TopCulturism – exercitii, programe de antrenament, nutritie, sanatate

Mari culturisti decedati – merita pretul suprem?

De la inceput ar trebui sa stii ca, pentru a deveni un culturist de top, trebuie sa folosesti steroizi anabolizanti, substante care sunt legate cu probleme grave de sanatate si, in cazuri extreme, moarte.
In timp ce steroizii anabolizanti sunt folositi in cantitati mari, alte substante, aparute mai recent, precum insulina, hormonul de crestere si diureticele sunt mult mai nocive pentru sanatate.
Steroizii anabolizanti s-au folosit inca din anii 50-60, dar consumul abuziv a inceput la sfarsitul anilor 80, inceputul anilor 90. Incepand cu mijlocul anilor 90 a inceput folosirea insulinei si a hormonilor de crestere. Abia in ultimii ani au inceput sa apara efectele folosirii acestor substante de catre culturistii care concurau in anii 90. Fenomenul este mult mai grav, deoarece apar informatii numai despre culturistii de top profesionisti, existand mult mai multi culturisti amatori cu probleme grave sau care au decedat, dar despre care nu a scris nimeni nimic din cauza ca nu sunt cunoscuti.

culturisti

Morti dupa 5 ani

In anii 80, dr. Robert Goldman a facut un sondaj printre atletii de top referitor la faptul daca ar accepta, ipotetic vorbind, un pact cu diavolul, garantarea castigarii tuturor competitiilor la care ar participa si, de asemenea, garantarea mortii dupa 5 ani. In mod paradoxal, majoritatea atletilor au acceptat pactul. A fost cunoscut sub denumirea de Dilema Goldman. Tu ai accepta asa ceva? Indiferent de raspunsul tau, multi culturisti competitivi au facut-o!

Corpuri musculoase fara grasime

Campionii din culturism sunt recunoscuti usor datorita masei musculare extrem de mari, corelat cu un procent foarte mic de grasime corporala. Te intrebi de ce atat de multi isi risca sanatatea si viata. Pentru bani? Succes? Faima? Sau doar ca sa fie mai musculosi decat tipul de alaturi? Abuzul de steroizi, hormoni de crestere, insulina sau diuretice reprezinta unul din factorii principali pentru realizarea unui corp foarte masiv cu putina grasime. Cum se face ca, la acest sport care, prin definitie, inseamna sa stii sa mananci sanatos, sa te antrenezi, sa fii in forma, multi atleti mor foarte tineri?

Scopul este masa musculara, nu sanatatea!

Majoritatea gandesc ca nimic rau nu li se poate intampla. Dar asteapta ca acestia sa treaca de 40 de ani si vei vedea la ei din ce in ce mai multe probleme de sanatate. Mike Matarazzo, culturist profesionist de top al anilor 90, a suferit o operatie tripla de bypass la inima la varsta de 38 de ani, un atac de cord la 41 de ani si a murit la 47 de ani asteptand un transplant de inima. In anii lui de glorie, cand incepuse aparitia monstrilor pe scenele de culturism, el declara ca manca zilnic aproape 3 kg de carne rosie. Cu cativa ani inaintea decesului, cand se afla intr-un declin accentuat privind sanatatea si forma corporala, Mike a fost unul dintre putinii profesionisti care a vorbit deschis despre cantitatile de substante interzise necesare pentru a ajunge si ramane in top. Este un fapt indubitabil ca numerosi culturisti de top au murit datorita unor variatii de „cauze naturale”, de cele mai multe ori atac de cord sau blocarea unui organ, inainte sa ajunga la 40 de ani. O parte dintre ei nu au apucat nici 35 de ani. Unii au ajuns aproape la 50 de ani iar putini dintre ei au depasit 55 fara o problema serioasa de sanatate. Poti face un exercitiu simplu si sa cauti fosti culturisti de top ai anilor 90 care nu au probleme medicale. Vei vedea ca nu prea ai noroc.

