Toata lumea iti recomanda sa renunti la o parte din carbohidratii consumati zilnic, dar cum sa faci asta cand majoritatea produselor de pe piata (aproape 90%!!!) sunt cu adaos de zahar? Si mai ingrijorator este faptul ca ultimele date de piata ne spun ca romanii consuma o cantitate dubla de zahar, fata de alte tari ale UE. Acest lucru duce, evident, la aparitia diabetului si a obezitatii.
Ma intreb deseori: de ce alimentele de la noi contin atat de mult zahar sau sare, inclusiv cele pentru copii? Nu e de mirare ca multi se gandesc cu groaza la inceperea unei diete. Inseamna ca trebuie sa petreaca destul de mult timp citind ingredientele de pe fiecare ambalaj in parte si, chiar si asa, nu stii niciodata daca datele acelea sunt adevarate sau nu. Practic, cele mai multe alimente au adaos de carbo, deci duc la ingrasare.
Cum renuntam la carbo intr-o lume plina de carbo?
Tot cautand o solutie in acest cerc vicios, am ajuns la concluzia ca cel mai intelept este sa alegem alimentele neprocesate. Bineinteles, nu poti sa stai sa gatesti carne la primele ore ale diminetii, fructele au frucoza si nu le poti consuma seara, dar nici nu au suficiente proteine. Am cautat pe piata alimente cu putini carbohidrati si cu continut proteic ridicat, dar care pot sa fie preparate rapid.
Idee de masa low-carbs – high-protein
- 50-60 g branza de vaci degresata, cu 0,5% grasime. Contine: 50 kcal din care 10 g proteine, 1,5 g carbohidrati si 0,2 g grasimi. Se gaseste ambalata in vid.
- 1-2 oua fierte moi, intregi. Contin 155 kcal (la 100g), 6% grasimi, 17 g proteine, 1 g carbohidrati, 12 g grasimi.
- 50-60 g branza de vaci tartinabila. Contine: 6% grasime, 24 kcal, 22 g proteine, 0,8 g carbohidrati si 13 g grasimi. Se gaseste in cutie.
Asadar, o masa care ar contine 49 g proteine, 4 g carbohidrati si 25 g grasimi.
Cum se prepara?
Se fierb ouale moi, 5 minute, se framanta intr-un bol cu branza de vaci de 0,5%, peste care se adauga un varf de cutit de piper cu lamaie si un varf de cutit de sare Himalaya. La final se adauga branza de vaci tartinabila, care ajuta la fluidizarea amestecului.
In functie de ora (mic dejun, masa intermediara sau cina), poti adauga langa acest amestec niste masline verzi (sa nu mai adaugi sare in amestec) sau alte legume cu carbohidrati putini. De asemenea, putem mari cantitatea de proteine adaugand 20-30 g de pudra proteica fara carbo. Timpul total pentru pregatire este de 10-15 minute, masa este consistenta din punct de vedere caloric, asigurand un mare aport de proteine.
Daca vrei sa scazi cantitatea de grasimi, poti elimina galbenusul de la un ou sau de la amandoua, dar atunci vei avea nevoie neaparat de un supliment de pudra proteica , pentru a tine ridicat procentajul de proteine. Avand aceste cantitati nutritionale, reteta poate fi folosita si la cina, daca nu adaugam legume.
Pofta buna!
20 g branza de vaci tartinabila. Contine: 6% grasime, 24 kcal, 22 g proteine, 0,8 g carbohidrati si 13 g grasimi.
Cum naiba vine asta, din 20 grame totale, 22 grame sunt proteine + restul de carbo si grasimi?
Cristi, ai dreptate. E vorba tot de 50-60 g branza. Imi cer scuze, cred ca am tastat gresit.
„50-60 g branza de vaci tartinabila. Contine: 6% grasime, 24 kcal, 22 g proteine, 0,8 g carbohidrati si 13 g grasimi”
Pai nici aici nu prea se potriveste. Care e de fapt cantitatea? Nici la calorii nu prea iese. 24kcal.? Nici la macronutrienti. Din ce cantitatede baranza de vaci tartinabila iau 22g de proteine si restul?