi de ovaz – sunt buni cat mai putin procesati, mai ales la micul dejun.
2. Fructe – toate au calitati exceptionale, dar unele sunt mai bune decat altele: murele sunt in topul listei privind antioxidantii, bananele sunt nemaipomenite dupa antrenament.
3. Legume – mai ales in off-season, toate sunt bune, dar cele verzi au mai putine calorii si mai multi carbohidrati. O sursa buna de fibre – incercati sa aveti o portie la fiecare masa.
4. Orez brun si orez alb – cel brun este usor digerabil, cel alb este bun pentru „crestere”.
5. Paine integrala.
Carbohidrati de care ar trebui sa te feresti
Cerealele – majoritatea sunt facute cu zahar. Mai degraba alegi fungi de ovaz si fructe.
Bomboane, chips-uri, inghetata – toate au cantitati enorme de zahar.
Bauturi acidulate, in special sucurile – din acelasi motiv, au foarte mult zahar.
Surse bune de grasimi
1. Ulei de peste – o sursa foarte buna de grasimi, numai buna de adaugat la mancaruri.
2. Unt de migdale si migdale – sursa buna de grasimi si contin o cantitate relativ mica de proteina.
3. Nuci pecan, nuci, fructe Caju – surse bune de grasimi, cantitate mica de proteina.
4. Unt de arahide natural– foarte bun de adaugat la shake-uri.
5. Avocado – grasime sanatoasa. Foarte buna in salate.
Grasimi de care ar trebui sa te feresti
Orice este prajit!
Unt si margarina – foloseste mai degraba ulei (vezi lista de sus)
Ulei de palmier si ulei de cocos.
Lista aceasta este una orientativa, iar asta nu inseamna ca toata viata trebuie sa te abtii de la anumite alimente care te fericesc. Uneori mai poti face mici exceptii 😉
Grasimi de care ar trebui sa te feresti:
Orice este prajit!
Unt si margarina – foloseste mai degraba ulei (vezi lista de sus)
..mdaa…Orice este prajit..buna treaba si-atunci friptura de vita cum e?…inteleg ca nmai fiarta merge carnea de vita; iar margarina este produsa 100% din uleiuri vegetale (si lasati vrajeala cu otravurile din ea ca e frectie)
Proteine de care ar trebui sa te feresti: -> proteine de care sa ma feresc ?!?! sau produse ..?..
Carne de pui cu pielita – pielea adauga grasime.
ma feresc de carnea de pui cu „pielita”? sau dau pielea la o parte si mananc carnea de pui?….
Marian, tu esti dus cu capul? Ce ai de interprezi aiurea informaţiile de pe acest blog? Pune mâna şi bagă-ţi minţile în cap!