Raspunsul comunitatii

Cand un culturist moare la o varsta frageda (30-50 de ani), din cauza unei probleme medicale, imediat vei gasi raspunsul anilor culturismului: „A avut o problema preexistenta si ar fi sfarsit la fel indiferent daca era culturist sau profesor de liceu!”. Daca, insa e clar pentru toata lumea ca a fortat prea mult cu consumul de substante interzise, atunci replica fanilor este: „Mai bine vultur pentru o zi decat cioara pentru toata viata!”

Incurajarea extremului

Culturismul a inceput sa se separe de fitness in anii 50. Construirea de masa musculara a devenit, gradual, scopul principal al acestui sport in detrimentul atleticitat ii, fortei sau puterii. De fapt, nu este nicio coincidenta ca steroizii au inceput sa ajunga in sali in anii 60. In competitii au inceput sa fie premiate corpurile mai musculoase cu mai putina grasime. Cu cat culturistii erau mai masivi si definiti, cu atat locul lor in clasament era mai sus. Astfel s-a ajuns la ceea ce se cauta azi si ceea ce se premiaza iar culturistii competitori s-au indreptat pe acest drum. Sanatatea nu a ajuns pe planul doi, ea nu mai conteaza deja!
Mai aproape de adevar este faptul ca nu steroizii anabolizanti ucid, ci abuzul lor. Este chiar mai adevarat ca, mai nou, substante precum insulina sau hormonii de crestere au un risc mai mare decat steroizii anabolizanti.

Studiile

Un studiu din 2014 a urmarit legatura dintre folosirea steroizilor anabolizanti si functia cardiovasculara. Rezultatele au aratat a folosirea dozelor mari de steroizi este legata cu probleme cardiovasculare si cu o mortalitate mai mare fata de culturistii naturali.
Intr-un raport din 2012, care a urmarit rezultatele de la mai mult de 50 de studii privind legatura dintre steroizi si functia cardiovasculara, s-a ajuns la acelasi rezultat: folosirea steroizilor este un factor valid si semnificativ in decesele cauazte de problemele de inima. Alt studiu a urmarit problemele de rinichi la cei care foloseau cantitati mari de steroizi. S-au gasit semne de boala la culturistii care foloseau abia de doi ani steroizii si, atentie, unele ireversibile!

Culturistii vs alti atleti

Spre deosebire de culturisti, decesele la alti atleti, din alte sporturi, nu sunt la fel de mult legate de folosirea steroizilor. Cel putin nu in presa! Noi stim ca steroizii sunt folositi si la alte sporturi precum rugby, fotbal american, ciclism, haltere, wrestling. Insa acestia au aparut si la alte sporturi, de alta natura fata de culturism, precum Nascar, criket, volei, handbal, baschet etc. Atletii cauta orice posibil avantaj pentru cresterea performant ei si a recuperarii, chiar daca exista legi care interzic acest lucru.

Nefolosirea, folosirea si abuzul

Acum 30 de ani, practicantul amator, care nu avea de gand sa concureze, nu era interesat in folosirea steroizilor. Dar astazi, daca mergi in orice sala de fitness, te vei gasi inconjurat de multi care folosesc. Primul lucru al incepatorilor este acum aflarea de doze si cicluri, nicidecum cum se executa corect exercitiile sau ce trebuie sa mananci. Acestia vor sa arate mai bine, sunt cei care folosesc steroizi.
Exista grupul celor care nu folosesc, cei naturali, care cresc doar cu antrenament, alimentatie si refacere bine puse la punct. Si mai sunt cei care abuzeaza, desi nu au nici 80 de kg, folosesc aceleasi doze precum idolii lor de 140 de kg. Acestia din urma ajung, de obicei, statistica, adica cei care mor devreme.

