Interviu cu Marius Bogdan Cirlan , multiplu medaliat la CN de bodybuilding classic.
– locul II, juniori mici +70 kg, CN 2000
– locul II, juniori 75 kg, CN 2003
– locul IV, juniori 80 kg, CB 2003
– locul II, bodyfitness seniori, CN 2005
– locul II, bodybuilding classic seniori +178 cm, CN 2006
– locul I, bb classic +178 cm, Memorialul Virgil Buruiana 2006
– locul I, bb classic seniori 180 cm, CN 2007
– locul I, bb classic seniori 180 cm, CN 2008
– locul I, bb classic seniori 180 cm, CN 2009
– locul I, bb classic seniori 180 cm + OPEN, CN 2010
Asa cum i-am obisnuit pe cititorii nostri, in ultimii 15 ani, intervievez sportivi de inalta performanta, din ramuri diverse si, evident, generatii diferite. Campionul prezentat in acest articol este Marius Bogdan Cirlan , multiplu medaliat la CN de bodybuilding classic.
Cati ani ai, Marius si de la ce varsta practici acest sport?
– Am 28 de ani. Am inceput sa practic acest sport de la varsta de 14 ani.
Cum de te-ai apucat de sportul cu greutati? Care este mica poveste a inceputului in culturism a lui Marius Carlan?
– Imi amintesc ca totul a pornit dupa ce am vazut la cinematograf filmul „Predators” cu Arnold Schwarzenegger, la scurt timp incepand sa cumpar tot felul de carti si reviste, in care se povestea viata acestuia, si astfel am aflat despre culturism. Asa ca, pe data de 21 ianuarie 1997, am intrat pentru prima data in sala domnului Dan Enuta, avand ca obiectiv sa devin campion mondial.
Dupa cateva luni insa, mi-am dat seama ca acest sport nu e deloc asa usor cum pare si obiectivul meu era nerealist in acel moment, dar nu mai conta, deoarece ma indragostisem de culturism.
Cum te-ai decis sa treci la performanta, avand in vedere ca in acest sport esti dependent de bani si progresele apar destul de greu?
– Dupa un an de antrenamente, domnul Enuta, vazand entuziasmul meu la sala, mi-a propus sa concurez pentru CSS5, scutindu-ma de abonamentul lunar si beneficiind de cantonamentele pe care clubul le organiza la munte si la mare. Am acceptat foarte fericit aceasta propunere, iar la varsta de 15 ani eram pe scena Rapsodiei Romane concurand la categoria 75 kg juniori.
Rezultatele insa au venit mai greu datorita situatiei financiare din familie, asadar in anul 2000 am obtinut prima medalie de argint la campionatul national de juniori mici, iar in 2007 primul titlu de campion national la bodybuilding classic.
Cam ce metode de antrenament ti-au folosit tie cel mai mult si care a fost cheia progreselor cele mai rapide?
In prezent, programul meu de antrenament este urmatorul: luni – pectorali, deltoizi laterali; marti -dimineata, biceps femural, abdomen, cardio; dupa-amiaza, cvadriceps, gambe; miercuri – pauza; joi – deltoizi anteriori, triceps, biceps; vineri – pauza; sambata – lombari, dorsali, deltoizi posteriori, trapez; duminica – coapse, gambe, abdomen. Precizez ca picioarele le antrenez prin rotatie, cam la 5-6 zile. De exemplu, intr-o saptamana le antrenez martea si duminica, iar urmatorul antrenament este vineri, apoi miercuri si iar marti. Celelalte grupe le antrenez o data pe saptamana.
Vad o abrodare stiintifica a antrenamentului. Ai studii in domeniul sportiv?
– Am terminat Facultatea de Educatie Fizica si Sport, din cadrul Universitatii Ecologice Bucuresti. In prezent sunt in ultimul an la Master, specializarea Culturism si Fitness.
Vorbeste putin si despre alimentatia ta!
– In ceea ce priveste alimentatia, pot spune ca, in perioada precompetitionala, folosesc un regim hiperproteic, moderat in carbohidrati, sarac in grasimi si beau multa apa. Principalele surse de proteine sunt: pestele (tilapia, somon, pastrav), carnea de curcan sau de pui, ouale, concentratele proteice din zer; cele de carbohidrati si fibre: fulgii de ovaz, orezul, broccoli si fasolea verde; iar cele de grasimi: uleiul de peste, inul si maslinele. In sezonul off, pastrez acelasi regim hiperproteic, doar ca inlocuiesc pestele cu carnea de vitel, maresc numarul caloriilor si trisez, ori de cate ori imi cere corpul, cu dulciuri sau junk food, dar nefacand din asta un obicei.
Care este rolul suplimentelor nutritive in cheia performantelor sportive?
– Suplimentele nutritive joaca un rol foarte important in acumularea, dar si definirea masei musculare, asa ca nici eu nu stau departe de ele. Le folosesc atat in perioada precompetitionala, cat si in sezonul off. Preferatele mele sunt concentratele proteice din zer, waxy-maize+creatina, oxidul nitric si sterolii naturali.
Ce obiective ai pentru viitor?
– Ca planuri de viitor, din punct de vedere sportiv, as vrea sa acumulez cat mai multa masa musculara si sa ma calific in finala unui campionat mondial de bodybuilding classic. Asadar, anul acesta nu voi participa la nicio competitie, lasand corpul sa se refaca si sa creasca, fara a-l mai supune la regimuri drastice precompetitionale iar, in 2012, daca o sa fiu sanatos, voi concura la campionatul national, european si mondial.
In final, as vrea sa multumesc familiei mele pentru suportul acordat de-a lungul anilor, domnului Dan Enuta si doamnei Irina Muntean, care au fost alaturi de mine de la inceput.
Prof. Cristian Neagu