Cei decedati

In anii 60, Peary Rader, editorul revistei Iron Man, a scris un articol in care atentiona comunitatea de culturisti privind riscurile folosirii steroizilor. La mai mult de 50 de ani de la acel articol, multi culturisti au platit pretul suprem:
1. Mike Matarazzo – frecvent in top 10 la concursurile profesioniste dintre anii 1992 si 2001, de patru ori in primii 5 la Night of Champions – a murit, in 2014, la varsta de 47 de ani.
2. Dan Puckett – campion al SUA la juniori, categoria supergrea – a murit de atac de cord, in 2007, la varsta de 22 de ani.
3. Scott Klein – de 6 ori participant la nationalele de seniori ale SUA – a murit de blocaj renal, in 2003, la varsta de 30 de ani.
4. Robert Benavente – participant la nationalele de seniori ale SUA, din 1994 pana in 2003, campion regional – a murit de atac de cord, in 2004, la varsta de 30 de ani.
5. Trevor Smith – culturist antrenor, nu a concurat dar cantarea 185 kg – a murit de atac de cord, in 2004, la varsta de 30 de ani.
6. Andreas Munzer – de 13 ori in top 5 la concursurile profesioniste 1986-1996, considerat un pionier in folosirea diureticelor, unul dintre cei mai definiti culturisti – a murit, in urma blocajului mai multor organe, in 1996, la varsta de 32 de ani.
7. Mohammed Benaziza – 7 Grand Prix-uri castigate intre 1990 si 1992, campion la Night of Champions (l-a invins pe Dorian Yates) in 1990, top 5 la Mr. Olympia 1989-1992 – a murit de insuficienta cardiaca, la cateva ore dupa ce a castigat Grand Prixul Olandei in 1992, la varsta de 33 de ani.
8. Daniele Seccarecci – concurent italian profesionist intre 2007 si 2013 – a murit de atac de cord, la varsta de 33 de ani.
9. Luke Wood – concurent profesionist intre 2001 si 2008 – a murit din cauza complicatiilor transplantului de rinichi, in 2011, la varsta de 35 de ani.
10. Chris Janusz – culturist amator, antrenor, nutritionist – a murit subit in 2009, la varsta de 37 de ani.
11. Art Atwood – campion la Toronto Pro in 2002, constant in primii 10 intre 2002 si 2004 – a murit de atac de cord, in 2011, la varsta de 37 de ani.
12. Mat Duvall – figura cunoscuta in lumea culturismului, dese aparitii in reviste, top 3 la nationalele SUA intre 1999 si 2003 – a murit de atac de cord, in 2013, la varsta de 40 de ani.
13. Ed Van Amsterdam – campion european la mijlocul anilor 90, frecvent in top 10 in 2002 si 2003 – a murit de atac de cord, in 2014, la varsta de 40 de ani.
14. Fannie Barrios – dubla campioana la Jan Tana (2001, 2002), de 3 ori top 8 la Ms. Olympia (loc 3 in 2002) – a murit de atac de cord, in 2005, la varsta de 40 de ani.
15. Charles Durr – de 6 ori top 5 la nationalele SUA intre 1988 si 1999 – a murit de atac de cord, in 2005, la varsta de 44 de ani.
16. Anthony D’Arezzo – de 3 ori top 10 la nationale (1993-1995), campion la NPC New England in 1997- a murit de atac de cord, cu o noapte inainte de concurs, in 2006, la varsta de 44 de ani.
17. Greg Kovacs – culturist foarte masiv si puternic, a concurat intre 1997 si 2005 – a murit de atac de cord, in 2013, la varsta de 44 de ani.
18. Ron Teufel – campion la Mr Usa in 1978, locul secund, dupa Samir Bannout, la Mondialele de amatori din 1979, concurent profesionist de top in 1981 si 1982 – a murit de insuficienta hepatica, in 2002, la varsta de 45 de ani.
19. Hans Hopstaken – campion national la masters, de doua ori top 5 la Masters Olympia – a murit de insuficienta cardiaca, in 2002, la varsta de 45 de ani.
20. Frank Hillebrand – cunoscut campion de culturism, top 10 la competitii profesioniste intre 1990 si 1993 – a murit de atac de cord, in 2011, la varsta de 45 de ani.
21. Alex Azarian – concurent la nationalele SUA intre 2002 si 2009, de 5 ori campion, antrenor, nutritionist, preparator – a murit din cauze necomunicate, in 2015, la varsta de 45 de ani.
22. Ray Mentzer – culturist profesionist, Mr. SUA in 1978 – a murit de insuficienta hepatica, in 2001, la varsta de 47 de ani.
23. Nasser el Sonbaty – cunoscut culturist profesionist al anilor 90, constant in primele locuri din 1993 pana in 1998, incluzand locul 2 la Mr. Olympia 1997 si locul 3 in 1995 si 1998 – a murit in urma unor complicatii ale inimii si rinichilor, in 2014, la varsta de 47 de ani.
24. Don Ross – concurent amator intre 1965 si 1972, profesionist din 1973 pana in 1980, cu 10 clasari in primii 5 la concursurile importante – a murit de atac de cord, in 1995, la varsta de 49 de ani.
25. Mike Mentzer – figura emblematica a culturismului, rival cu Arnold in competitii, constant top 3 la Mr. Olympia, incluzand locul secund in 1976 si Mr Universe in 1977, primul culturist profesionist caruia i s-a acordat nota perfecta intr-un concurs – a murit in urma unor complicatii la inima, in 2001, la varsta de 49 de ani.
26. Don Youngblood – concurent profesionist la masters din 1994 pana in 2002, locul 2 la Masters Olympia 2001 si campion in 2002 la Masters Olympia – a murit de atac de cord, in 2005, la varsta de 49 de ani.
27. Stoil Stoilov – concurent de seniori si masters la IFBB in 1995 si 2014 – a murit la o saptamana dupa ce s-a clasat pe locul secund la un concurs national, in 2014, la varsta de 49 de ani.
28. Terri Harris – clasat frecvent in top 5 la nationalele USA si alte show-uri IFBB, din 2002 pana in 2012, incluzand castigarea locului intai in 2011 si 2012 – a murit de atac de cord la doua zile dupa un concurs, in 2013, la varsta de 50 de ani.
29. Ed Kawak – de 5 ori Mr. Universe (1982-1985, 1993), participant IFBB in 1996- 1999 – a murit de atac de cord, in 2006, la varsta de 51 de ani.
30. Vince Comerford – culturist amator intre anii 1984 si 1986, locul intai la categoria mijlocie la nationalele SUA in 1987 (a pierdut openul in fata lui Shawn Ray) – a murit de atac de cord, in 2014, la varsta de 52 de ani.
31. Greg DeFerro – Mr. International in 1979, de 5 ori clasat in top 4 in show- uri IFBB intre 1981 si 1984, locul secund dupa Lee Haney in 1983 la Night of Champions – a murit de boala de inima, in 2007, la varsta de 53 de ani.

Mai este o categorie de culturisti foarte cunoscuti care, din fericire, mai sunt in viata in momentul scrierii articolului, dar care au suferit interventii majore.
1. Tom Prince – locul 1 in 1997 la nationalele SUA, profesionist din 1999 pana in 2002 – a suferit de insuficienta renala in perioada precompetitionala, in 2003, la varsta de 34 de ani. S-a retras in 2004, iar in 2012 a facut transplant de rinichi.
2. Don Long – culturist profesionist intre anii 1996 si 1999, clasat frecvent in top 10 – a suferit de insuficienta renala, in 1999, la varsta de 34 de ani. A primit un transplant de rinichi in 2002 care, la fel, s-au blocat in 2003. A mai participat la cateva competitii intre 2006 si 2009. A primit alt transplant de rinichi in 2011.
3. Flex Wheeler – unul dintre cei mai buni si mai armoniosi culturisti profesionisti, a castigat 17 competitii in 1993 si 2000, s-a clasat de 3 ori pe locul secund la Mr. Olympia (93, 98, 99) – a suferit blocaj renal si s-a retras „oficial” in 2000, la varsta de 35 de ani. A mai concurat apoi de doua ori, ocupand locul 7 la Mr. Olympia 2002 si locul 3 la Ironman in 2003. A primit un transplant de rinichi, in 2003.
4. Orville Burke – clasat frecvent in top 10 la concursurile profesioniste intre 1999 si 2002, incluzand locul intai la Night of Champions si Toronto Pro in 2001- a intrat timp de 6 saptamani intr-o coma din cauza unor complicatii chirurgicale, in 2002, la varsta de 39 de ani.
5. Mike Morris – profesionist intre anii 2001 si 2005 – s-a retras din competitii din cauza problemelor renale aparute.

Exit mobile version